Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da, 10. Büyükelçiler Konferansı'nın açılışında konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, Osmanlı diplomasisinin köklü geleneği üzerinde yükselen bakanlık teşkilatının Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle hedeflerine daha güçlü ve hızlı şekilde ilerlemeye devam edeceğini söyledi.
Bu yıl "girişimci ve insani dış politika" temasıyla, zengin içerikli bir program hazırladıklarını dile getiren Çavuşoğlu, özellikle iş dünyası ve savunma sanayisi gibi konulara geniş zaman ayırdıklarını belirtti.
Çavuşoğlu, ayrıca bu yıl Mevlana Hazretleri'nin manevi huzurunda Konya'yı ziyaret ederek, dış politikayı şekillendiren değerleri bir kez daha vurgulayacaklarını anlattı.
Çavuşoğlu, son Büyükelçiler Konferansı'ndan bugüne kadar 50'si Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile olmak üzere 147 dış ziyaret ve 879 uluslararası temas gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Son toplantıdan bu yana hem Türkiye hem de bakanlık teşkilatının önemli bir değişim ve dönüşüm içinde olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Bakanlığı kadrolarıyla birleşmeleri sonucu sorumluluk ve güçlerinin arttığını vurguladı.
Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Bakanlığımızın dış teşkilatı da büyük bir gelişme sürecinden geçiyor. 2002 yılında 163 olan dış temsilcilik sayımız 240'a ulaştı. Ve 25 yeni dış temsilciliğin açılmasına ilişkin hukuki süreç tamamlandı, 4 temsilcilik için de süreç devam ediyor. Temsilcilik sayımızı 269'a çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye, hükümetimiz döneminde, Erdoğan liderliğinde geçirdiği dönüşümle birlikte bugün dünyada en geniş 5. diplomatik ağa sahiptir. Misyonlarımızın bulunduğu ülkelerin nüfuslarını topladığımızda Afrika'da yüzde 96'sına, Amerika'da yüzde 95'ine, Okyanusya'da yüzde 73'üne, Asya'da yüzde 99'una, Avrupa'da yüzde 99,8'ine eşit."
Türkiye'nin diplomaside dünyanın her tarafında etkisini hissettiren ayak izlerinin ekonomide de meyvelerini verdiğini dile getiren Çavuşoğlu, ülkenin farklı kıtalarda toplam 74 ülkeden uluslararası doğrudan yatırım aldığını kaydetti.
Çavuşoğlu, "Her türlü kampanyaya, algı operasyonuna, dünyanın içinden geçtiği çetin sınamalara rağmen Türkiye, bugün yatırım yapmak için en güvenilir, en doğru adreslerden biridir" diye konuştu.
Türkiye'nin geleneksel ekseninin NATO üyeliği ve Avrupa Birliği (AB) üyelik süreciyle tanımlandığını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, bu yönde yürümeye devam edeceklerini dile getirdi.
Bakan Çavuşoğlu, "ABD ile ilişkilerde son dönemde maalesef arzu etmediğimiz bir noktaya geldik. Ülkemizin güvenliğini ilgilendiren temel konularda ABD yönetimi yapıcı olmaktan uzak bir tavır benimsedi. FETÖ konusunda somut bir adım atmadılar. Oysa onlar da biliyor ki 2016'daki 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardında FETÖ var" ifadelerini kullandı.
ABD'nin Türkiye'den sürekli bu konuda delil istediğini söyleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"İlgili bilgileri, belgeleri, delilleri, dosyaları kendilerine ulaştırdık ama FETÖ'nün attığı her adımı ve aldığı her nefesi sayan ABD, bizden çok daha iyi biliyor ki bu hain darbe girişiminin arkasında FETÖ terör örgütü var ve bu örgütün lideri şu anda Pensilvanya'da rahatça hayatını sürdürüyor. ABD, PYD/YPG/PKK konusunda da beklediğimiz adımları henüz sahada atmadı. Bunları göremedik. Bu tavrı kesinlikle kendilerine yakıştıramıyoruz. Bu tavır, ABD düşmanlığını ve karşıtlığını sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada arttırıyor."
