Fazla süt kırıkta etkili değil

İsveçli bilim insanları, kalsiyum deposu olan sütün çok fazla tüketiminin, sanılanın aksine kemiklerdeki çatlama veya kırılma riskini azaltmayabileceğini belirtti.

Haberler Anadolu Ajansı 31.10.2014 - 11:09

Bilim insanları, aşırı süt tüketimi ile kemiklerdeki kırılma ve çatlama arasındaki bağlantıyı tespit etmek için, 1987-1990'da 61 bin 400 kadına, 1997'de ise 45 bin 300 erkeğe ne kadar sıklıkla süt, yoğur, peynir tükettiğini sordu.

BBC'nin haberine göre, ilk bulguların ardından deneklerin sağlık durumlarını uzun yıllar takibe alan bilim adamları, günde 3 bardaktan fazla süt tüketen kadınların kemiklerindeki çatlama veya kırılma ihtimali riskinin, daha az içenlere göre fazla olduğunu ortaya çıkardı. Denek erkekleri de ilk testten sonraki 11 yıl süreyle izleyen araştırmacılar, sonuçların kadınlarınkine yakın olduğunu tespit etti.

Bilimciler, aşırı miktarda süt tüketenlerin kalça kemiklerindeki çatlama riskinin, daha az içenlere göre yüzde 50 fazla olduğunu belirtiyor.

Araştırmayı yapan bilim insanları, çalışmalarıyla sadece bir tüketim alışkanlığına yönelik eğilimi ortaya çıkarmayı amaçladıklarını, aşırı süt tüketiminin kemiklerde çatlama veya kırılmalara yol açacağına kanıt olarak yorumlanmaması gerektiğini kaydetti.

Araştırma, İngiliz Sağlık Dergisi'nde yayınlandı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.