İlişkili Haberler
Tarihi, doğal ve kültürel zenginlikleriyle Türkiye'nin önemli turizm merkezleri arasında yer alan Kapadokya bölgesinin simgelerinden birisi haline gelen sıcak hava balon turlarına yılın ilk yarısında katılan turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 87 oranında artış göstererek, 225 bin 544 kişiye ulaştı.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) verilerine göre, özellikle yabancı turistlerin rağbet gösterdiği sıcak hava balon turları kapsamında, bu yılın ocak-haziran döneminde 12 bin 800 uçuş gerçekleştirildi.
İLK 6 AYDA 100 GÜN UÇUŞ YAPILDI
Yılın ilk yarısında olumsuz hava koşulları nedeniyle 81 gün uçuş yapılamazken, Göreme beldesi ve çevresindeki alanlardan kalkış yapan sıcak hava balonları 100 gün peribacalarıyla kaplı vadiler üzerinde süzüldü.
33 MİLYON EURODAN FAZLA GELİR ELDE EDİLDİ
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Kapadokya Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Coşkun Kırtıl, "Yılın ilk yarısında aşırı talep vardı. Zaman zaman uçuşlarda yer bulamadık. Birçok turist uçamadan geri döndü. Ortalama 225 bin kişi uçtu, 80 gün rüzgardan dolayı uçuş gerçekleşmedi ama buna rağmen rakam gayet iyi. Yılın ikinci yarısında aynı yoğunluğun devam etmesini bekliyoruz" dedi.
"FİYAT POLİTİKASI DÜNYA STANDARTLARININ ALTINDA"
Kapadokya bölgesinde hizmet veren 25 balon firmasınca uygulanan fiyat politikasının dünya standartlarının altında olduğunu vurgulayan Kırtıl, tura ilginin yıl boyunca devam etmesini beklediklerini söyledi.
Kırtıl, Kapadokya'nın, dünyadaki balon anlamında en önemli uçuş alanlarından birisi olduğuna değinerek, şöyle devam etti:
"Turistler bu turda dünyadaki en iyi görsel alanı izleme şansına sahipler. Dünyanın farklı yerlerinde balon turu düzenleniyor ama havadan muhteşem şöleni başka bir yerde görmezsiniz. Kapadokya'da balonlar güneşin doğuyla birlikte havalanıyor ve harika görüntüler oluşuyor. Peribacalarının renkleri, vadilerin güzellikleri seyrediliyor. Balon hem Türkiye hem de Kapadokya'nın markası haline geldi. Dünyadaki balon turlarında en uygun fiyat Kapadokya'da, kişi başı ortalama 150 avrodan fiyatlandırılıyor. Afrika'da 600 dolara satılıyor ama mesela Tanzanya'da uçuş sırasında vahşi hayvanları göremezseniz boş bir alanda uçulmuş oluyor"