Türkiye'nin ilk Alzheimer laboratuvarı açıldı

Türkiye'nin, Alzheimer teşhis ve tedavi sürecinin takibinde önemli kolaylıklar sağlayacak testlerin yapıldığı ilk laboratuvarı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bünyesinde hizmet vermeye başladı.

Haberler Anadolu Ajansı 02.11.2016 - 16:48

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde düzenlenen toplantıda konuşan Beyin ve Nörodejeneratif Araştırma Laboratuvarı sorumlu hekimlerinden Doç. Dr. Duygu Gezen Ak, merkezin ilk olarak 2007'de TÜBİTAK ve İÜ destekli araştırma projeleriyle kurulduğunu söyledi.

Ak, bu araştırma projelerinden 2011'de 19 ülkenin katılımıyla başlayan Avrupa Birliği projesi kapsamında Alzheimer teşhisine katkıda bulunan üç testin standardizasyonuna katıldıklarını ve bu çalışmanın sonucunda tanı yönteminin hizmet çerçevesine alındığını aktardı.

Merkezin, Türkiye'de bu hizmeti veren ilk laboratuvar olma özelliği taşıdığına işaret eden Ak, tüm Türkiye'deki hastalardan örnek kabul edebildiklerini kaydetti.

"TESTLERİN BAŞARI ORANI YÜZDE 90"

İÜ Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Gürvit de bugüne kadar laboratuvarda 150'ye yakın testin yapıldığını ve bunların yüzde 90'ından başarılı sonuçlar elde edildiğini belirtti.
Gürvit, "Alzheimer teşhisinin konulması kolay bir süreç değil. Hastanın konunun uzmanları tarafından değerlendirilmesi çok önemli. Özellikle bu noktada bazı demans tiplerinin Alzheimer hastalığıyla karıştırılması, bazen de hastanın birden fazla demans tipini aynı anda göstermesi söz konusu. Bu noktada elimizdeki bu testler tanıları ayırmada ve teşhis koymada hekime kolaylık sağlamaktadır" diye konuştu.

Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların ilerleyici olduğuna işaret eden Gürvit, bu zamana kadar hastalığın seyrini sayısal olarak takip edebilmelerini sağlayan bir araç olmadığını ancak bu testlerle ilk kez kullanılan ilaçların ve yeni ilaç denemelerinin hastalığın seyrine olan etkilerini elle tutulur verilerle izleyebilme imkanına "Numuneler soğuk zinciri oluşturularak merkeze ulaştırılıyor."
TEST İÇİN BEYİN OMURİLİK SIVISINDAN NUMUNE ALINIYOR

Laboratuvarın kurucularından Doç. Dr. Erdinç Dursun, projenin laboratuvar ayağının yanında bir de klinik aşaması olduğunu dile getirerek, testlerin uygulanma safhalarıyla ilgili şunları söyledi:

"Öncelikle klinik muayenenin gerçekleşmesi için hasta bir nöroloji hekimine başvuruyor. Orada uzman bir nörolog tarafından muayene edildikten sonra, hastanın bel bölgesinden beyin omurilik sıvısı alınıyor ve o sıvı buraya naklediliyor. Bunun alımı ve buraya transferi sırasında birtakım standartların olması lazım. Bu konularda kliniklere yardımcı oluyoruz. Türkiye'nin herhangi bir ilinden bir nörolog arkadaşımız aldığı örneği soğuk zincir içerisinde kargo yoluyla merkezimize ulaştırabiliyor. Biz belirli bir süre sonra test sonuçlarını onlara aktarıyoruz. Kendisi de bu test sonuçlarıyla hastanın klinik bulgularını bir araya getirip ayırıcı teşhisi koyuyor."

NELER ALZHEIMER HASTALIĞINA YOL AÇIYOR?
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.