4 eski bakan hakkında karar belli oldu

Meclis’te adları yolsuzluk iddialarına karışan 4 eski bakan için oturum düzenlendi. Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a gönderilmesine yönelik önergeler Meclis Genel Kurulu'nda reddedildi.

Haberler ntv.com.tr, NTV Haber, Anadolu Ajansı 21.01.2015 - 12:25

Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar'ın Yüce Divan'a sevk edilmesine yönelik önergeler, Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylamada reddedildi.

Adları rüşvet ve yolsuzluk iddialarına karışan eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar için TBMM Genel Kurulu'nda oturum düzenlendi.

Eski bakanlar Erdoğan Bayraktar, Muammer Güler ve Egemen Bağış, Genel Kurul'a geldi. Annesinin cenaze töreni için Muş'a giden Zafer Çağlayan salonda yer almadı.

ÖNERGELER BİRLEŞTİRİLDİ

Soruşturma Komisyonu raporunun görüşülmesinin tamamlanmasının ardından önergelere geçildi.

4 eski bakanın her biri için verilmiş 50'den fazla önerge birleştirilerek okundu. Önergelerin okunmasının ardından kritik oylama başladı.

İlk olarak Zafer Çağlayan'ın Yüce Divan'a sevkiyle ilgili gizli oylama yapıldı. CHP lideri Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli de sıraya girerek oylarını kullandı.

MÜKERRER OY TARTIŞMASI

Oy tasnifi sürerken MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in yerine Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun vekaleten oy kullandığını belirtti.

Bahçekapılı, kendilerindeki bilgiye göre Çelik'in yerine Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin vekaleten oy kullanacağı bilgisinin olduğunu söyledi.

Bahçekapılı'nın "Kendisine soralım" demesi üzerine Canikli, Vural'ın yanına gelerek tek oy kullandığını söyledi. Vural, mükerrer oy olduğu için oylamanın iptal edilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Bu sırada grup başkanvekilleri, Eroğlu ve çok sayıda milletvekili Başkanlık Divanı önüne yığıldı. Tartışmalar sürerken Başkanvekili Bahçekapılı, gizli oylama sonucunu açıkladı.

Buna göre, Zafer Çağlayan hakkındaki önerge 242'ye karşı 264 oyla reddedildi. 7 oy çekimser, 1 oy boş, 3 oy da geçersiz sayıldı. Oylamaya 517 milletvekili katıldı.

MUAMMER GÜLER ÖNERGESİNE DE RET

Zafer Çağlayan için yapılan oylamanın ardından oturuma 15 dakika ara verildi. Aranın ardından Muammer Güler ile ilgili oylama yapıldı. Güler hakkındaki önerge, yapılan oylama da 241'e karşı 258 oyla reddedildi. 6 oy çekimser, 4 oy boş, 4 oy da geçersiz sayıldı. Oylamaya Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'nin yanı sıra HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da katıldı.

Güler hakkındaki oylamaya katılan 513 milletvekili arasında Bayraktar ve Bağış katılırken, annesinin vefatı nedeniyle Genel Kurul'a gelmeyen Çağlayan oy kullanamadı. 

EGEMEN BAĞIŞ AZ FARKLA KURTARDI

Bağış'ın Yüce Divan'a sevkedilmesini içeren önerge de Genel Kurulu'da kabul edilmedi. Karar 245'e karşı 255 oyla alındı. Oylamada 7 çekimser, 6 boş, 4 de geçersiz oy kullanıldı.

Oturuma, verilen aranın ardından Erdoğan Bayraktar için yapılan oylama ile devam edildi. 

EN ÇOK RET BAYRAKTAR'A

Bayraktar'ın Yüce Divan'a sevkedilmesini içeren önerge reddedildi. Karar, 219'e karşı 288 oyla alındı. Oylamada 3 çekimser, 3 boş, 2 de geçersiz oy kullanıldı. Bayraktar, AK Parti grubunun en çok ret verdiği isim oldu.

ÇAĞLAYAN'DA 38, GÜLER'DE 43, BAĞIŞ'TA 48 FİRE, BAYRAKTAR'DA 14 FİRE

Yapılan ilk hesaplara göre, AK Parti'de Çağlayan oylamasında 38, Güler oylamasında ise 43 firenin olduğu belirtildi. Bağış için yapılan oylamada ise fire sayısı 48 oldu. Bayraktar ise AK Parti sıralarının en fazla sahip çıktığı isim oldu. Bayraktar'ın oylamasında AK Parti 14 fire verdi.

KADERLERİNİ ÜÇ RENK BELİRLEDİ

Milletvekilleri, il sırasına göre ve isimleri okundukça kabinlere girerek kendilerine verilen önergenin kabulü için beyaz (evet), reddi için kırmızı (hayır), çekimser için yeşil pulları zarfın içine koyarak oy kullandı.

BAŞBAKAN YERİNE AKDOĞAN

Önergenin oylamasına yurt dışında bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerine Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 7 Bakan'ın yerine de vekaleten başka bakanlar oy kullandı.

SAVUNMA YAPMADILAR

Genel Kurul'da bulunan eski bakanlar oylama öncesi kürsüye çıkmadan kısa açıklamalarda bulundu.

Muammer Güler "Kısa bir açıklama yapacağım" diyerek oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'dan söz aldı.

