Oxford/AstraZeneca aşısı yaşlılarda bağışıklık tepkisi oluşturdu

Tüm dünyada 1 milyon 300 bin kişinin ölümüne yol açan yeni tip corona virüs(Covid-19) pandemisine karşı aşı yarışında sona gelindi. Pfizer/BioNTech, son aşama klinik denemelerini sonlardığını belirterek, geliştirdiği aşının yüzde 95’ten fazla koruma sağladığını ve güvenli olduğunu açıkladı. Salgının başlangıcında dünyada en çok umut vaat eden aşılar arasında görülen AstraZeneca/Oxford aşısında ise son aşama denemeleri hala sürüyor. AstraZeneca, tarafından yapılan açıklamada, deneysel corona virüs aşısının ikinci aşama klinik deneme sonuçlarında, pandemiye karşı savunmasız durumda olan yaşlılarda bağışıklık tepkisi oluşturduğu belirtildi.

Haberler ntv.com.tr, Reuters 19.11.2020 - 11:02 Son Güncelleme : 19.11.2020 - 11:07

NTV.COM.TR

Oxford/AstraZeneca’nın ikinci aşama klinik deneylerine 160’ı 18-55 yaşları arasında ve 240’ı 70 yaşın üzerinde olan toplam 560 sağlıklı gönüllü katıldı.

The Lancet tıp dergisinde yayımlanan verilerde, corona virüs nedeniyle ciddi hastalık geliştirme riski bulunan 70 yaşın üzerindeki katılımcılarda, Covid-19’a karşı bağışıklık oluştuğu ifade edidi.

ÜÇÜNCÜ AŞAMA KLİNİK DENEYLERİN SONUÇLARININ GELECEK HAFTA ÇIKMASI BEKLENİYOR

“AZD1222” adlı aşıyı geliştiren bilim insanlardan Maheshi Rmasamy, şu anda aşının geniş katılımlı üçüncü aşama klinik demelerinin sürdüğünü ve ilk sonuçların gelecek hafta çıkmasını beklediklerini duyurdu.

Bununla birlikte Rmasamy, “İkinci aşama testlerin sonuçlarında aşının yaşlılarda antikor seviyelerine T hücresi bağışıklığını tetiklediğini gördük. Bu aşımızın toplumda savunmasız durumdaki insanları koruyabileceğini gösteriyor” dedi.

BIONTECH/PFIZER VE MODERNA'NIN GERİSİNDE KALDI

Öte yandan Oxford/ AstraZeneca’nın aşı adayı, pandemiye karşı verilen mücadelede en çok umut veren adaylardan biriydi. Ancak Pfizer/ BioNTech ve Moderna Inc, son aşama deneme verilerini yayımlayarak aşılarının sırasıyla yüzde 95 ve yüzde 94,5 oranında koruma sağladığını duyurdu.

Dün Pfizer/BionTech’ten yapılan açıklamada, 6 ülkede  43 bin gönüllü üzerinde denenen aşı adayının 65 yaş üstü insanlarda ise yüzde 94 üzerinde koruma sağladığı ve ciddi bir yan etkiye neden olmadığı belirtildi.

Diğer yandan, Pfizer/BioNTech ve Moderna aşılarının her ikisi de mesajcı RNA(mRNA) olarak bilinen yeni bir teknoloji kullanıyor, Oxford/AstraZeneca ise şempazelerde bulunan yaygın bir nezle virüsünün zayıflatılmış halini kullanarak bir viral vektör aşısı geliştiriyor.

HANGİ ÜLKE NE KADAR AŞI ALACAK?

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.