İlişkili Haberler
WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) denizlerin karşı karşıya olduğu tehditlere dikkat çekmek üzere bir belgesel film hazırladı. ‘Denizlerin Koruyucuları: Küçük Ölçekli Balıkçılar’ belgeselinde, izleyici İzmir Mordoğan’daki balıkçıların mücadelesine şahitlik ediyor. Belgeselde Mordoğanlı balıkçıların günlük yaşamları, mücadeleleri, denizle ilişkileri ve hayata geçirdikleri örnek ortak yönetim modeli anlatılıyor.
Denizlerimizdeki balık stokları hızla tükeniyor, deniz ekosistemleri hızla kirleniyor ve tahrip oluyor. Bu yok oluş, sadece bir çevre sorunu değil; aynı zamanda Türkiye’deki 13 bin küçük ölçekli tekne ile geleneksel balıkçılık zanaatını sürdüren aileler için geçim kaynağı olması nedeniyle sosyo-ekonomik açıdan da büyük öneme sahip. Küçük ölçekli balıkçılar, Türkiye’deki balıkçı filosunun yaklaşık yüzde 90’ını oluşturmalarına karşın toplam avın sadece yüzde 10’undan faydalanabiliyor.
Denizlerimizin doğal koruyucuları olan küçük ölçekli balıkçılar, iklim ile ilgili sorunları doğrudan yaşıyor, her gün denizlerimizdeki değişimi gözlemliyor ve bu değişimden en çok onlar etkileniyor.
2022 BM ULUSLARARASI GELENEKSEL BALIKÇILIK YILI
Küçük ölçekli balıkçılar ile yaklaşık beş senedir işbirliği içinde ortak faaliyetler yürüten WWF-Türkiye, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen "Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yılı"nda, özel bir belgesel film hazırladı. Belgesel “denizlerin koruyucu”larının karşı karşıya bulundukları zorluklara ve balıkçılığın sürdürülebilirliğinde üstlendikleri role dikkat çekmeyi amaçlıyor.
‘Denizlerin Koruyucuları: Küçük Ölçekli Balıkçılar’ belgeselinde, Mordoğan Balıkçı Kooperatifi’nin kuruluş süreci, Mordoğanlı küçük ölçekli balıkçıların günlük yaşamları, mücadeleleri ve deniz ile ilişkileri anlatılıyor. Belgesel ayrıca küçük ölçekli balıkçıların sürdürülebilir balıkçılık açısından önemini vurguluyor.
"DENİZLERİ CANLI TUTMAK KÜÇÜK ÖLÇEKLİ BALIKÇILARLA MÜMKÜN"
Belgesel, doğa koruma kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, basın mensupları ve iş dünyasının katılımıyla düzenlenen lansman etkinliğinde tanıtıldı. Mordoğanlı balıkçıların katılımıyla gerçekleşen etkinlikte önce belgesel gösterimi yapıldı, ardından WWF-Türkiye Balıkçılık Uzmanı, Küçük Ölçekli Balıkçılık Ortak Yönetimi Projesi Koordinatörü Timuçin Dinçer, Mordoğan Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Babayiğit, Mordoğan Su Ürünleri Eski Başkanı Yasedin Çidem, Mordoğanlı balıkçı Zeynep Karaca ve belgeselin yönetmeni Bahriye Kabadayı Dal’ın katıldığı bir söyleşi düzenlendi.
Etkinlikte konuşma yapan WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, “Küçük ölçekli balıkçılık gerek balıkçılıkla geçimini sağlayan toplumların refahı, gerekse deniz ekosisteminin sağlığının korunması açısından kilit bir role sahip. WWF-Türkiye olarak, Küçük Ölçekli Balıkçılık Ortak Yönetimi projemiz kapsamında; balıkçılar, yerel paydaşlar, bilim insanları, karar alıcılar ve STK’lar arasındaki iletişimi ve ilişkileri kuvvetlendirerek çalışıyoruz. Amacımız balıkçılıkla geçinen kıyı topluluklarının geçimini sağladığı balık stoklarını çoğaltma ve uzun vadede gıda ve gelir kaynaklarını güvence altına alma yönündeki çabalarına katkı sağlamak. Küçük ölçekli balıkçılık, gerek bu işle geçimini sağlayan kıyı topluluklarının refahı, gerekse deniz ekosistemlerinin korunması açısından kilit bir role sahip" dedi.
‘Denizlerin Koruyucuları: Küçük Ölçekli Balıkçılar’ belgeseli, dijital platform puhutv üzerinden bugün itibarıyla izlenebilecek.
Denizlerin Koruyucuları: Küçük Ölçekli Balıkçılar (Tıkla-İzle)