Son dakika haberi!
Fetulahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde yaşanan olaylara ilişkin açılan davada karar açıklandı.
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan 53. duruşmaya, 133 tutuklu sanık ve avukatları katıldı.
Duruşmada Cumhurbaşkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, TBMM'nin avukatları ile müştekiler de hazır bulundu.
Duruşma başlamadan önce 15 Temmuz Derneği'nin organizasyonuyla salonda 34 şehidin ismi okundu. Mahkeme salonunda müştekilerin bulunduğu bölümdeki masalara 34 şehidi temsilen 34 Türk bayrağı yerleştirildi.
Mahkeme Başkanı Taner Akıncı, duruşmayı açarak, dosyayı karara bağladıklarını söyledi. Akıncı'nın, kararı okuması yaklaşık bir saat sürdü.
Mahkeme, aralarında tutuklu yargılanan davanın en yüksek rütbelileri eski Yarbay Turgay Ödemiş ve eski Binbaşı Ahmet Taştan'ın da bulunduğu 72 sanığı "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.
Mahkeme, 22 sanığa "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" suçundan 17 yıl 7'şer ay, 5 sanığa da aynı suçtan 15'er yıl hapis cezası verdi.
Bazı sanıklar, 15 Temmuz'da köprüde yaşanan olaylar sırasında 34 kişinin şehit edilmesi nedeniyle "kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edildi.
Mahkeme, 1'i asteğmen, 43'ü er 44 sanığın da tüm suçlardan beraatine hükmetti.
Bazı şehit yakınları ve gaziler, beraat kararına tepki gösterdi.
Sanık askeri öğrencilerin karar üzerine marş okumaya başlaması müştekilerin tepkisine yol açtı. Jandarma ekiplerince salondan çıkartılan sanıkların bazılarının müştekilerin bulunduğu bölüme doğru el sallamaları nedeniyle arbede yaşandı.
Darbe girişiminin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianame, 14 Temmuz 2017'de tamamlandı.
İddianamenin İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmesiyle Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki binada yer alan büyük salonda görülen davanın ilk duruşması, 9 Ekim 2017'de yapıldı.
Yargılama boyunca şehit aileleri, gaziler, müştekiler, milletvekilleri, belediye başkanları ve vatandaşlar tüm duruşmaları takip ederek yoğun ilgi gösterdi.
Büyükçekmece Mimar Sinan Spor Salonu'nda yapılan 39. duruşmada ise cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.
Mütalaada, 138 sanığın "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.
Davanın en yüksek rütbeli sanıkları eski Yarbay Turgay Ödemiş ve eski Binbaşı Ahmet Taştan'ın ayrıca "kasten öldürmek" suçundan otuz dörder kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edilen mütalaada, "kasten öldürmeye teşebbüs", "kasten yaralama", "mala zarar vermek", "kamu malına zarar verme", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından Ödemiş'in 4 bin 131 yıldan 6 bin 526 yıla, Taştan'ın 4 bin 161 yıldan 6 bin 578 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.
Bazı sanıkların da "kasten öldürmeye teşebbüs", "kasten yaralamak", "mala zarar vermek", "kamu malına zarar vermek", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlarından değişen oranlarda hapisle cezalandırılması öngörülen mütalaada, sanıklar Yunus Emre Köse, Mustafa Bulut, Cengiz Varol, Orhan Can Kayışbacak ve Halil Telli'nin darbe kastıyla hareket etmediğine vurgu yapılarak, bu sanıkların beraati yönünde karar verilmesi talep edildi.
DAVA TEMYİZ EDİLECEK
Öte yandan İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 133'ü tutuklu 143 sanıklı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü davasında çoğunluğu er ve öğrenci olan 44 sanık hakkında beraat, 99 sanık hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım, öldürme, öldürmeye teşebbüs" suçlarından verilen mahkumiyet kararı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca değerlendirildi.
Başsavcılığın, yargılama sürecinde mahkemeye sunulan esas hakkındaki mütalaada; darbe girişiminin başladığı saatlerde durumu anlayarak silahlarını bırakan tank personeli 5 sanık için beraat, diğer tüm sanıklar için Türk Ceza Kanunu'nun "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan mahkumiyet (müebbet hapis cezası) verilmesi talebine aykırı kurulan hükmü temyiz edeceği öğrenildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, taleplerine aykırı olarak 39 sanığa verilen beraat kararlarını temyiz ederek, Bölge Adliye Mahkemesi'nden bu sanıklar yönünden hükmün bozulmasını isteyeceği belirtildi.
