İlişkili Haberler
ABD’de yer alan California San Francisco Üniversitesi'nden (UCSF) araştırmacılar, hamile kadınların ve yeni doğan çocuklarının kanlarındaki kimyasalları inceledi. Araştırmacılar, daha önce insanlarda hiç görülmemiş 100’ü aşkın kimyasal bulduklarını ve bunların çoğunun kozmetik ürünleri ve plastik kullanımından kaynaklandığını belirterek, bu maddelerin annenin plasentasından bebeğe geçtiğini söyledi.
Popular Mechanics’te yayımlanan çalışma kapsamında bilim insanları 30 farklı hamile kadının göbek kordonlarından numune ve 60 farklı kan örneği aldı. Yapılan analizlerde 55'i insanlarda daha önce hiç görülmeyen, 42'si ise vücutta bilinen bir kullanımı olmayan toplam 109 kimyasal tespit edildi.
GEREKLİ TEKNOLOJİYE SON 10 YILDA ULAŞILDI
Bununla birlikte araştırmacılar, bulunan 96 kimyasalın plastik kullanımının artması nedeniyle bir süredir insan vücudunda bulunduğuna inanındıklarını ancak bunları görüntülemek için gerekli olan teknolojiye yeni eriştiklerini açıkladı.
Kimyasalları görüntülemek için kullanılan yüksek çözünürlüklü spektrometri (HRMS) ilk olarak yaklaşık 50 yıl önce geliştirildi, ancak yalnızca son 10 yılda bilim camiası için uygun fiyatlı hale getirildi. Bu güçlü araç, bir numunenin içindeki çözünmüş maddeyi ışık demeti yansıtarak analiz edebiliyor. Ardından, bilim insanları numunedeki her kimyasal element ve bileşiğin kimyasal imzasını ayrı ayrı belirleyebiliyor.
PLASTİK, TARIM İLACI, KOZMETİK, ALEV GECİKTİRİCİ...
HRMS aracılığıyla yapılan analizi pozitif iyonlarla vurulduğunda 662, negatif iyonla vurulduğunda 788 kimyasal imza ortaya çıkardı. Araştırmacılar daha sonra benzer örnekleri birleştirdi, sıraladı ve çoğu farklı tüketici ürünlerinden anne kanına geçen 109 kimyasalı belirledi. Bunların, yaklaşık 40'ının plastiklerde, 28'inin kozmetikte, 25'i tüketici ürünlerinde, 29'u ilaçlarda, 23'ü pestisit (tarım ilacı) olarak ve üçünün alev geciktirici olarak kullanıldığı bildirildi.
Ekip ayrıca, annelerin kanında ve göbek kordonun 1940'lardan beri ABD’de dahil olmak üzere dünya çapında çeşitli endüstrilerde üretilen ve ardından yasaklanan oldukça tehlikeli PFAS bileşiği bulduğunu da açıkladı. Bu bileşikler ise çeşitli inşaat malzemelerinin yanı sıra yanı sıra çoğunlukla halı ve döşemede kullanılıyor.
TÜKETİCİ ÜRÜNLERİNİN İÇİNDE NELER KULLANDIĞI SIKICA DENETLENMELİ
Araştırmaya göre plastikle , büyük olasılıkla gıda ambalajlarından ve plastik kaplardan ve cihazlardan geldi. UCSF'de kadın hastalıkları, jinekoloji ve üreme bilimleri profesörü olan PhD Dr. Tracey J. Woodruff, "Bu kimyasalların çoğunun kullanımlarını veya kaynaklarını belirleyemememiz çok endişe verici. Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve dünyadaki diğer çevre kurumları endüstrilerin, kimyasal bileşikleri ve kullanımları denetlerken daha iyi bir iş çıkarmalıdır” ifadelerini kullandı.
AŞIDA YAN ETKİ TARTIŞMASI