Muammer Güler, konuşmasında kullanacağı ifadeleri not alırken objektiflere takılmıştı.
Güler, daha önceden basına yansıyan notunda olduğu gibi, "Soruşturma komisyonuna verdiğim sözlü ve yazılı savunmama ilave edecek başkaca bir husus bulunmamaktadır. Kara ve takdir yüce heyetinizindir" dedi.

Egemen Bağış da benzer bir şekilde "Hakkımızdaki iftiralarla ilgili olarak gerek cumhuriyet başsavcılığı gerek TBMM Soruşturma Komisyonu gerekli kararları vermiştir. Komisyon kararına saygı duyuyorum, takdir yüce Meclis'indir" ifadelerini kullandı.

Bu sırada bazı CHP'li milletvekillerinin Bağış'a "Kürsüye gel" diye seslendiği duyuldu.

Erdoğan Bayraktar ise Bahçekapılı'nın "Sizin talebiniz nedir?" sorusuna "Teşekkür ederim" ederim diyerek söz almayacağını belirtti.

BAYRAKTAR: KONUŞMAMAM İSTENDİ

Oturum öncesinde ise bakanlara, Genel kurul'da kendilerine tanınacak söz hakkını nasıl kullanacakları sorulmuştu. Eski bakanlardan soruya farklı yanıtlar geldi...

Erdoğan Bayraktar, "Konuşmayacağım. Niye konuşmayacağım? Benim yakın dostlarım ve arkadaşlarım konuşmamanın daha hayırlı olacağını bana söylediler. Arkadaşlarımın bu temennisine uymak durumundayım" dedi.

"SEVGİYE İHTİYACIMIZ VAR"

Bir gazetecinin, "Yerinizden söz alacak mısınız?" sorusu üzerine, "Bu kadar yeter. Bakın sizi seviyoruz, siz de beni sevin, sevgiye ihtiyacımız var" diye konuştu.

BAĞIŞ: SİYASETÇİNİN A, B VE C PLANI OLUR

Egemen Bağış ise kürsüde konuşup konuşmayacağına ilişkin sorulara "Duruma göre bakarız" dedi.

"Konuşma ihtimaliniz var mı?" sorusu üzerine Bağış, "Siyasetçinin her zaman a planı, b planı, c planı olur değil mi?" dedi.

"Nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?" sorusuna ise Bağış, "Hayırlısı olsun takdir yüce Meclis'indir" karşılığını verdi.

AÇILAN DÖVİZ GERGİNLİĞE YOL AÇTI

Öte yandan, Genel Kurul'da komisyon adına AK Partili Yılmaz Tunç söz aldı. Tunç'un konuşması sürerken CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes üzerinde Hz. Muhammed'in "Hırsızlık yapan kızım Fatıma da olsa mutlaka cezalandırırdım" sözünün yer aldığı dövizi kaldırdı.

Açılan döviz Genel Kurul'da tansiyonu yükseltti. Bunun üzerine Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, İhsan Özkes'i uyardı. 

Bahçekapılı, "Bir pankart açtınız, basın mensupları da gördü. Bakın çok ciddi bir konu konuşuyoruz. Sizden hassas davranmanızı ve o pankartı kaldırmanızı rica ediyorum" dedi.

"BURADA SİYASAL GİRİŞİM VAR"  

Görüşmelerde ilk söz alan Komisyon Başkanvekili ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Zafer Çağlayan ve Muammer Güler ve Egemen Bağış hakkındaki iddialarla ilgili yeterli delil bulunmadığından, Erdoğan Bayraktar hakkında ise üzerine atılı suçları işlediğine dair hiçbir delil elde edilemediğinden Yüce Divan'a sevketmeme kararı verildiğini anımsatarak şunları ifade etti: 

"Kimse bunların, ceza hukukunun amacı olan maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için yapıldığını söyleyemez. Bir soruşturmada bu kadar hukuka aykırı delil bir araya geliyorsa, Anayasa ve ceza hukukunun evrensel kuralları çiğneniyorsa, burada yargısal faaliyet değil, siyasi girişim vardır." 

Milletvekillerine tanınan konuşma esnasında kürsüye çıkan AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış ise "17-25 Aralık montaj ses kayıtlarından, savcı müsveddesinin 'bu devletin sahibi biziz' edasıyla emniyeti basmasından ve hukuksuz fezleke dayatmasından ayrı değildir" diye konuştu. 

"PUTİN PARALELCİ Mİ?"

CHP adına söz alan İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, "Rusya'ya giden, İstanbul'dan Moskova'ya giden bir uçakta 3'ü Azerbaycan, 1'i İran yurttaşı 4 kişinin bavul ve sırt çantalarında 14,5 milyon dolar, 4 milyon Euro ele geçiriyor, Rus makamları ve konuyla ilgili soruşturma başlatıyor. Rus makamları Interpol aracılığıyla bizim polisi uyarıyor, Emniyeti uyarıyor. Rusya polisi paralelci mi, Putin paralelci mi, sizi mi devirmek istiyor?" dedi.

İLK GELEN LİDER BAHÇELİ

Görüşmelere ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, görüşme başlandığında Genel Kurul'da yoktu. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise İngiltere'de temaslarda bulunduğu için oturuma katılmadı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.