Yörüngede tehlike çanları çalıyor: Uzay çöpü riski için uyarı

LeoLabs araştırmacıları, yörüngedeki uzay çöplerinin büyük bir felakete yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. 30 binden fazla hızla savrulan nesne, astronotlar için ciddi tehdit oluşturuyor.

Haberler 10.10.2024 - 11:02

Yörünge haritalama firması LeoLabs'ten araştırmacılar, gezegenimizin yörüngesini dolduran ve kaçınılmaz olarak bir felakete yol açacak olan tehlikeli uzay çöpleri konusunda alarm zillerini çalıyor.

"SAATLİ BOMBA"

LeoLabs kıdemli teknik uzmanı Darren McKnight, Forbes'a verdiği bir röportajda, bu sorunu "saatli bir bomba" olarak nitelendirdi.

Gezegenimiz, uzayda son derece yüksek hızlarda savrulan neredeyse 30.000 nesne tarafından gerçek anlamda kuşatılmışken, McKnight ve meslektaşları trajediyi önlemek için çözümler arıyorlar.

LeoLabs COO'su Dan Ceperly, "Bu korkunç gerçeklik, çarpışmaların bir "eğer" değil "ne zaman" sorusu olduğu anlamına geliyor. Birkaç milimetrenin üzerindeki herhangi bir boyuttaki parça astronotlar için muhtemelen ölümcüldür." diye konuştu.

Şirket, çapı kabaca dört inç kadar küçük nesneleri izleyebilse de, daha küçük olan her şey radarının dışında kalabiliyor.

Şimdiye kadar uzay enkazı parçaları nedeniyle hiçbir insan hayatını kaybetmemiş olsa da, bazı tehlikeler yaşandı.

Örnek olarak, 2021'de küçük bir şarapnel parçası tarafından delik açılan ISS dışındaki Canadarm2 robotik kolu hasar görmüştü.

UZAY ÇÖPLERİNDEKİ ARTIŞIN SEBEBİ 

Geçmişte Öngörülü McKnight, hem Amerika Birleşik Devletleri hem de eski Sovyetler Birliği'nin kullanılmış roket üst aşamalarını uzaya fırlatması ve bunları temizleme konusunda asla bir anlaşmaya varamaması nedeniyle alçak Dünya yörüngesinin en yüksek kısımlarının da uzay çöpleriyle dolu olduğunu belirtti.

Bir çarpışmanın Kessler Sendromu olarak bilinen feci zincirleme etkileri olabilir.

ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Çin'in uzay yarışına girmesiyle birlikte LeoLabs, tüm süper güçleri masaya oturtmanın zor olacağını kabul etse de uluslararası işbirliği çağrısında bulunuyor.

Secure World Foundation kıdemli direktörü Ian Christensen, "En büyük diplomatik zorluk, riskin yüzde 90'ından sorumlu olan üç büyük uzay ülkesini (ABD, Rusya ve Çin) kendi büyük enkaz nesnelerini iyileştirmeye başlamaya ikna etmektir" dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.