Ankara'daki patlama 1.4'lük depreme eşit

Ankara'daki terör saldırısında meydana gelen patlamanın, 1.4 büyüklüğünde bir depremle eşdeğer olduğu belirlendi.

Haberler Anadolu Ajansı 15.03.2016 - 12:21 Son Güncelleme : 15.03.2016 - 12:23

İlişkili Haberler

Ankara'da bomba yüklü araçla gerçekleştirilen terör saldırısına ilişkin sismik kayıtları analiz eden Kocaeli Üniversitesi'ndeki sismoloji çalışma grubu, patlamanın etki olarak 1.4 büyüklüğündeki depremle eşdeğer olduğunu belirledi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümünde görev yapan Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş, Doç. Dr. Serkan Irmak, Doç. Dr. Fadime Sertçelik, Doç. Dr. İbrahim Sertçelik ve araştırma görevlileri Evrim Yavuz ile Hamdullah Livaoğlu'ndan oluşan çalışma grubu, patlamanın oluşturduğu sarsıntıyı kaydeden ve terör saldırısının gerçekleştirildiği noktaya 8.5 kilometre mesafedeki Lodumlu Deprem İstasyonu'nun kayıtlarını inceledi.

Çalışma sonucunda terör saldırısının 1.4 büyüklüğündeki depremin etkisiyle aynı ve patlamayla açığa çıkan enerjinin Richter ölçeğine göre 60 kilogram dinamitin patlatılması sonucu açığa çıkan enerjiye eşdeğer olduğu belirlendi.

Ayrıca, sismik kaydın frekans içeriğinin olayın milisaniye aralığında iki patlamadan oluştuğunu ortaya koyduğu tespit edildi. KOÜ Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kurtuluş, yaptığı açıklamada, sabah üniversiteye geldiklerinde Ankara'daki terör saldırısıyla ilgili konuşurken patlamaya ilişkin sismik kayıtları incelemeye karar verdiklerini söyledi.

Patlama noktasına 8.5 kilometre uzaklıkta Kandilli Rasathanesi'nin Lodumlu Deprem Kayıt İstasyonu olduğunu belirten Kurtuluş, "Lodumlu İstasyonuna gelen dalgaların analizini yaptık. Bu analiz neticesinde oradaki yatay-düşey ve kuzey-güney yönlü dalgaların analizinden kuzey-güney yönünde gelen dalgalarda bu patlamanın 1.4 büyüklüğünde bir deprem yarattığını hesapladık" diye konuştu.

"60 KİLOLUK DİNAMİTE EŞDEĞER"

Kurtuluş, "Patlamada açığa çıkan enerjinin Richter ölçeğine göre 60 kilogramlık dinamit patlamasına eşdeğer olduğunu bulduk. Patlamanın tek bir patlama olmadığını, çok kısa aralıklarla iki patlamadan oluştuğunu saptadık. Dolayısıyla burada oluşan sarsıntılar çok şiddetli olup, oradaki insanlara, vasıtalara ve binalara büyük zarar vermiştir" ifadelerini kullandı.

Şimdiye kadar hep depremlerden gelen dalgaları analiz ettiklerini ama bu sefer patlamadan gelen 3 bileşenli sismometreden çıkan dalgaların analizini yaptıklarını anlatan Kurtuluş, "Bu türlü çalışmaların böyle patlamalardaki şiddet, büyüklük ve aynı zamanda ne kadar enerji çıkaran patlayıcı miktarının hesaplanmasında da etkin olabileceğini gösterdik" şeklinde konuştu.

"İLK DEFA YAPILDI"

Doç. Dr. Fadime Sertçelik de Türkiye'de ilk defa böyle bir çalışma yapıldığını belirterek, farklı araştırmalara zemin oluşturacak bir çalışmaya imza attıklarını vurguladı.Benzer bir çalışmanın 11 Eylül saldırılarında New York'taki ikiz kulelerin çökmesi sırasında yapıldığına dikkat çeken Sertçelik, "Birinci kulenin çökmesinin 3.2, ikincisinin de 2.8 büyüklüğünde bir depreme karşılık geldiği gözlendi. Amerikalıların orada çok fazla istasyonları var. Bize en yakın istasyon Kandillinin istasyonu. AFAD'ın verilerini alarak da bu çalışmayı güçlendireceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.