İlişkili Haberler
50 yaş üstü kadınların her 3 yılda bir rutin olarak kontrolden geçtiği İngiltere'nin saygın eğitim kurumlarından Queen Mary Üniversitesi'nin meme kanseri tedavisi üzerine yaptığı araştırmada mamografinin ülkede gözle görülür bir başarı sağladığı, meme kanseri teşhisi konulan İngiliz kadınların %87’sinin 5 yıl içinde tedavi olup iyileştiği bilgisi paylaşılmıştı.
İngiliz üniversitesinin bu bulgularını yanlış çıkaran başka bir iddia ise ABD'nin Boston eyaletinde bulunan Harvard Üniversitesi'nden geldi.
Bu araştırmaya göre, meme kanserine karşı rutin kontrole giren birçok kadın mamografi sonuçları doğrultusunda yanlış sonuç ile karşı karşıya kalıyor.
ABD’nin 547 bölgesinde mamografi uygulamasının olduğunun altını çizen ekip, yanlış teşhisten dolayı pek çok kadının meme kanseri olmamasına rağmen gereksiz yere tedavi olduklarını belirtiyor.
Son 10 yılda bu bölgelerde yaşayan ve meme kanseri teşhisi konulan 53.207 kadını mercek altına alan ekip, meme kanseri teşhisi konulan kadın sayısının bu uygulamanın bulunmadığı bölgelere oranla yüzde 10 daha fazla olduğunu ama ölüm oranının farklılık göstermediğin altını çizerek, mamografinin yanlış teşhis oranın yüksek olduğunu belirtiyor.