ABD'li Rahip Brunson Türkiye'den ayrıldı

Yaklaşık 2,5 aydır ev hapsinde tutulan ve Türkiye ile ABD arasında gerilime neden olan rahip Andrew Craig Brunson'a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı da kaldırılan ve yattığı süre göz önüne alınarak serbest bırakılan rahip yoğun güvenlik önlemleri altında Türkiye'den ayrılarak Almanya'ya gitti.  Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Almanya'daki kontrollerinin ardından Brunson'un ABD Maryland'daki hava üssüne bugün geleceği duyuruldu.

Haberler İHA, ntv.com.tr, NTV Haber, Anadolu Ajansı 13.10.2018 - 05:02

Terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada hakkındaki adli kontrol hükümleri kaldırılarak 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilen ABD'li din adamı Andrew Craig Brunson, özel uçakla Almanya'ya gitti.

ALMANYA'DA ABD BAYRAĞINI ÖPTÜ

Rahip Brunson'ın uçağı, ABD'ye doğru yola çıkmadan önce Almanya'da durdu.

Brunson ve eşi burada ABD’nin Almanya Büyükelçisi Richard Grenell tarafından karşılandı.

Twitter hesabında Brunson'In ABD bayrağını öptüğü bir fotoğrafını paylaşan Grenell, "ABD bayrağını Brunson'a sundum ve kendisi bayrağı hemen öptü" ifadelerini kullandı.

Rahip Brunson, Almanya'da ABD Büyükelçisi’nin sunduğu bayrağı öptü.
TÜRKİYE'DEN YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİYLE AYRILDI

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün görülen duruşmada 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan ve hükümle birlikte serbest bırakıldıktan sonra Alsancak'taki evine gelen Brunson, bir süre ikametinde kaldı.
Rahip Brunson, yoğun güvenlik önlemleriyle Türkiye'den ayrıldı.

Brunson ve eşi Norine Brunson, akşam saatlerinde İzmir Adnan Menderes Havalimanı CIP kapısına geldi. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier da Brunson çiftine havaalanına kadar eşlik etti.

Havaalanında geniş güvenlik önlemi alındı.

Brunson, eşiyle birlikte özel uçakla Türkiye'den ayrıldı.

Rahip Brunson, eşiyle birlikte özel uçağa binerek Almanya'ya gitti.
İsmail Cem Halavurt, havaalanında gazetecilere, müvekkili Brunson'un Almanya'ya gittiğini, daha sonra ABD'ye geçeceği bilgisini paylaştı.

BEYAZ SARAY: BUGÜN ABD'YE GELECEK

Beyaz Saray, Brunson'un ABD Maryland'daki hava üssüne bugün  geleceği duyuruldu.

DURUŞMAYI ABD ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ MASLAHATGÜZARI DA İZLEDİ

Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde kurulan İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün saat 10.30'da başlayan duruşmayı ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier de izledi.
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier (ortada)

Brunson, mahkeme salonunda sanık bölümüne alınırken eşi Norine Brunson ve avukatı İsmail Cem Halavurt da kendilerine ayrılan bölüme geçti.

Davayı izleyenler arasında New York Hristiyan Kilisesi pastörlerinden William Devlin de bulundu.

Brunson'ın eşi Norine Brunson (solda)

TANIKLAR DİNLENDİ

İzmir'de 4. kez hakim karşısına çıkan ABD'li rahip Brunson'ın kimlik tespitinin yapılmasıyla duruşma başladı. Tanık olarak ifade veren Büşra Fatma Ün, tekerlekli sandalye milli takımında tenisçi olduğunu, daha önceden tanımadığı Brunson hakkındaki suçlamaları bilmediğini, eski milli takım menajeri Diana Fowler'ın Brunson'ın kilisesine gittiğine ilişkin bilgisi bulunduğunu söyledi.

Mahkeme başkanının, "Doktor olan John Fowler'ın terör örgütü PKK mensuplarının, Suriye'den yaralı olarak geldiği ve bunları tedavi etmesinin ardından Suriye'ye gönderildiğine ilişkin iddialar hakkında bilgi sahibi misiniz?" sorusu üzerine Büşra Fatma Ün, "Böyle bir iddiayı ilk defa burada duydum" yanıtını verdi.