Çavuşoğlu, yaptırım ve tehditleri anlamamın mümkün olmadığını vurgulayarak, "ABD'nin geleneksel dostluk ilişkilerimize ve NATO müttefikliğimize sadık kalmasını bekliyoruz" diye konuştu.
ABD'nin iç politikanın da etkisiyle kafa karışıklığı yaşadığına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Başka bir kafa karışıklığı da yine iç siyasetle ilgili, 'Bu sorunları Türkiye ile çözelim mi yoksa bunu kasım seçimlerine kadar sürdürelim mi', böyle bir karmaşa içinde" yorumunu yaptı.
Türkiye'nin ABD ile ilişkilerde üzerine düşeni yaptığını, yapıcı angajman ve diyalog konusunda ısrarcı olacağını belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Her zaman olduğu gibi bu süreçte de yapıcı olduk. Diyalog taraftarı olduk ve sorunların diplomasiyle çözülmesi için kendilerine de düşüncelerimizi aktardık. Şunu da söyledik: 'Tehditle, baskıyla ya da yaptırımla Türkiye'den herhangi bir netice alamayacağınızı öğrenmeniz gerekiyor. Diplomasi mi? Varız. Müzakere mi? Varız. Uzlaşı mı? Ona da varız ama uzlaşı kültüründe bir tarafın dayatması ya da baskısı yoktur."
Türkiye'nin dayatmaları kabul etmesinin mümkün olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, "ABD'nin, birimizin değil, birbirimizin önemli olduğunu yeniden görmesi ve anlaması gerekiyor. Türkiye'den yaptırımlarla ve baskıyla bir şey elde edilemeyeceğini artık ABD'nin bilmesi lazım, anlaması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin yurt dışı yatırımlarının sayısının 2 bine yaklaştığını, net yatırımlarının 42 milyar doları aştığını, bu yatırımların yarıdan fazlasının Avrupa'da bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, diğer bölgelere de yatırım yapıldığını vurguladı.
Çavuşoğlu, Türkiye'nin 210 ekonomik bölgeye ihracat, 222 ekonomik bölgeden de ithalat yaptığının altını çizerek, "24 ülke ile stratejik önemde Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi mekanizmasını kurduk. 8 adet üçlü ya da dörtlü mekanizmalarımız da devrede." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin bugün aynı anda NATO, Avrupa Konseyi, G20, Karadeniz Ekonomik İşbirliği, İslam İşbirliği Teşkilatı, Türk Konseyi ve farklı kıtaları temsil eden daha birçok kuruluşa üye olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, şunları söyledi:
"69 ülkede 51 TİKA koordinasyon ofisimiz, 43 ülkede 54 Yunus Emre kültür merkezimiz faal durumda, Maarif Vakfı'mızın bir yıl içinde 24 ülkede 131 okulu oldu. Bayrak taşıyıcımız olan THY de küresel bir şirket olarak, 5 kıtaya, 120 ülkeye, 299 şehre, 302 havaalanına uçuyor. Yani Türk diplomasisi güçlü geleneğinden aldığı mirası daha da güçlendirerek bugün küresel ölçekte bir marka ve değer olarak yükselmeye devam etmektedir."
Yurt dışındaki vatandaşlara da somut hizmetler götürdüklerini dile getiren Çavuşoğlu, 2014'ten bu yana 5 seçimde sandıklar kurarak vatandaşların oy kullanmasını mümkün kıldıklarını belirtti.
Çavuşoğlu, sadece bu yıl konsolosluklar aracılığıyla vatandaşlara kesintisiz hizmet verdiklerini ve günde ortalama 2 bin çağrıyı yanıtladıklarını kaydetti.
Sadece bu yıl içinde yurt dışında rahatsızlanan 50'den fazla vatandaşın ambulans uçakla ülkeye getirilmesi için destek olduklarını söyleyen Çavuşoğlu, "Bugünün Türkiyesi artık gıpta edilen ülke oldu, hamdolsun" dedi.