Nöropati nedir? Nasıl tedavi edilir? Nöropatinin belirtileri nelerdir?

Nöropati, vücuttaki periferik sinirler üzerindeki hasarı ifade eden hastalıklardır. Kalıtsal nedenler nedeniyle de ortaya çıkabilen nöropati, her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Peki, nöropati nedir? Nasıl tedavi edilir? Nöropatinin belirtileri nelerdir? İşte ayrıntılar...

Haberler ntv.com.tr 09.01.2023 - 17:30

NÖROPATİ NEDİR?

Nöropati, sinirlerde veya sinir liflerinde hasar olduğu bir durumdur.

Nöropati, kollarda, bacaklarda, ayaklarda, ellerde, yüzde, boyunda veya sırtta ağrıya neden olur. Ayrıca uyuşukluk, karıncalanma, yanma veya zayıflığa da yine yol açabilir. En yaygın nöropati türleri arasında diyabetik nöropati, kemoterapinin neden olduğu nöropati ve periferik nöropati bulunur. 

NÖROPATİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Polinöropatisi olan hastaların el ve/veya ayaklarında uyuşma, keçeleşme, yanma, hissizlik veya ağrı olabilir.

- Bu hastaların el ve ayaklarında kuvvetsizlik, yürüme bozukluğu, elleri yumruk yapamama, yürürken ayaklarının takılması ve tökezleme gibi kas kuvvetini ilgilendiren belirtiler de görülmektedir.

- Hastalıktan etkilenmiş bölgelerde kas erimesi, geç iyileşen yaralar, kol veya bacak kıllarında dökülme, el ve ayaklarda şekil değişikliği (deformasyon), tırnaklarda değişiklikler veya kopmalar olabilir.

- İleri düzeyde polinöropatisi olan hastalarda ise ayaklarda yatak yaralarına benzer yaralar ve hatta kangren gelişebilmektedir.

NÖROPATİNİN ÇEŞİTLERİ

Mononöropati: Tet bir periferik sinir kaynaklı nöropatidir.

Polinöropati: Çok sayıda siniri etkileyen, simetrik olan, el ve ayak uç noktalarında ortaya çıkan nöropatidir. 

Motor nöropati: Kasların hareketini sağlayan motor sinirleri etkileyen nöropatidir. Kas güçsüzlüğü, kas seğirmeleri ve kaslarda erime görülebilmektedir.

Duyusal nöropati: Dokunma, ağrı ve ısı gibi duyuları ileten sinirleri etkileyen nöropati türüdür. El ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma, keçeleşme, iğne batmaları gibi belirtileri vardır.

Motor ve duysal nöropati (sensorimotor): Motor ve duysal sinir liflerini etkileyen nöropatidir. Kas güçsüzlüğü ile el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, yanma, hissizlik gibi belirtiler ile ortaya çıkar.

Otonomik nöropati: Otonomik sinir sistemine ait liflerin etkilendiği nöropati türüdür. Terleme bozukluğu, kalpte ritim bozuklukları, ani tansiyon değişiklikleri, erektil disfonksiyon, iktidarsızlık ortaya çıkabilmektedir.

NÖROPATİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

En sık diyabet yani şeker hastalığına bağlı olduğu için,  öncelikle kan şekerini kontrol altında tutmak önemlidir.

Şeker hastalığı söz konusuysa hastanın şikayetlerine yönelik gerekirse ağrı kesici özellikli ilaçların ve sinir hasarını onarabilecek ilaçların kullanılması önerilir. 

Buna benzer şekilde, kronik böbrek yetmezliğinde de gördüğümüz nöropati vücutta biriken toksik maddelere bağlıdır. Bu maddeleri vücuttan uzaklaştırmak amacı ile verilen ilaçlar ve gerekirse diyaliz işlemi, nöropatinin iyileşmesine katkıda bulunmaktadır.

Genetik nöropatilerde maalesef etkili bir tedavi bulunmamaktadır ve tedavilerin çoğu halen deneysel aşamadadır. Burada hastaya özel fizik tedavi ve şikayetlerini azaltmak için semptomatik tedavi uygulanabilmektedir. 

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.