Küresel ısınmanın Türkiye'deki yeni normali: Downburst

Son yıllarda "Downburst" adı verilen ani hava değişimleri artık Türkiye'de de sıklıkla görülmeye başlandı. Henüz bir Türkçe karşılığı olmayan bu hava olaylarıyla ilgili Meteoroloji Yüksek Mühendisi Gökhan Abur bir açıklama yaptı. Abur'a göre Downburst ülkemizde henüz yeni başlıyor ve daha sık görülecek.

Haberler 25.03.2021 - 13:45

NTV.COM.TR

Türkiye, özellikle bu sene ani hava değişimleriyle çok sık karşılaştı.

Kısa süreli ancak oldukça etkili sağanakların su baskınlarına, normalinden daha büyük dolu yağışların da hasarlara neden olduğu görüldü. Buna ek olarak da normallerin üzerinde ya da altında görülen sıcaklıklar, akıllara küresel ısınma etkisini getiriyor. Ancak küresel ısınmayla her ne kadar bağlantılı olsa da 'Downburst' olarak adlandırılan yeni bir kavram hayatımıza giriyor.  

NTV Meteoroloji Yüksek Mühendisi Gökhan Abur, "Downburst" olarak adlandırılan hava olayının ülkemiz açısından oldukça önemli bir konu olduğunu belirterek bu terimin henüz Türkçe karşılığının da olmadığı açıkladı. 

Son yıllarda dikkat çeken bir hava olayı olan süper hücre yağışlarının da çok konuşulduğunu ve bunun meteoroloji tahminlerine de girmeye başladığını söyleyen Abur'a göre artık gündemimizde Downburst var.

Abur, ''Bu hava olayını yavaş yavaş hissetmeye başladık. Bunu yağmur damlalarının büyümesiyle anlayabiliyoruz. Özellikle dolu dediğimiz buz parçalarının büyümesiyle çok daha iyi tanımlayabiliriz. Yani o ceviz dediğimiz dolu parçalarının çok daha büyümesi Downburst'un özelliği olarak kayda geçiyor. Süper hücreyi tanımlamasını da kullanıyorduk ama bu terim bizim için yeni'' açıklamasını yaptı.  

DOWNBURST NASIL GERÇEKLEŞİYOR?

Downburst'un yerdeki çok sıcak havanın yukarıdaki çok soğuk havayla çarpışması sonucu meydana geldiğini söyleyen Abur, ''Aslında bu hava olayını yere doğru patlama ve savunma olarak kendi dilimizde tanımlayabiliriz. Çok sıcak ve nemli hava yukarı doğru yükselip çok soğuk havayla çatışınca aşağıya doğru hızlı bir şekilde hava inmeye başlıyor. Çok güçlü bir şekilde yere inip denize çarpmasıyla birliktede de hortumdan çok daha güçlü ve çok daha hasar bırakan hava olayı meydana geliyor'' dedi. 

Geçtiğimiz günlerde Yozgat'ta etkili olan 'Ceviz büyüklüğü'ndeki dolu yağışında aracını korumaya çalışan bir kişi yaralanmıştı.
2017'DEKİ DOWNBURST'TÜ

Temmuz 2017 yılında İstanbul'da birden meydana gelen dolu ve sağanak şehirde büyük maddi zararlara neden olmuştu. FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ 

Yaklaşık 4 yıl önce yaşanan bu olayının Downburst olduğunu söyleyen Abur, ''Biz şimdilerde bu yağışları gözlemlemeye başladık. Kısa süreler içerisinde dolular fındık büyüklüğünden ceviz büyüklüğüne çıkıyor'' dedi.

NEDENİ KÜRESEL ISINMA

Bu durumun nedenini de küresel iklim değişikliği ve yer ısınmasına bağlayan Abur, ''Downburst çok daha sık göreceğiz, sistem gelişmeye başladı'' ifadelerini kullandı. 

Şu anda bile normalinden daha soğuk ve garip bir mart ayı geçirdiğimizi belirten Abur, sözlerine şunları ekledi:

''Nisan ayının ilk 10-15 gününde de ülke genelindeki sıcaklıkların mevsim normallerinin 7-8 derece altında olması bekleniyor. Şubat ayında defalarda kez kuraklık konuşması yaparken şimdi barajların oldukça hızlı dolduğunu görüyoruz. Ve yine değerlendirmelere göre sadece İstanbul değil ülke genelindeki barajlar daha da dolacak. Aşırı yağışlar aşırı soğumalar bunlar önümüzdeki dönemde göreceğimzi hava olayları olacak.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.