Bunun üzerine söz verilen Brunson, PKK ile hiçbir bağlantısının olmadığını ve hiçbir PKK mensubuyla da tanışmadığını ileri sürdü.

DURUŞMADA YÜZLEŞME

Mahkeme başkanı, önceki duruşmada tanık olarak beyan veren Levent Kalkan'ın, "2016'da FETÖ'nün darbe girişiminin ardından bazı FETÖ mensuplarının Konak'taki bir evde barındırıldığını Yılmaz Demircan'dan duydum" ifadesinin ardından Levent Kalkan ile Yılmaz Demircan'ı duruşmada yüzleştirdi.

Tanık Yılmaz Demircan, "O evde sadece Koreliler kalıyordu. Levent Kalkan'a, FETÖ'cülerle ilgili hiçbir şey söylemedim. FETÖ'cüleri hiç görmedim" dedi.

''İFADEM YANLIŞ ANLAŞILDI''

Bunun üzerine soruşturma aşamasında verdiği ifadesinin yanlış anlaşıldığını belirten Levent Kalkan, "Daha önceki ifademde Yılmaz Demircan'ın bunu söylediğine ilişkin bir şey demedim. Önceki ifademde, Yılmaz Demircan'ın evinin o eve yakın olmasından bu kişinin mahkemeden dinlenilmesini istemiştim" şeklinde konuştu.

DURUŞMA SALONUNA GİREN NTV MUHABİRİ DETAYLARI ANLATTI

Tanık Volkan Sürer ise 2011'de İstanbul'dan İzmir'e taşındığını, Alsancak'ta bir kiliseye girdiğini, kilisedeki Levent Kalkan aracılığıyla oradaki insanlarla tanıştığını, kiliseye gidip gelen Suriye uyruklu "Agit" diye birini tanıdığını anlattı. 

Mahkeme başkanının, "Agit'in Suriye'de bomba eğitimi alarak terör örgütü PYD adına faaliyet yaptığını biliyor musun Bunu, Levent Kalkan'ın senden duyduğuna ilişkin bir iddia var. Konu hakkında ne diyeceksin?" demesi üzerine Volkan Sürer şöyle konuştu:

"Ben de bunu Levent Kalkan'dan duydum. Ev sohbetinde duymuş olabilirim. Biz milliyetçi gençleriz. İnancımız ne olursa olsun devlet söz konusu olduğunda tavrımız bellidir. Levent Kalkan bunlar için 'Bombacı bunlar, terörist' diye söylüyordu. Ama bunları şaka olsun diye söylüyordu. Levent Kalkan, beni, 'Onlarla fazla yüz göz olma' tarzında uyarıyordu."

ABD'Lİ RAHİP BRUNSON SERBEST (SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?)

Tanık Volkan Sürer'in, bahsedilen kişinin bomba eğitimi aldığına ilişkin net bilgisinin olmadığını söylemesi üzerine söz alan Levent Kalkan, "Şu an çok şaşkınım. Ne söyleyeceğimi bilemiyorum. Volkan Sürer bir sohbette Agit'in bomba eğitimi aldığını bana söyledi ama o da benden duyduğunu söyledi. Şimdi şaşkınım. Agit'in bomba eğitimi aldığı aktarılmıştı" ifadelerini kullandı.

"Serhat" kod adlı gizli tanığın, "Brunson ile Manisa'da açılan bir kilisenin arasında organik bağ var. Brunson, kilisedekilere bazı talimatlar veriyordu" iddiasına karşın bu duruşmada tanık olarak dinlenilen S.C., Manisa'daki kilisede rahip olarak görev yaptığını, Brunson'ın bu kiliseyle doğrudan bir bağının olmadığını öne sürdü.

S.C., Manisa'daki kiliseyi 2014'te açtıklarını ve Brunson'ın bunda katkısı olmadığını savundu.

