İlişkili Haberler
Tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) 9 Mayıs Cumartesi günü 98 yaşında vefat eden 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren toprağa verildi.
1980 askeri darbesinin mimarı olan Kenan Evren'in cenazesi, sabah saatlerinde askeri cenaze aracı ile GATA'dan Genelkurmay Başkanlığı'ndaki tören alanına götürüldü.
Burada askerlerin omuzlarına alınan naaş, törenin yapılacağı alana taşındı.
Kenan Evren'in Türk bayrağına sarılı naaşı, askerler tarafından katafalka alındı. Katafalkın yanında Evren'in fotoğrafı ve madalyaları yer aldı. Askerlerin cenazenin başında sırayla nöbet tuttuğu törende, saygı geçişi yapıldı.
7. Cumhurbaşkanı Evren'in ailesi ve yakınlarının da katıldığı tören sonunda, Evren'in naaşı, askerlerin omuzunda cenaze aracına konuldu.
Cenaze aracının karargahtan ayrılması sırasında, askerler selam durarak uğurladı. Genelkurmay Karargahındaki törene, basın mensupları alınmadı.
NECDET ÖZEL KATILMADI
Genelkurmay Karargahı'nda yapılan askeri törene bir operasyon geçirdiği için istirahatı devam eden Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel katılamadı.
Özel'e Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar vekalet etti. Kuvvet komutanları da törende tam kadro yerlerini aldı.
7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in cenazesi, askeri cenaze aracıyla Ahmet Hamdi Akseki Camisi'ne getirildi.
Evren'in Türk bayrağına sarılı naaşı, askerlerin omzundan alınarak katafalka konuldu.
Evren'in fotoğraf ve madalyaları da katafalkın yanına bırakıldı.
Kenan Evren'in ailesi ve yakınları, protokol çadırının önünde taziyeleri kabul etti.
ÜNLÜ PROFESÖRDEN ÇELENK
Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı, Evren ailesi ve Ergenekon Partisi'nin gönderdiği çelenkler dikkat çekti.
Törende, Prof. Dr. Celal Şengör'ün "Sana müteşekkiriz. Nur içinde yat komutanım" yazılı çeleng gönderdiği görüldü.
Evren'in yakınlarından birinin, taziyeler sırasında "Vefa bilenler sağ olsun" şeklindeki sözleri duyuldu.
Kenan Evren'in naaşı, kılınan cenaze namazı sonrasında top arabasına konuldu.
“HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ”
Helallik alınması sırasında 4 kişi, "Hakkımızı helal etmiyoruz, haram olsun" diye bağırdı.
Protestocular arasında yer alan MHP'li Yılma Durak'ın eşi Lamia Durak, güvenlik güçlerince alandan uzaklaştırıldığı sırada yere düştü.
Elinde çizikler oluştuğu görülen Durak, gözaltı aracına götürülürken, basın mensuplarının da görüntü alması engellendi. Gazeteciler ile güvenlik görevlileri arasında kısa süreli tartışma yaşandı.
Kızı ile gözaltına alınan Lamia Durak, eşinin 12 Eylül döneminde 6 yıl işkence gördüğünü söyledi.
12 Eylül mağduru olduğunu ifade eden Durak, başta Kenan Evren olmak üzere tüm sorumlulara haklarını helal etmediklerini kaydetti.
Evren’in cenazesi camiden çıkarıldığı sırada bir protesto daha gerçekleşti.
Osman Göz isimli bir kişi, işkence gördüğü gerekçesiyle Kenan Evren'e hakkını helal etmediğini söyledi. Bu kişi ile törene katılanlar arasında tartışma çıktı.
Protestocu, güvenlik güçleri tarafından alandan çıkarıldı.
DAVUL VE ZURNALI YÜRÜYÜŞ
Ziya Gökalp Caddesi'nde toplanan Büro Emekçileri Sendikası (BES) ve Devrimci 78'liler Federasyonu üyeleri, davul zurna eşliğinde Yüksel Caddesi'ndeki İnsanlık Anıtı'na yürüdü.
Grup adına açıklama yapan Metin Uzuner, 12 Eylül darbesinin şefi Kenan Evren ile suç ortaklarının insanlık suçu işlediklerini söyledi.
“DEVRİMCİ TEMİZLİĞİ YAPTILAR”
Evren ve suç ortaklarının anayasal düzeni ortadan kaldırdığını ifade eden Uzuner, şöyle devam etti:
"Türkiye toplumunu, emperyalizmle işbirliği içinde düşmanın arka bahçesi gören projenin deney alanı yaptılar. Gözaltına aldıkları 1 milyon insanı bu deneyin kobayı olarak kullandılar. Halkını seven, halkı için insani ve eşitlikçi bir dünya kurmaya çalışan herkesi düşman gördüler. Etnik temizlik yapar gibi devrimci temizliği yaptılar. Demokrasiyi kurma ve kollama adına yaptıkları darbeden demokrasi çıkmadı. Yurttaşlara, Türkiye'ye ve insanlığa karşı sayısız suç işlediler."
