Ankara Seçim Sonuçları - 31 Mart 2024 Yerel Seçim Sonuçları
31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oy verme işlemi, Türkiye genelinde saat 17.00 itibarıyla tamamlandı.
Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık; diğer illerde ise sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılıyor.
Ankara'da oyların yüzde 99,93'ü sayıldı. Kazanan aday ve sonuçlar şöyle;
Açılan Sandık: % 99.93
CHP adayı Mansur Yavaş: 1.994.943 - Oyların yüzde 60.35'i
AK Parti adayı Turgut Altınok: 1.047.526 - Oyların yüzde 31.69'u
MANSUR YAVAŞ KİMDİR?
Mansur Yavaş, 23 Mayıs 1955’te Ankara, Beypazarı’nda doğmuştur. Avukat, siyasetçi ve Ankara Belediye Başkanı’dır.
İlk, orta ve lise eğitimini Beypazarı’nda tamamlayan Yavaş, 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olmuştur. Askerliğini savcı olarak yapmış ve 13 yıl Beypazarı’nda serbest avukat olarak çalışmıştır.
Siyasete ilgisi gençlik yıllarında başlamış ve onu 1989-1994 yılları arasında Beypazarı Belediyesi Meclis üyesi yapmaya yönlendirmiştir. Bu ilgi kendisinin, 1999-2009 yılları arasında da iki dönem Beypazarı Belediye Başkanı seçilmesine sebep olmuştur.
Mansur Yavaş, Beypazarı ilçesinin görünümünü değiştiren geniş bir proje yelpazesine imza atmıştır. İlçenin yaşam standartlarında, turizminde, sosyal hayatında ve altyapı hizmetlerinde yaptığı olumlu değişiklikler ile beraber kırsal üretime de büyük önem vermiştir. Beypazarı’nın uluslararası festivallere katılması sağlarken, bina restorasyonlarındaki girişimleri ile ilçenin konaklama kapasitesini arttırmıştır. Yöresel lezzetlerin tanıtımıyla Beypazarı ve başkent turizm açısından önemli bir değer haline gelmiş ve bölgede sürdürülebilir istihdamı sağlamıştır.
Tarihi Beypazarı köşklerinin restorasyonu ve binlerce yıllık Beypazarı tarihini koruma çalışmalarıyla Türk Dil Kurumu tarafından Türkçeyi koruma onuruna verilen “2001 Yılının En İyi Yerel Yöneticisi”, doğa savaşçılarının “Çevre Ödülü” gibi ödüller almış ve 24 Eylül 2004 tarihinde TÜSİAV – Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı tarafından “Yılın Belediye Başkanı” seçilmiştir.
2009, 2014, 2019 yerel seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na aday olmuş ve 2019 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden Belediye Başkanı seçilmiştir.
Göreve başladıktan sonra, yönetimde; Türkiye’de bir ilk olan şeffaf belediyecilik modeli oluşturmuş, bunun için belediye meclisi toplantılarını ve ihaleleri canlı yayınlatmaya başlamış, hatta kar küreme araçlarına dahi kameralar yerleştirilmesini sağlayarak plaka takip sistemi kurdurmuştur.
“Beypazarı Modeli”nin mimarı olarak da tanınan Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “sosyal belediyecilik” anlayışını ortaya koymuştur. Üniversiteler, hastaneler, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının desteğini toplayarak Ankara’da bir dayanışma ağı oluşturmuştur. Özellikle dar gelirli ailelere yönelik sosyal yardım projelerine büyük önem veren Yavaş, koronavirüs salgını sırasında birçok proje ve uygulamaya da öncü olarak imza atmıştır. Bu sebeple de, çok sayıda uluslararası ödüle aday gösterilmiştir.
9 Aralık 2020’de Uluslararası Şeffaflık Derneği tarafından “9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü” kapsamında “2020 Şeffaflık Ödülü” ne layık görülmüştür.
Evli ve iki çocuk babasıdır.
