İlişkili Haberler
İsrail’de Tel Aviv Üniversitesi’nden bilim insanları 37 bin kişinin verilerini incelerek yeni bir çalışma gerçekleştirdi. Uzmanlar, Covid-19’a karşı yüksek riskli olduğunu bilenen astım hastalarının corona virüse yakalanma ihtimalinin yüzde 30 oranında daha düşük olduğunu öne sürdü.
ÖNCEDEN ASTIMI OLAN KİŞİLERDE COVİD-19 DUYARLILIĞI DAHA DÜŞÜK
Araştırmayı gerçekleştiren uzmanlar söz konusu durumun astım hastalarının düzenli olarak genellikle inhaler aracılığıyla kullandığı kortikosteroidler adı verilen antiinflamatuar ilaç sayesinde olabileceğini ifade ederek “Bronşiyal astım Covid-19 hastalığı için yeterince değerlendirilmedi. Önceden astımı olan hastalarda Covid-19 duyarlılığının daha düşük olduğunu gözlemledik” açıklamasını yaptı.
“Journal of Allergy and Clinical Immunology” adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma kapsamında araştırmacılar, Şubat ve Haziran ayları arasında Covid-19 testi yaptıran 37 bin 469 kişinin verilerini incelendi. 2 bin 266 (yüzde 6) kişinin testinin pozitif oladuğu görüldü. Covid-19 taşıyan kişilerin 153’ünün (yüzde 6,75), Covid-19 için negatif test edilenlerin ise 3 bin 388’inin (yüzde 9,62) astım hastası olduğu ifade edildi.
BULGULAR ASTIM HASTALARININ DAHA AZ RİSK ALTINDA OLDUĞU ANLAMINA GELMİYOR
Bilim insanları, cinsiyet, yaş, sigara kullanımı ve diğer sağlık sorunlarına ilikin değişkenler hesaba katıldığında, astım hastalarının Covid-19’a yakalanma oranının yüzde 30 daha düşük olduğunu hesapladı. Bununla birlikte uzmanlar, çalışamanın farklı enstitüler tarafından tekrar edilerek genişletilmesi gerektiğini belirterek, bulgularının astım hastalarının daha az risk altında olduğunu göstermediğini vurguladı. Araştırmacılar, pandemi esnasında astım hastalarının ilaçlarını düzenli olarak kullanmasının önemine dikkat çekti.
3 ANA TEORİ
Diğer taraftan araştırmacılar, astımlı kişilerin Covid-19 için pozitif test yapma olasılığının neden daha düşük olduğuna dair üç ana teori öne sürdü.
Bunlardan ilki sosyolojik faktörleri barındırıyor. Yani, özellikle önceden solunum rahatsızlığı olan insanlar kendilerini corona maruz bırakmanın tehlikeleri konusunda şiddetle uyarıldığından, ekstra temkinli davranıyor olabilirler. Bu da onların sosyal mesafe, hijyen ve maske takma gibi tedbirlere, diğerlerinden daha sıkı bir şekilde uymasını sağlıyor olabilir.
ASTIM HASTALARINDA ACE2 GEN AKTİVİTESİ DAHA DÜŞÜK
İkinci teori ise astım hastalarında ACE2 reseptörünün gen aktivitesinin düşük olması. Corona virüsün vücuda akciğerlerde, böbreklerde, klapte ve bağırsaklarda bulunan ACE2 reseptörleri aracılığıyla tutunduğu biliniyor. ACE2 reseptörlerinin gen aktivitesinin düşük olması ise virüsün vücuda girdiği kapıların azalmasını sağlayarak, Covid-19 yakalanma ihtimalini düşürüyor.
İsrailli araştıramcıların daha baskın olarak değerlendirdiği son teori ise, astım hastaları tarafından düzenli olarak küçük bir solunum cihazıyla kullanılan kullanılan kortikosteroid (ICSs) ilaçlarının etkisi. Bilim insanlarına göre bu ilaçlar da ACE2’nin aktivitelerinde düşüşe neden oluyor.
TÜRKİYE'DE 7 ÇOCUKTAN BİRİ ASTIM HASTASI