Uzuner, Kenan Evren'in devlet töreniyle toprağa verilmesine de tepki gösterdi.
AĞAR’DAN GAZETECİLERE YANIT
Tören kıtasınca selamlanan Evren'in naaşı, ailesi ve kuvvet komutanlarının da aralarında bulunduğu protokol korteji ile cenaze aracına nakledildi.
Törene katılan Mehmet Ağar, gazetecilerin "Siyasi partilerden ve devlet erkanından katılımın olmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine "siyaseti bıraktım" yanıtını verdi.
ŞEN: GEÇEN HAFTA “GELİYORUM, BÖREĞİ HAZIRLA” DEDİ
Ali Şen de spor camiasını temsil ettiğini belirterek, "Spor camiasından ben varım, yetmiyor mu?" dedi.
Şen, "En son geçen hafta konuşmuştum, gayet iyiydi. 'Bodrum'a geleceğim, böreği hazırla' diyordu. Rumeli böreğini pek severdi. Allah rahmet eylesin" diye konuştu.
Siyasi parti temsilcilerinden törene katılımın olmamasına ilişkin Şen, şunları kaydetti:
"Hiç kimse mükemmel değil. Herkesin görevini yaptığı gibi Kenan Evren Paşa da yaptı. 1980 yılında halkın istediği tüm insanlar, 11 Eylül'de 'Paşa neredesin' diyordu. 13 Eylül'de insanlar, çok alkışladı, sonra Türk halkı yüzde 92'lerde oy verdi. Hem cumhurbaşkanlığını hem yeni anayasayı onayladılar. Bugün, ülkemiz o anayasa ile yönetiliyor. Böyle bir çoğunluk, demokratik ülkelerde çok az görülür."
Ali Şen, "Hür bir ülkede, kimin ne düşündüğünün sorgulamasını da yapmak, doğru değil. Önemli olan halktır. Onun düşüncesidir. Onlara soracaksın" diye konuştu.
CENAZE TÖRENİNE KİMLER KATILDI?
Cenaze törenine, Genelkurmay Başkanı Vekili ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ile eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çevik Bir, eski bakanlardan İsmet Sezgin ile Mehmet Ağar, Fenerbahçe Kulübü 2. Başkanı Nihat Özdemir, eski Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Şen, eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ile Afganistan Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticileri de katıldı.
MECLİS’TEKİ PARTİLER KATILMADI
Evren’in cenaze törenine Meclis'teki AK Parti, CHP, MHP ve HDP’den törene kimse katılmadı.
DEVLET MEZARLIĞI'NA DEFNEDİLDİ
Evren’in cenaze törenine Meclis'teki AK Parti, CHP, MHP ve HDP’den törene kimse katılmadı.
Evren'in naaşı, askeri cenaze aracında kortej eşliğinde Devlet Mezarlığı'na getirildi.
Evren'nin cenazesi, Gazi Mahallesi Silahtar Caddesi'ndeki girişinden mezarlığa alındı.
Evren, Devlet Mezarlığı'nda hazırlanan kabre defnedildi.
HİLMİ ÖZKÖK DE TÖRENDE
Evren'in Devlet Mezarlığı'ndaki törenine, ailesi, yakınları, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, askeri erkan katıldı.
Mezarlığın girişinde askeri görevlilerce güvenlik önlemleri alındı. Basın mensuplarının mezarlığa girişine izin verilmedi.
PANKART AÇTI
Öte yandan Devlet Mezarlığı girişi önünde cenaze aracının gelişi beklenirken, BBP Bolu İl Başkanı Mahmut Alan pankart açtı. Alan, polisler tarafından bölgeden uzaklaştırdı.
CUMARTESİ ANNELERİ'NDEN PROTESTO
Yıllardır kayıp evlatları için eylem yapan "Cumartesi Anneleri" ile İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri, İstiklal Caddesi'nde Galatasaray Lisesi önünde toplandı.
Gruba, HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da destek verdi.
"Kenan Evren öldü, 12 Eylül yaşıyor" yazılı pankart açan katılımcılar, ellerinde 12 Eylül darbesinin mağdurlarının fotoğraflarını taşıdı.
Grup adına konuşan 12 Eylül döneminde gözaltında kaybolan Hayrettin Eren'in kız kardeşi İkbal Eren Yarıcı, Türkiye'nin en kanlı dönemlerinden 12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren'in, işlediği insanlık suçlarının hesabını veremeden öldüğünü söyledi.
Yarıcı, Kenan Evren için devlet töreni yapılmasını eleştirdi.
Cenaze töreninde "Merhumu nasıl bilirdiniz " diye sorulduğunu hatırlatan Yarıcı, "Biz de cevabımızı Galatasaray'dan veriyoruz. Onu halka karşı suç işlemiş, işkencelerde ve idam sehpalarında insanların ölmesine neden olmuş bir insanlık suçlusu olarak bilirdik" dedi.
Bu arada, Devrimci 78'liler Federasyonu da Galatasaray Lisesi önünde konuya ilişkin açıklama yaptı.