Engelli Kamu Çalışanları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (ENKAMUDER) ile Engelsiz Yaşam Federasyonu (EYAF) Başkanı Bülent Kapu, Konfederasyonlaşma yoluyla uluslararası boyutlu yapılanma yolunda sürpriz bir projesini de hayata geçirdi.
Kapu, ilk planda Türk, ardından da uluslararası medya dünyasında bir ilk olacak adımın müjdesini verdi.
Engelliler, artık kendilerine ait bir medya kuruluşu aracılığı ile önemli bir açığı kapatacak. Türk Medya bünyesindeki EN+ (EN Pozitif) adı verilen dergide, engelli ile engelsiz buluşturulacak. Sorun odaklı olan konular, çözüm odaklı bir çizgiye çekilecek. Dergi; ikinci aşamada İngilizce, Fransızca, Almanca olarak yurt dışına da açılacak.
Görme engelliler için Braille Alfabesi ile de hazırlanacak olan EN+, dünyaya açılmak ve aynı amaca hizmet eden kuruluşları da kapsamak hedefiyle, Avrupa Birliği fonlarından destek almak üzere projelendirilmiş olarak yayın hayatına adım atma ayrıcalığını taşıyacak.
Konfederasyonlaşma altyapı hazırlıklarında sona yaklaşan Engelli Kamu Çalışanları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ile Engelsiz Yaşam Federasyonu Başkanı Bülent Kapu, hafta sonunda il yöneticileri ve temsilcileri ile birlikte Antalya’da toplantı gerçekleştirdi.
Kamuda çalışanlardan oluşan En-Kamu-Der, tüm engelli dünyasının haberlerini, haklarını, başarılarını duyurmayı ve bu konuda farkındalık yaratmayı hedefleyen, En+ (pozitif) dergisinin yayına başladığı müjdesini verdi.
KAPU: AMACIMIZ, ENGELLİLER İÇİN ENGELSİZ BİR YAŞAM
En-Kamu-Der ve EYAF Genel Başkanı Kapu, yaptığı konuşmada; "En-Kamu-Der olarak ana amacımız, engelli bireylerin toplumsal yaşama katılımlarını tam sağlamak, engellilerin eğitim, sosyal, kültürel, ekonomik, sağlık gibi haklarını korumak, engelsiz bireyler ve mutlu ailelerinden oluşan toplum ve engelsiz kentler, engelsiz ulaşım ve doğal çevreden oluşan engelsiz yaşam alanları oluşturmaktır" dedi.
EN+ dergisinin kendi alanın çok önemli bir boşluğu dolduracağını belirten Kapu, toplumun geniş kesimine ulaşarak farkındalığı ve duyarlılığı arttıracağını belirtti.
Kapu, derginin hayata pozitif bakarak, engelli vatandaşlarımızın hayata katılmalarında büyük bir motivasyon sağlayacağını anlattı. Kapu, (+) vurgusunda bir başka ayrıntı olduğunu belirterek, şu ayrıntılara dikkat çekti:
"Down Sendromlular (+1) olarak tanımlanır. Çünkü onların insan yaradılışında bir fazla kromozoma sahip olma gibi bir durum açıklamaları vardır. Hem onlarla aynı çatı altında toplanmış, hem de engellilerin tümünün (-) ler ile anılma yanlışını düzelmek için bu adı uygun gördük. Bizleri (-) ler ile anma yanlışlığına düşülmesinin önüne; aslında (+) larımız olduğunun görülmesi amacını benimsedik. Eksiğimizin kol-bacak-göz sınırında tutulması yerine, asıl eksiğin zihinlerde oluştuğu yüzleşmesi ortamını yaratma çabasında olduk. Hayırlı olsun"
Öte yandan, En-Kamu-Der ve EYAF Genel Başkanı Bülent Kapu, Konya Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ile 'Kovanağzı Kapalı Pazar Yeri'nin haftada bir gün engelli ve şehit-gazi yakınlarına sosyal sorumluluk kapsamında halkla buluşmasını sağlamak, dünyada ilk defa örnek teşkil edecek olan, tahsis anlaşmasının imzalandığını da ifada etti.