İlişkili Haberler
Buğdayın en üst kısmında yer alan, buğdayın büyüyüp çoğalmasını ve çimlenmesini sağlayan kısma ruşeym denir. Ancak buğday çeşitli işlemlerden geçtiğinde ruşeymler kayboluyor. Ruşeymin korunması ve faydalarından yararlanılması için özel işlemler uygulanması gerekiyor.
Ruşeym ciddi bir protein ve magnezyum kaynağı. Zengin bir mineral ve vitamin deposu olan ruşeym özellikle bitkisel kökenli E ve B grubu vitaminlerin kaynağıdır. 1 ton buğdaydan sadece 1 kilo elde ediliyor, bu nedenle çok özel bir besin.
RUŞEYMİN FAYDALARI NELERDİR?
Ekmek yapımından keke kadar birçok tarifte kullanılabilecek ruşeymin faydaları;
-Ruşeymin içerisinde buğdayın içerisinde bulunandan daha fazla lif bulunuyor. Bu yüzden sindirim sistemine destek oluyor.
-Ruşeymin doymamış yağ asitlerince zengin olması kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
-Belli oranlarda tüketildiğinde sürece tok tutuyor ve zayıflamaya yardımcı oluyor.
-Bitkisel bir ürün olduğu için içerisinde kolestrol bulundurmuyor.
-E, A, B1, B6 ve en önemlisi de folik asit bakımında oldukça zengin.
-Kan şekerini dengeliyor, bu şekilde ani acıkmaların ve tatlı krizlerinin de önüne geçiyor. Şeker yeme isteğini azaltıyor.
Ruşeym özel yöntemlerle elde edilmediği durumlarda içerdiği yağlar nedeniyle 2 gün içerisinde bozulmakta ve una acılık vermektedir. Bu nedenle beyaz ekmek unu üretimi esnasında ayırılır. Ruşeymli ekmek, ruşeymin özel yöntemlerle, buğdaydan ayrıştırmasıyla elde edilen unla yapılıyor.
ÇÖLYAK HASTALARININ TÜKETMEMESİ GEREKİYOR
Buğday ürünü olan ruşeym, gluten içerdiği için çölyak hastalarının ve glutene alerjisi olanların tüketmemesi gereken besinler arasında yer alıyor.
ARŞİV: BUĞDAYIN EKMEĞE DÖNEN HİKAYESİ