Elbistan'da 35 bin kişiyi etkileyen salgının, Kaynarca mevkiinde içme suyu alınan keson kuyulara, dışarıdaki kirli suların karışması nedeniyle yaşandığı belirtildi.
Salgın ile ilgili olarak Elbistan Kaymakamlığında siyaset, bürokrasi ve sağlık kurmaylarının katılımı ile geniş kapsamlı bir basın toplantısı düzenlendi. Yapılan açıklamalarda, ilçeye içme suyu sağlayan ana terfi istasyonundaki keson kuyulara, çevrede bulunan kirli suların karışması nedeniyle salgının yaşandığı belirtilerek, gerekli tedbirlerin alındığı söylendi.
Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürü Mustafa Altunok, salgının kaynağının tespit edildiğini ve çalışmaların başladığını, içme suyunu en fazla 1 hafta içerisinde kesintisiz olarak vermeyi planladıklarını söyledi.
SUDA NOROVİRÜS TESPİT EDİLDİ, ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan ise, salgına neden olan norovirüsün etkisinin 1 hafta daha süreceğini söyledi.
"Hastalardan alınan örneklerde bu ishale yol açan etkenin norovirüs dediğimiz bakteri ve virüslerin birlikte olduğunu tespit ettik" diyen Şencan şöyle devam etti:
"Bu virüsün genel karakteri karın ağrısı, bulantı, kusma, yetişkinlerde daha düşük ama çocuklarda daha ileri seviyelere varan ateş ve ishal yapabilen bir virüs türü. Çok hızlı bir şekilde yayılabiliyor ve çok fazla kişiyi etkileyebiliyor. Virüs, doğrudan içme suyu ile alınabildiği gibi mikrobu almış birisinden yakın temasla da devam edebileceğini vurgulamak istiyoruz. Şebekeden ve kuyuların alınan suların analizleri tamamlandı. Sularda kimyasal bir sıkıntı yok. Suyun kimyasal kalitesiyle ilgili bir sorun yok ancak mikrobik ve bakteriyel bir kirlenme var. Kirlenmenin noktasının da su kuyuları tespit edildi. Kirlenme, su kuyularında olduğu için neredeyse şehrin tamamı etkilendi. Klorlaması daha iyi yürüyen depoların beslediği alanlarda daha az diğer taraflarda biraz daha fazla olmak üzere vakalar görüldü.”
Vatandaşlara bundan sonraki süreçte yapması gerekenlerle ilgili de önemli bilgiler veren Şencan, şunları söyledi:
VATANDAŞ NE YAPMALI?
“Su kaynağındaki kirlenmeyi durdurup şehir şebekesinin klorlanması devam ediyor. Bu çalışmayı anlık olarak takip ediyoruz. Ancak bu mikrobun şebekeden de tamamen temizlenmesi için klorun seviyesi biraz daha arttırılacak. Bir ara çok daha yüksek seviyeye çıkarıp şebekeyi dezenfekte etmiş olacağız. Bu en yüksek düzey klor çalışması sırasında da kamuoyu bilgilendirilecek. Su, şu anda temizlik maksadıyla kullanılabilir ama içme maksadıyla kullanılmaması gerekiyor. Bir kere bulaşan kişiden de çevresine bulaşabileceği için sabun kullanımına devam edilmeli. Hasta olan kişilerle temaslarda mutlaka buna dikkat edilmeli. Suda sebep ortadan kaldırıldıktan sonra hasta sayısı azalarak bir süre daha devam edecektir. Bu 10 güne kadar uzar ama şu anda önceki günkü rakamlara göre hasta sayımız 1/3 oranına indi. Yeni hastalar kişisel bulaşma yoluyla devam edecek. Ancak su kaynağından bulaşma içilmediği için durdurulmuş durumda. Suyun ne zaman içilebileceği duyurulacak. Bu süre en fazla 1 hafta olabilir. Vatandaşlarımız suyu içmek için gerekli duyuruyu beklesinler.”
Salgınla ilgili belirsiz hiçbir noktanın kalmadığını söyleyen 64. Hükümetin Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal da, şöyle konuştu:
"Gerekli çalışmalar başlatıldı. Meselenin sorumluları açısından da adli ve idari soruşturma savcılık tarafından başlatıldı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi kendi içerisinde bir soruşturma başlattı. Bundan sonraki sürecin nasıl yönetileceğine ilişkin planlama yapılmıştır. Elbistan’ımız 1 hafta içerisinde rahat bir şekilde suyunu kullanabilecek ve içebilecek duruma gelecektir."