Köyceğiz'deki Yuvarlakçay Irmağı'na kurulacak olan hidroelektrik santraline tepki gösteren köylülerin, ''çevre'' nöbeti sürüyor.
İlişkili Haberler
Beyobası beldesindeki Yuvarlakçay Irmağı'na kurulacak olan hidroelektrik santraline tepki gösteren Pınarköyü sakinleri, bölgeye kurulacak olan santral için ağaç kesimine başlanmasının ardından, santralin yapılacağı Topgözü mevkisine naylon çadırlar kurarak, önce eylem başlattı. Eylem 50 günü aşkın süredir devam ediyor.
Yuvarlakçay Irmağı'na yaklaşık 50 metre mesafede bulunan çadırlarda ''nöbet tutan'' kadınlar ısınmak amacıyla yakacakları odunları ise çevreden topluyor.
Bölgeye yapılacağı açıklanan Hidroelektrik santraline amacıyla bölgedeki sivil toplum kuruluşları ve çevre derneklerinin katılımıyla oluşturulan Yuvarlakçayı Koruma Platformu SÖzcücü ve TEMA gönüllüsü Murat Demirci, köylülerin bölgeye kurulacak olan HES'e tepki amacıyla kurdukları çadırlarda ''çevre'' nöbeti tuttuğunu belirtti.
Çadırlarda 60'ı kadın ve çocuk yaklaşık 100 kişinin ''nöbet tuttuğunu'' ifade eden Demirci, ''Çadırlarda nöbet tutan köylüler özellikle soğuk gecelerde zor anlar yaşıyor. Köylüler olumsuz doğa koşullarına rağmen eylemlerini aralıksız sürdürüyor. Köylülerden bir bölümü bu süreçte hastalanarak hastaneye kaldırıldı. Geceleri aynı çadırı 4-5 aile paylaşıyor'' dedi. Köylüler için Yuvarlakçay'ın hayati bir öneme sahip olduğunu anlatan Demirci, şöyle konuştu: ''Kurulacak HES için bölgede bulunan ve 150 ile 300 yaşında olduğu tespit edilen 30 anıt ağaçtan 10'u kesildi. Köylüler, bu ağaçların kesilmesinin ardından tepkilerini artırdı. Köylüler için su demek hayat demek, köylüler onlar için altından daha değerli olan sularını vermek istemiyor. Kesilen anıt ağaçların çürüdüğü için kesildiği açıklandı. Kesilen anıt ağaçların HES'in yapılacağı noktada olması dikkat çekici. Köylülerin çocukları kesilen her anıt ağacın yerine bir çınar fidanı diktiler.''
ÇADIRLARDA NÖBET TUTAN KÖYLÜLER
Bu arada, kurdukları çadırlarda ''nöbet tutan'' köylüler, ağaçların altına kurdukları derme çatma çadır mutfakta imece usulüyle yemek hazırlıyor. Hazırlanan yemek, çadırlarda kalanlara dağıtılıyor. Yemek için kullanılan malzemeler ise köylüler ve eyleme destek veren vatandaşlarca temin ediyor.
Çadır mutfakta eylemci köylüler için yemek hazırlayan 55 yaşındaki Salike Sıtkın, HES'e tepki gösteren köylülere destek amacıyla bölgeye geldiğini ifade etti. Eyleme 2 yaşındaki oğlu Yusuf Ziya ile katılan Fatma Sarıtaş ise HES'e tepki amacıyla çadırlarda çocuklarıyla beraber kaldıklarını ifade ederek, ''Biz yaşadığımız onca zorluğa rağmen eyleme devam edeceğiz'' diye konuştu.
Köylülerin çadırlarda eylem yaptıkları alanda kurulması planlanan hidroelektrik santraline tepkilerini dile getiren çeşitli pankartlar dikkati çekiyor.
MUĞLA VALİLİĞİ
Muğla Valiliğinden konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada ise Köyceğiz ilçesine bağlı Beyobası beldesi sınırları içindeki Yuvarlakçay Irmağı'na kurulacak olan, ''Yuvarlakçay Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali''nin hayata geçmesiyle bölgedeki vatandaşların mağduriyetinin söz konusu olmadığı vurgulandı. Vatandaşların santral devreye girse bile Yuvarlakçay'ın sularından yararlanmaya devam edeceklerine işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ''HES'in yapımı sırasında doğal hayatın korunmasına azami duyarlılık gösterilecek ve belirlenen alan içindeki kesimine izin verilmiş olan ağaç sayısının 10 katı sözü edilen alana firma tarafından ağaç dikilmesi sağlanacaktır. Sözü edilen alana HES'in yapılmasıyla ilgili gerekli ön izin verilmiş bulunmaktadır. Ayrıca, sözü edilen yerdeki uygulamalarla ilgili imar planları, Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından onaylanmış, İl Özel İdaresince de askıya çıkarılmış ve kesinleşmiştir.''