Ankara ilçe ilçe seçim sonuçları:
Akyurt Seçim Sonuçları
Altındağ Seçim Sonuçları
Ayaş Seçim Sonuçları
Bala Seçim Sonuçları
Beypazarı Seçim Sonuçları
Çamlıdere Seçim Sonuçları
Çankaya Seçim Sonuçları
Çubuk Seçim Sonuçları
Elmadağ Seçim Sonuçları
Etimesgut Seçim Sonuçları
Evren Seçim Sonuçları
Gölbaşı Seçim Sonuçları
Güdül Seçim Sonuçları
Haymana Seçim Sonuçları
Kahramankazan Seçim Sonuçları
Kalecik Seçim Sonuçları
Keçiören Seçim Sonuçları
Kızılcahamam Seçim Sonuçları
Mamak Seçim Sonuçları
Nallıhan Seçim Sonuçları
Polatlı Seçim Sonuçları
Pursaklar Seçim Sonuçları
Sincan Seçim Sonuçları
Şereflikoçhisar Seçim Sonuçları
Yenimahalle Seçim Sonuçları
31 Mart 2024 Ankara Seçim Sonuçları Hangi Aday Önde?
Turgut Altınok Seçim Sonuçları
Cengiz Topel Yıldırım Seçim Sonuçları
Zafer Burak Hasar Seçim Sonuçları
Tuvana Naz Ketene Seçim Sonuçları
Mehmet Selim Çetin Seçim Sonuçları
Suat Kılıç Seçim Sonuçları
Gültan Kışanak Seçim Sonuçları
Ali Ufuk Arikan Seçim Sonuçları
Hüseyin Bartu Soral Seçim Sonuçları
Figen Topal Seçim Sonuçları
Serkan Ünver Seçim Sonuçları
Mansur Yavaş Seçim Sonuçları
Fazlı Taşkan Seçim Sonuçları
Murat Yardımcı Seçim Sonuçları
Abdullah Demiryürek Seçim Sonuçları
Salih Koç Seçim Sonuçları
Celal Mümtaz Akıncı Seçim Sonuçları
Cafer Güneş Seçim Sonuçları
Utku Reyhan Seçim Sonuçları
Korkut Cesur Seçim Sonuçları
Suat Karaman Seçim Sonuçları
Lokman Cengiz Seçim Sonuçları
Mustafa Sanğu Seçim Sonuçları
Yunus Murat Güztoklusu Seçim Sonuçları
OY PUSULALARI NE RENK?
Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak.
BÜYÜKŞEHİR OLMAYAN İLLERDE NELER İÇİN OY VERİLECEK?
Büyükşehir olmayan illerde ise "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy verilecek.
ÖNCE HANGİ OYLAR SAYILACAK?
Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık, seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.
PARTİLERİN OY PUSULASINDAKİ YERLERİ
Seçime katılacak siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri kurayla belirlendi. Kuradaki sırayla oy pusulasında partiler şöyle sıralandı:
Millet Partisi 26, MHP 31, HÜDAPAR 20, Yeni Türkiye Partisi 17, Gelecek Partisi 16, Sol Parti 3, Hak ve Özgürlükler Partisi 21, Memleket Partisi 5, Aydınlık Demokrasi Partisi 30, Demokratik Sol Parti 7, Adalet Birlik Partisi 23, Emek Partisi 19, Halkın Kurtuluş Partisi 13, Güç Birliği Partisi 25, Milli Yol Partisi 27, AK Parti 1, Yeniden Refah Partisi 8, Zafer Partisi 12, CHP 18, Ocak Partisi 22, Vatan Partisi 35, Saadet Partisi 34, Anavatan Partisi 6, Türkiye İşçi Partisi 32, Bağımsız Türkiye Partisi 15, Anadolu Birliği Partisi 11, Genç Parti 29, Demokrat Parti 24, Adalet Partisi 28, Demokrasi ve Atılım Partisi 33, İYİ Parti 2, Büyük Birlik Partisi 4, Türkiye Komünist Partisi 10, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 9, Türkiye Komünist Hareketi 14.