"Serhat" kod adlı gizli tanığı tanıdığını iddia eden S.C., "(Serhat) sorunlu biri olduğundan İzmir'deki Diriliş Kilisesi'nden kovulunca Manisa'daki kiliseye geldi. Bu kişi daha sonra buradan da kovuldu. Mayıs 2017'de 'Serhat' yine kilisemize geldi. Polis yardımıyla onu kilisenin dışına çıkarttık. 'Serhat' sonra bana 'Pişman olacaksınız, kazanan ben olacağım. Sizi şikayet edeceğim' tarzında mesaj attı. Bu gizli tanık, bize düşman gözüyle baktığından, Diriliş Kilisesi ile işbirliği içerisinde olduğumu düşünüyordu" şeklinde konuştu.

Tanık S.C., duruşma savcısının, "İzmir'deki bir yardım ofisinde, Suriye'den gelen mültecilere yardım edildiğine ilişkin bilgin var mı?' Hristiyan olanlara yardım edilirdi, olmayanlara yardım edilmezdi' diye bir iddia var. Bunun hakkında bir bilgin var mı?" sorusunu "Bilgim yok" diye yanıtladı.

S.C.'ye hiçbir zaman talimat vermediğini savunan Brunson ise "S.C. ile hiçbir zaman çalışmadım. Diriliş Kilisesi'nde sadece birkaç kez görmüşlüğüm var" dedi.

SAVCI, ADLİ KONTROL KARARININ KALDIRILMASINI İSTEDİ

Verilen öğle arasının ardından tekrar devam edilen davanın duruşmasında, savcı esas hakkındaki mütalaasını verdi.

Savcı, Brunson için adli kontrol şartlarının kaldırılmasını ve ''örgüte üye olmak''tan 5-10 yıl hapis talep etti. Savcının ayrıca soruşturmanın genişletilmesi talebi de olmadı.

Brunson, yargılandığı Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nden güvenlik önlemleri eşliğinde ayrıldı

Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halavurt, müvekkilinin adli kontrol hükümlerine harfiyen uyduğunu belirterek, "Tanıklarımız var. Dinlenmesini talep ediyoruz. Müvekkilimin cep telefonları raporları geldi. Telefonları sanığın çocukları tarafından kullanıldığının tespit edilmesi, savunmamızı desteklemiştir" dedi.

Mahkeme heyeti, gizli tanıklar "Kılıç" ve "Kama"nın dinlenmesi talebini reddetti. Mahkeme Başkanı, avukatı ile Brunson'ın bir süre görüşmesine izin verdi.

BRUNSON: MASUMUM, BERAATİMİ İSTİYORUM

Brunson ise "Masumum. Türkiye'yi seviyorum. Beraatimi istiyorum" diye konuştu.

KARAR: 3 YIL 1 AY 15 GÜN CEZA

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, mahkeme heyeti, verilen aranın ardından kararını açıkladı.

Heyet, Brunson'a TCK'nın 220/7 maddesi gereğince 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verirken, hükümle birlikte sanığın ev hapsi ve yurtdışı yasağını kaldırdı. Brunson, yattığı süre göz önüne alınarak serbest bırakıldı.

AVUKATINDAN İLK AÇIKLAMA: VERİLEN HÜKMÜ TEMYİZ EDECEĞİZ

Kararın açıklanmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halavurt, müvekkilinin 3 yıl 1 ay 15 gün hapisle cezalandırıldığını, bu sürenin yattığı süreye yakın olduğunu, adli kontrol hükümlerinin de kaldırılmasıyla artık özgürlüğüne kavuştuğunu ifade etti.

Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halavurt

Brunson'ın savcının verdiği mütalaayla üzüldüğünü ancak kararın açıklanmasıyla sevindiğini dile getiren Halavurt, şu ifadeleri kullandı:

"Müvekkilim yurtdışına çıkacak, adli kontrol hükümlerini kaldırmaya yönelik bir iki işlem var, çok uzun sürmez, UYAP'tan yürüyor işlemler. Evde kelepçelerin sökülmesi de yarım saat, bir saat sürer. Gidene kadar evinde olur. Bugün tanık ifadelerini dinleyince 'dağ fare doğurdu' gibi bir şey oldu.

