Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesinde yapılan araştırma, erkeklerde kellik sorununun böbrek taşının habercisi olabileceğini ortaya çıkardı.
Çalışmada böbrek taşı hastalığına yakalanma oranı, saçı tepeden dökülenlerde 1,5, total dökülenlerde ise 2 kat daha fazla bulundu.
ÇOMÜ Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berkan Reşorlu, yaptığı açıklamada, erkeklerde hem saç dökülmesi hem de böbrek taşı oluşumunda testosteronun (erkeklik hormonu) önemli payı bulunduğunu anlattı.
Reşorlu, dünyada yüzde 1-15 olan böbrek taşı görülme sıklığının Türkiye'de daha yüksek bulunduğunu ifade ederek "Ülkemiz bu konuda dünyada başı çekiyor. Türkiye'de taş görülme sıklığı yüzde 15 olarak bildiriliyor" dedi.
Böbrek taşı görülme sıklığının sıcak iklime sahip Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerinde yüzde 50'lere yaklaştığını kaydeden Reşorlu, hastalığın, erkeklerde kadınlara göre 3 kat daha fazla izlendiğini bildirdi.
Elde ettikleri sonuçların kendileri için yol gösterici olacağını belirten Reşorlu, bulguların, patofizyolojik mekanizmalar kullanılarak erkeklik hormonu üzerinden tedaviler geliştirilebilmesi bakımından önemli bir saptama özelliği taşıdığını sözlerine ekledi.