Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ile eşi Gwen Sancar, Bilfen Eğitim Kurumları'nın Üsküdar'daki okullarını ziyaret etti.
Okula gelişinde Sancar'ı keman orkestrası eşliğinde alkışlarla karşıladı. Matematik Odası ve Fen Laboratuvarını gezen Sancar, sohbet ettiği öğrencilerin sorularını yanıtladı. Öğrenciler yaptıkları çalışmalarını gösterdikleri Sancar'la laboratuvarda DNA testi yaptı.
Bir basın mensubunun 5 TL'nin üzerindeki DNA sarmalına ilişkin çalışmasını hatırlatması üzerine Sancar, paranın üzerindeki sarmalın olması gerekenin aksine ilerlediğini ve bu yanlışı 5 yıl önce Merkez Bankasına ilettiğini söyledi.
Daha sonra konferans salonunda düzenlenen programda, Prof. Dr. Sancar'ın hayatının ve bilimsel çalışmalarının anlatıldığı bir film gösterildi.
Sahneye davet edilen Sancar, aldığı ödülü Anıtkabir Müzesi'ne teslim ederken ne hissettiğinin sorulması üzerine, ödülü alır almaz onun Anıtkabir'e gitmesi gerektiğini düşündüğünü belirterek, "Bu Atatürk ve Cumhuriyet eğitim döneminin ödülüdür. Onların bana verdiği eğitimin ödülüdür, onlar beni buraya getirdi, ben onların bir uzantısıyım. Orada, Anıtkabir'de aslında İstiklal Savaşı'ndan sonrasını anlatan Devrim Tarihi Müzesi var, Ödül O devrimin bir uzantısıdır. Türkiye savaştan sonra bilimde ve öteki konularda devrimler yapmıştır ve o müzede sergileniyor. Ödül de o devrimin bir halkasıdır, yani o kadar." diye konuştu.
Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Sancar, birçok hastalığın temel sebebi olarak gösterilen stresin, DNA'nın onarım mekanizması üzerinde olumsuz bir etkisi olup olmadığına ilişkin soruya, "Bildiğimiz konular var, bilmediğimiz konular var. Mesela ben Biyokimya'da Nobel Ödülü almış bir insanım. Bu her şeyi biliyorum anlamına gelmez, Bu konuda bir şey söylersem bunun faydadan ziyade zararı olur. Stres birçok hastalıklara sebep oluyor ama DNA'ya zarar vermesi konusunda ben bir çalışma yapmadım, o bakımdan bir şey söyleyemem." yanıtını verdi. Sancar'ın cevabı, salondakiler tarafından alkışlandı.
Prof. Dr. Aziz Sancar, yaptığı çalışmalara ilişkin şunları kaydetti:
"'Kanseri tedavi edecek mi?' diye çok insan sordu, belki bazılarınız medyada görmüşsünüzdür. DNA onarımı 2 yönden önemlidir, biri kanseri önlemek bakımından, öteki kanser tedavisinde. Önlemek bakımından şunu vurguladım, cilt kanserine güneş ışınları sebep oluyor, o bakımdan korunmak lazım. Tabi güneş ışınlarının faydası da var ama bu noktada orantılı yararlanmak lazım. Cilt kanseri pek tehlikeli değildir ama halk sağlığı bakımından ondan daha önemli konu akciğer kanseridir. Akciğer kanseri kanserden ölümlerin yüzde otuzuna sebep oluyor. Ve onu önlemek çok kolay, sigara içmeyin. Ben bunu çoğu ziyaretimde ve televizyonlarda söyledim. Sonradan öğrendim ki Cumhurbaşkanımız da bu konunun önemini anlatıyormuş, bu yönde önlem alınmasını vurguluyormuş. Bana sordular Cumhurbaşkanından emir mi aldın? Kardeşim ne Cumhurbaşkanının emiri, ben bunu 1982'den beri söylüyorum. 1982'de bu ikili kesimi ilk keşfettiğimizde bizim eyaletin gazeteleri benimle söyleşi yaptılar ve bunu orada da söyledim, aynı şeyi vurguladım. Ve daha sonra Amerika'da tekrar tekrar söylemişimdir. Türkiye ziyaretlerimde de basına söylemişimdir. Ama kimse dinlemiyordu, birden Nobel aldık diye herkes dinliyor şimdi."
Konuşmaların ardından Bilfen Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fatih Öztürk tarafından Aziz Sancar'a plaket ve çiçek verildi, toplu hatıra fotoğrafı çektirildi.