AK PARTİ'DEN KARARA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, davada verilen kararı, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi önünde TRT canlı yayınında değerlendirdi.
Bu davanın en kritik davalardan biri olduğunu vurgulayan Ünal, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün, 15 Temmuz gecesi darbenin adeta başlangıç yeri ve 34 şehidin verildiği bir nokta olduğunu anlattı.
Mahir Ünal, 15 Temmuz'un ikinci yılı yaklaşırken adaletin tecelli ettiğini belirterek, "Israrla bu 2 yıl zarfında birilerinin hem uluslararası kamuoyuna hem iç kamuoyuna dönük, Türkiye'de FETÖ'cülerin yargılanmasına dönük yürüttükleri kara propagandanın netice vermediğini, bugün adaletin tecelli ettiğini ve 72 kişinin müebbet hapse mahkumiyetiyle beraber bugün, pazar günü yıl dönümünü kutlayacağımız 15 Temmuz ruhunun, bilincinin hukuka, adalete yansımasını da gördük" diye konuştu.
Acılarının çok büyük olduğunu dile getiren Ünal, şunları kaydetti:
"Duygu olarak 15 Temmuz'u unutmuyoruz, unutmayacağız. Çünkü biz 15 Temmuz gecesini unutursak her şeyi unuturuz. Eğer o gece Türkiye'ye yaşatılmak istenen şeyleri, bir milletin elinden devletinin, bağımsızlığının, istiklalinin, hayallerinin, çocuklarının, her şeyinin alınmak istendiği geceyi unutursak, o gece kanıyla, canıyla bu ülkeye sahip çıkan şehitlerimizi, gazilerimizi unutursak her şeyi unuturuz. Bugün verilen cezalar hukuki olarak bir ceza ama 15 Temmuz darbesine kalkışanlar ve bu ülkeyi elimizden almak isteyen kökü dışarıda bu hain terör örgütü, bizim kalbimizde, vicdanımızda sonsuza kadar mahkum olmuştur. Onlar bizim kalbimizde, vicdanımızda sonsuza kadar haindir, onlar sonsuza kadar bizim için bir ihanet şebekesidir ve onlar bu millet tarafından sonsuza kadar affedilmeyecektir. Bugün hukuki olarak bir karar verilmiştir ama bu millet nasıl ki 1071'i, Alparslan'ı unutmadıysa, Kudüs'ün önündeki Selahaddin'i unutmadıysa, bu millet Fatih'i unutmadıysa, bu millet kahramanlarını unutmadıysa, hainlerini de unutmamıştır."
"15 TEMMUZ RUHU, İRADE ZAFERİ OLARAK SONSUZA KADAR HATIRLANACAK"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, 15 Temmuz gecesi tankların, helikopterlerin önünde göğüslerini siper edenleri unutmayacaklarını dile getirerek, "O gecenin hainlerini de biz unutmayacağız. 15 Temmuz ruhu bu topraklarda bir bağımsızlık ruhu olarak, bir bağımsızlık bilinci olarak, bir irade zaferi olarak sonsuza kadar hatırlanacak" diye konuştu.
Kararın teknik ve hukuki yönünün konuşulacağını, tartışılacağını dile getiren Ünal, bugün adaletin tecelli ettiğini, hukukun kararını verdiğini söyledi.
Ünal, 15 Temmuz'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 22.00'de 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde olacaklarını, şehitlerin ruhunu yad edeceklerini bildirdi.
"44 sanığa beraat kararı verilmesi müştekilerden tepki aldı. Bunu nasıl yorumlamak istersiniz?" sorusuna Ünal, şöyle cevap verdi:
"Mahkemenin verdiği kararın gerekçesine bakmak gerekir. Henüz daha kararın sonucu açıklanacak, yüklenecek. Yani köprüye çıkan askerlerin ve erlerin bir kısmının ateş etmediğine hükmederek mi bu karar verildi, yoksa hakimin elinde başka deliller var ve o delillere göre mi bu kararı verdi Şimdi bu kararı hemen sıcağı sıcağına değerlendirmek doğru olmaz, bunun gerekçesine bakmak gerekir, gerekçe açıklandığında bunun üzerinde gerekli değerlendirmeler yapılır."