YOĞURDUN FAYDALARI
‘Sağlıklı yaşam, sağlıklı yemek’ akımıyla sofralarımızda tükettiğimiz temel gıda maddelerinde doğal olana dönüş eğilimi tırmanıyor. ‘Doğal’ ve ‘organik’ gıda arayışında doğru sanılarak yapılan hatalar bazen sağlığı tehdit eden sonuçlar doğurabiliyor. ‘Tüketicinin sağlıklı gıdaya ulaşması’ misyonuyla faaliyet gösteren Ambalaj Sanayicileri Derneği, sofralarımızda en çok tüketilen gıda maddelerinden yoğurttaki tehlikeye dikkat çekti. ‘Köy yoğurdu’, ‘ev yoğurdu’ etiketiyle piyasada gittikçe daha sık görülen yoğurtların açıkta satılan, hiçbir denetim ve kontrolden geçmeyen sütlerden yapılma ihtimalinin yüksek olduğunu hatırlatan dernek, merdivenaltı üretim için de uyardı.
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, Türkiye’nin birçok bölgesinde tüketicinin ‘daha sağlıklı’ diyerek tercih ettiği açık süt satışına değinerek “Halkımız alışkanlıkları konusunda muhafazakar. Zor vazgeçiyor. Anadolu’da çok yaygın olan, büyük şehirlerimizde sitelerin kapısına kadar gelen açık sütlerin kaynağını çok iyi sorgulamalıyız. Ev kadınlarının, ev yoğurdu yapmak için satın aldıkları açık sütün, sağlık sorunlarına yol açabileceğini dikkate almalıyız” dedi.
YOĞURDUM HANGİ ŞARTLARDA ÜRETİLDİ?
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıkta satılan gıdalarla ilgili uyarılarını hatırlatan ASD Yönetim Kurulu Başkanı Korkut, piyasada son dönemde giderek artan ‘ev yoğurdu’, ‘köy yoğurdu’ diye pazarlanan ürünlerin tüketilmesi konusunda tüketicinin dikkatli olmasını istedi. Korkut, şöyle konuştu:
ÇİĞ SÜT DENETİMSİZ, TEHLİKEYE DİKKAT!
“Türkiye’de sofralarda en çok tüketilen ürünlerden süt ve yoğurt konusunda büyük bir tartışma var. Toplumda artan ‘doğal ürün’ talebine paralel olarak neredeyse her köşede görmeye başladığımız ‘köy yoğurdu’, ‘ev yoğurdu’ iddiasındaki ürünlerin menşeinin titizlikle sorgulanması gerek. Sütün sağımı, çiğ halde muhafaza edilmesi, işlenmesi, hijyenik koşullarda taşınması, üretiminden tezgaha çıktığı ana kadar uygun ısı koşullarının sağlanması gibi takip edilecek birçok madde var. Kontrol altında olmayan sütlerden yine denetimsiz, tabiri caizse merdiven altı üretildiği tahmin edilen yoğurtlar sağlık için büyük tehlike oluşturuyor. Şunu unutmayalım, pastörize edilmeyen, ambalajsız süt her zaman risklidir. Fazla kaynatıldığında ise besin değerini kaybettiğini hepimiz biliyoruz. Çocuk, yaşlı, kadın, erkek herkesin temel besin maddesi olan süt ve yoğurdu bilinçli tüketelim.”
AMBALAJLI YOĞURDU TERCİH EDİN
Sadettin Korkut, ambalaja giren yoğurtları satın alırken de mutlaka etiketli ürünler tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. Tüm gıda maddelerinin, gıda ile temasa uygun malzemelerden yapılmış ambalajlarda satışa sunulmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Korkut, şunları söyledi: “Denetimsiz satılan süt ve yoğurtta karşılaşılan büyük sorunlardan birisi de budur. Sokakta, çarşıda, açıkta gıda ambalajına uygun olmayan renkli kutularda ‘köy yoğurdu’ iddiasıyla ürün satışı olduğunu görüyoruz. Tekrar tekrar kullanılıyorsa hijyenden söz edilemez. Kayıt dışı ürünlerden uzak durmak her şeyden önce sağlıklı gıda tüketiminin ilk şartıdır. Unutmayalım ki, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izniyle üretim yapan, yasal standartlara uygun ambalajlarda satışa sunulan ürünleri tüketme konusunda daha bilinçli davranmalıyız. Her zaman söylediğimiz gibi, satın aldığınız ürünün ambalajı onun güvencesidir. Ambalaj üzerindeki etiket ürünün içeriğini anlatır. Sağlık için özellikle sütte ve yoğurtta, etiketinde doğru bilgiler olan ambalajlı ürünler tercih edilmelidir. Halkımızı bu konuda duyarlı ve bilinçli olmaya çağırıyoruz.”