Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6'lık depremler sonrası soruşturmalar sürüyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, soruşturmalara ilişkin son durum hakkında açıklama yaptı.
Diyarbakır'daki Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER), kameraların karşısına geçen Bakan Bozdağ, sadece müteahhitlere yönelik soruşturma yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını, soruşturmaların titizlilikle yürütüldüğünü söyledi.
Diyarbakır'da bir bina hariç yıkılan diğer binalardaki arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının tamamlandığını belirten Bozdağ, kalan bir binadaki çalışmalarda ise sona gelindiğini ifade etti.
DİYARBAKIR'DA CAN KAYBI 397
Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da deprem nedeniyle 397 kişinin hayatını kaybettiğini, yaralanan 902 kişiden 863'ünün tedavisinin tamamlandığını, 39 yaralının ise tedavilerinin sürdüğünü belirtti.
"SORUMLULAR YARGI ÖNÜNDE HESAP VERECEK"
Bozdağ "İnşasında, denetiminde, kullanımında sorumluluğu olan herkesin kusuru ayrı ayrı değerlendirilmektedir, müteahhitler, yapı denetim elemanları, belediyelerdeki feni mesuller, mevzutaa aykırı tadilat yapan, kolon kesen, ihmali ve kusuru olduğu değerlendirilenler ayrımsız soruşturulmaktadır" diye konuştu.
Sorumluların yargı önünde hesap vereceğinin altını çizen Bozdağ, ihmali, kusuru olanların tespit edilerek adalet terazisinde tartılacağını, herkese hak ettiğinin verileceğini dile getirdi.
"DELİLLER TOPLANMADAN HİÇBİR ENKAZ KALDIRILMIYOR"
Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis'te delil tespit işlemlerinin tamamlandığını belirten Bakan Bozdağ, "Deliller toplanmadan hiçbir enkaz kaldırılmamaktadır." dedi.
Bakan Bozdağ,delillerin karatıldığı iddialarına ilişkin de konuştu.
Bozdağ, "Delillerin toplanmadığı ya da karartıldığı yönündeki söylentiler, iddialar, kocaman bir yalandan ibarettir. Hiç kimsenin delilleri karartmaya veya delillerin toplanmasını engellemeye gücü yetmez. Türkiye, bir hukuk devletidir. Hukuk devleti içinde deliller hukuka uygun bir biçimde toplanmaktadır, bundan sonra da toplanmaya devam edecektir." dedi.
245 KİŞİ HAKKINDA YASAL İŞLEM BAŞLATILDI
Bozdağ, yıkılan ya da ağır hasarlı binalarla ilgili yürütülen soruşturmalara ilişkin şunları söyledi:
"Bugüne kadar hakkında işlem yapılan şüpheli sayısı 245, tutuklanan şüpheli sayısı 54, hakkında adli kontrol verilen şüpheli sayısı 47, yakalama kararı çıkarılan ama henüz yakalanmamış şüpheli sayısı 7, gözaltı talimatı verilen 45, gözaltında olan kişi sayısı ise 27. Şüphelilik vasfı değerlendirilen kişi sayısı şu anda 29. Yurt dışında olduğu tespit edilen 4, öldüğü tespit edilen 10, ifadeleri alınan 22 şüpheli bulunduğunu buradan ifade etmek isterim. Şüpheliler tespit edildikçe, haklarındaki tedbir kararları dahil Ceza Muhakemesi Kanunu çerçevesinde yapılması gereken her şey eksiksiz yapılmaktadır. Bundan sonra da eksiksiz yapılacaktır."
Yıkılan binalarla ve hayatını kaybedenlerin bulunduğu yerlerle ilgili delillerin titizlikle toplandığına işaret eden Bozdağ, delil tespiti konusunda da 600 bilirkişinin görevlendirildiğini bildirdi.
HIRSIZLIK VE YAĞMA OLAYLARI
Bakan Bozdağ'ın hırsızlık ve yağma olayları hakkında da konuştu.
Hırsızlık ve yağma ile ilgili her ihbarların titizlikle değerlendirildiğini söyleyen Bakan, hırsızlık olaylarında 8 kişinin gözaltına alındığını, 149 kişinin de tutuklandığını söyledi.
KİMLİKLENDİRME ÇALIŞMALARI
Hayatını kaybedenlerden kimliklendirilmesi yapılamayanların bulunduğunu söyleyen Bakan Bozdağ, şunları kaydetti:
"Buradan aziz vatandaşlarımıza şu çağrıyı özellikle yapmakta fayda görüyorum, deprem nedeniyle enkaz altında olduğunu değerlendirdiği akrabası veya yakını, tanıdığı, dostu olduğunu bilenler, eğer kendilerinden şu ana kadar bir bilgi alamamışlarsa enkaz altından çıkan yaralı ve vefat edenler arasında da tespit yapılamamışsa burada kimliklendirmenin yapılabilmesi için bu kardeşlerimizden referans olarak kullanılacak bazı verilerin alınmasına, numunelerin alınmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu nedenle enkaz altındaki akrabasına, yakınına, dostuna ulaşamayan vatandaşlarımız, kolluk güçlerimize, hastanelerimize, adli tıp kurumumuza, Cumhuriyet Başsavcılıklarımıza lütfen müracaat etsinler. Çünkü şu anda enkaz altından çıkarılıp kimliklendirilmesi yapılamayan, vefat ettiği halde numune, referans örnekler olmadığı için eşleştirilmesi de yapılamayan vefat etmiş kardeşlerimiz bulunmaktadır. Bunların yakınlarından benim istirhamım, ilgili birimlere gecikmeksizin müracaat etmeleri ve bu kimliklendirme işleminin usulünce ve hızlıca yapılması için gerekli numuneleri süratle vermeleri gerekmektedir. Şu anda Adli Tıp Kurumlarımızda bulunan bu tür kimliklendirmesi yapılamayan vefat etmiş kardeşlerimizin kimliklendirmeye esas DNA raporları çıkarılmış durumdadır. Buradaki şey, numune referans örneklerin olmayışı veyahut da yeteri kadar olmayışıdır. Onun için de numune referans örnek verecek yakınlarının ilgili kurumlarımıza müracaat etmelerinde büyük fayda vardır."