İlişkili Haberler
Hamilelikte alınan vitamin ve mineral desteğiyle ilgili çarpıcı bir bulgu ortaya çıktı.
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre hamilelik dönemlerinde alınan vitamin ve mineral hapları hiçbir fayda sağlamıyor. Araştırma sonucunda, bu hapların para ve zaman kaybı anlamına geldiği belirtildi ve "Hamilelikte alınan vitaminler işlevsiz" denildi.
Anne adaylarının bebeklerine iyi bir hayat sunmak için fedakarlıklar yaptığı ancak vitamin takviyesine gerek olmadığı ifade edildi.
REKLAM BASKISI
Reklamlarda belirtilenin aksine İngiltere'de yaşayan anne adaylarının, bütün vitaminlere değil sadece yeterli güneş ışığı alamamalarından dolayı, diğer bütün İngilizler gibi folik asit ve D vitaminine ihtiyaç duyduğuna dikkat çekildi. Anne adaylarının 9 ay 10 günlük hamilelik sürelerinde 15 aylık vitamin desteği aldığı bilgisi paylaşıldı.
FAZLADAN VİTAMİN ZARARLI OLABİLİR
Araştırmada ayrıca aşırı vitamin takviyesi almanın her durumda yarar sağlamayacağının altı çizildi. Buna örnek olarak A vitamininin fazla alındığı durumlarda bebeğin gelişimi için zararlı olabileceği gösterildi.
DİYETE ÖZEN GÖSTERİLMELİ
Anne adaylarına, söz konusu vitamin ve mineralleri ilaçlarla almak yerine, bunları içeren bir diyet uygulamaları tavsiye edildi. İngiltere'de anne adaylarına ücretsiz olarak verilen günde 2 hap uygulamasının da eleştirildiği araştırmada buna da gerek olmadığı söylendi.
"HERKES YETERLİ BESLENMİYOR" ELEŞTİRİSİ
Araştırmanın yayınlanması İngiltere'de hamilelikte vitamin desteğinin alınıp alınmaması konusunda tartışma yarattı.
Hastalara sağlık konusunda bilgiler veren Health Supplements Information Service'in Sözcüsü ve Diyet Danışmanı Dr. Carrie Ruxton araştırma sonuçlarına karşı çıktığını açıkladı.
Dr. Ruxton, "Araştırmanın yazarları kadınların sadece doktor tavsiyesi altında bu ilaçları almalarını tavsiye ediyor. Bu tam anlamıyla saçmalıktır. Folik asit ve D vitamini alınması gerektiği doğru ancak bizim yaptığımız araştırmalara göre herkes iyi beslenmiyor. Yani anne adaylarının sadece yüzde 11'i tam anlamıyla diyetlerini uyguluyor" şeklinde konuştu.
PROF. BAYSAL: YARARI KANITLANMIŞ VİTAMİN TAKVİYELERİ GEREKLİDİR
Araştırma sonuçlarını ntv.com.tr'ye değerlendiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Baysal, folik asit ve D vitamini vurgusu yaparak şu bilgileri verdi:
"Hamileliğin ilk 3 ayında folik asit verilmesi ve 4. aydan itibaren demir takviyesi yapılması gerektiği araştırmalarla kanıtlanmıştır ve tedavi protokolünde vardır. Diğer vitaminlerin kullanımı ise hamilenin özel durumuna göre değişir. Mesela tetkiklerinde kalsiyumu eksik olan anne adayına kalsiyum takviyesi yapılabilir, bu tamamen gebenin tıbbi verilerine göre belirlenir. Diğer durumlar ise biraz ilaç firmalarının ve ticaretin yönlendirilmesi olabilir. Yani hamilenin özel durumunun ve tıbbi verilerinin gerektirdiği takviyeler yapılmalı ancak buna gebeyi takip eden doktor karar vermeli."