Müvekkilimin bu kadar mağdur edilmesine Türkiye'nin bu kadar mağdur olmasına ilişkilerin bu kadar gerilmesine hiç gerek yoktu. Verilen hükmü de kabul etmiyoruz temyiz edeceğiz itiraz haklarımızı kullanacağız. Keşke bunların hiçbirisi yaşanmadan tutuksuz bir şekilde yargılanabilseydi böyle bir krize dönüşmeseydi. Biraz süratli oldu biz yine de hazırlığımızı yapmıştık olabileceğini tahmin ediyorduk ama bugün için beklemiyordum işin doğrusu. Brunson durumu anlamaya çalışıyor Türk hukukunu bilmediği için ona özgür olduğunu söyleyince o zaman anladı sevindi, duygulandı. Gider diye düşünüyorum artık burada güvenlik sorunu da oluştu onun için. Kendi takdiri bunu ona sormak belki daha iyi olur. Eve gittiler. Çiğli'ye gitmeyecek. Evinde bekleyecek uçak falan ayarlanırsa yurtdışına gider herhalde. Saygın bir din adamı olarak 2 yıl neredeyse özgürlüğünden mahrum kaldı. Aile düzeni sosyal düzeni bozuldu. Türkiye'yi seven bir insan Türkiye'de kalmak isteyen bir insandı şu an için gitmek zorunda. Bu onu belli ölçüde üzüyor.''

BRUNSON EVİNDE

Kararın ardından Rahip Brunson, güvenlik önlemleri altında evine geldi. Brunson'ın bir uçakla ABD'ye dönmesi bekleniyor.

SAAT 05.30 SIRALARINDA ALSANCAK'TAKİ EVİNDEN ALINDI

25 Temmuz 2018 tarihinden bu yana sağlık sorunları nedeniyle ev hapsinde tutulan ABD'li rahip, duruşma öncesi, İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler tarafından Alsancak'taki evinden saat 05.30 sıralarında yoğun güvenlik önlemi ile alındı.

Emniyet güçleri eşliğinde Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne götürülen Brunson'ın yargılandığı davanın duruşması bu yerleşkede yapıldı.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Brunson, Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne saat 06.45 sıralarında getirildi. Kritik dava öncesi, yoğun güvenlik önlemlerinin alınması dikkat çekti. Brunson’ın gelişini de ulusal ve uluslararası çok sayıda basın mensubu takip etti.

AVUKATIYLA GÜNLERCE HAZIRLIK YAPTI

Öte yandan dünyanın gözünün çevrildiği dava öncesi ABD tarafından da üst üste açıklamalar yapılırken, son olarak ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier de Brunson’ı evinde ziyaret etti.

Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt da, aldığı izinle Brunson'ın ev hapsindeki dairesine giderek, duruşmadaki talep ve savunmalar için hazırlık yaptı.
Sabah saat 05.30'da evinden alınan Brunson, Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ne böyle götürüldü. 

İDDİANAME

Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına 9 Aralık 2016'da suç işlediği iddiasıyla tutuklanan ABD'li rahip Brunson hakkında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan iddianamede, din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek işbirliği yaptığı belirtilmişti.

Brunson'ın FETÖ'nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege bölgesi imamı ve firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile hakkında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasından dava açılan tutuklu sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği iddia edilmişti.

Andrew Craig Brunson'ın ABD'li bir askere gönderdiği 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin başarısız olmasından üzüntü duyduğuna ilişkin mesaj içeriklerine yer verilen iddianamede, cep telefonundaki "Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk. İsa'ya dönmek için gerekli koşullar oluştu. Darbe teşebbüsü bir şoktu. Birçok Türk geçmişte de olduğu gibi askeriyeye güvendi ancak bu sefer çok geçti. Ve darbe teşebbüsünden sonra bu başka bir sallama. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız" mesajı da dosyaya eklenmişti.

Teknik incelemede de sanık Brunson'ın, görüşmediğini öne sürdüğü FETÖ'nün sözde Ege bölge imamı firari sanık Bekir Baz ile birbirlerine çok yakın yerde 293 kez GSM sinyali de tespit edilmişti.

Brunson, 25 Temmuz'da tutuklu bulunduğu cezaevinden çıkartılarak, "sağlık sorunları" dikkate alınıp "ev hapsi ve yurt dışına çıkış yasağı" uygulama kararı verilerek evine gönderilmişti.

BRUNSON HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR NELER? (NEDEN KRİZ ÇIKTI?)

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.