Bacaklardan gelen tehlike

Göğsünü tutarak yere yığılan bir kişinin genellikle kalp krizi geçirdiği sanılır ancak sorunun temelinde, halk arasında ‘pıhtı atması’ olarak bilinen akciğer embolisi yatabilir. Kardiyolog Doç. Tansu Karaahmet, akciğer embolisi geçiren 10 hastadan 7’sinde sorumlunun bacak damar rahatsızlıkları olduğunu söyledi.

Haberler ntv.com.tr 11.01.2016 - 09:47 Son Güncelleme : 11.01.2016 - 20:35

Akciğer embolisi, akciğerlere kanı ulaştıran damarların herhangi bir nedenle tıkanması sonucu oluşuyor. Hayati riske yol açan hastalık, özellikle uzun süre hareketsiz kalmayı gerektiren durumlar sonrasında görülüyor.

Akciğer embolisinin kalp krizi ve bazen de alt solunum yolu enfeksiyonu ile karıştırılabildiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tansu Karaahmet, akciğer embolisi ile bacak toplardamarının yakın ilişki içinde olduğunu vurguladı.

HER BACAK AĞRISI EMBOLİYİ DÜŞÜNDÜRMELİ Mİ?

Bacak damar rahatsızlıklarının ihmale gelmeyeceğini belirten Doç. Karaahmet, erken teşhisin kritik rol oynadığına vurgu yaptı, “D-dimer denilen kan testi ile pıhtı dışlanabilir. Kan değeri yüksek ise toplardamar dopleri tanı koydurur” dedi.
Bacaklardaki pıhtının en önemli belirtileri; bacaklarda şişlik, renk değişikliği, damar yapısında genişleme, baldır bölgesinde ağrı, hassasiyet. Hareketsiz kalmala şişlik ve ağrıda artış.
Ağrının daha çok tek taraflı olduğunu aktaran ve “Her bacak ağrısı emboliyi düşündürmez” diyen Karaahmet, ölümcül riski bulunan hastalıkta pıhtı eriten tedavilerin ilk 24 saatteki etkisinin çok iyi olmakla birlikte, 6-14 gün içinde de ilaç tedavisi yapılabildiğini söyledi.

Dr. Karaahmet’in veriği bilgiye göre, pıhtı eriten ilaçları kullanamayan hastalarda açık cerrahi veya kateter bazlı tedaviler gündeme geliyor. Kadınlarda daha sık görülen hastalıkta kişisel riskler de çok etkili.

OTURARAK ÇALIŞANLAR DİKKAT

Uzun süre hareketsiz kalmanın toplardamarda pıhtı riskini arttırdığını dile getiren Karaahmet, daha çok oturarak çalışanlara şu öneride bulundu: “Özellikle yatkın bireylerde oturur vaziyetteyken ayağın parmakları yere basar halde parmak uçlarından destek alarak topuğu yukarı doğru çekme manevrası gün içerisinde sık sık tekrarlanabilir.”
AKCİĞER EMBOLİSİ RİSKİ NE ZAMAN ARTAR

• Başta ortopedik cerrahi (diz kalça protezi, omurga cerrahisi) olmak üzere uzun süre hareketsiz kalmayı gerektiren büyük cerrahiler,
• Omurilik hasarı,
• Büyük sistemik travmalar,
• Daha önceden akciğer embolisi ya da bacak toplardamar pıhtısı rahatsızlığı geçiren hastalar,
• Kanser hastaları,
• Pıhtıyı kolaylaştıran genetik yatkınlıkları olanlar,
• Gebeler, hormon tedavisi görenler, doğum kontrol hapı kullananlar,
• Kalp yetersizliği olanlar ve kalp ritim hastalarından bazıları,
• Aşırı şişmanlar,
• Seyahat ve hastalık gibi nedenlerle uzun süre hareketsiz kalanlar.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.