İlişkili Haberler
Tüp bebek tedavisinde son dönemde yenilenen genetik testler, embriyo, yumurta ve sperm dondurma işlemlerindeki gelişmeler, mikro akışkanlı çip uygulaması, serum tedavisi gibi başarılı çalışmalar Avrupa ve ABD ile eş zamanlı olarak Türkiye’de de uygulanıyor.
Bütün bu gelişmelerin en kaliteli embriyoyu, en uygun zamanda ve koşullarda transfer ederek maksimum gebelik şansını elde etmeyi hedeflediğini belirten Üreme Sağlığı ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hakan Özörnek, Türkiye’nin bu konuda dünyaya açılacak konuma geldiğini söyledi.
TÜP BEBEK DÜNYA STANDARTLARINDA VE DAHA UYGUN MALİYETTE
Türkiye’de 1990’lı yıllarda özel sektörün de katkısıyla çok başarılı tüp bebek merkezleri oluşturulduğunu dile getiren Özörnek, “Yasal boşlukların giderilmesi bir yana kullanılan yeni teknolojiler sürekli takip edilerek geliştirildi. Öte yandan bu süreçte doktorların eğitim ve deneyimleri arttı, laboratuvar personelinin eğitimlerine ağırlık verildi. Türkiye yaklaşık 35 yıl önce başlatılan ilk tüp bebek uygulamasından bu yana çok önemli gelişmeler gösterdi. Günümüzde ülkemizdeki pek çok merkez dünyanın dört bir yanından gelen hastalara tüp bebek tedavisini dünya standartlarında üstelik çok daha uygun maliyetle ve yüksek başarı oranları ile sunmaktadır” dedi.
Tüp bebek tedavisindeki gelişmeler sonucunda hem anne ve baba olma şansının arttığını hem de çoğul gebelik gibi istenmeyen sonuçların kontrol altına alındığını kaydeden Özörnek, “Yeni gelişmeler; ilerleyen kadın yaşına rağmen anneliği, sperm azlığı ve hatta yokluğuna rağmen babalığı mümkün kılabiliyor” ifadesini kullandı.