Aşırı terleme sorununda botoks rahatlığı

Terleme normal bir fiziksel süreç ancak aşırı olduğunda soruna dönüşüyor. En çok avuç içi ve koltuk altında meydana gelen aşırı terleme kişinin özel ve sosyal yaşamını olumsuz etkiliyor.

Haberler ntv.com.tr 13.05.2015 - 10:47

Ter bezlerinin gereğinden fazla çalışmasına “hiperhidroz” adı verildiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Hülya Sağlam, tedavide ilaç ve cerrahi yöntemlerin kullanılabildiğini ancak bu yöntemlerin yan etkilerinin fazla olduğunu söylüyor. Dr. Sağlam’ın dikkat çektiği bir diğer yöntem ise botoks tedavisi. Sağlam, 10 dakikalık bir işlemle uygulanan botoksun, 6 ile 9 ay terlemeyi önlediğini belirtiyor.

HAYVANLARDA ÇİFTLEŞMEYE ÇAĞIRAN FEROMON YAYILIYOR

Kasık ve koltuk altı gibi bölgelerdeki terlemede feromon adı verilen koku moleküllerinin yayıldığını aktaran Sağlam, “Feromon moleküllerinin salınımının amacı hayvanlarda karşı cinsi çiftleşmeye çağırmaktır. Ancak insanlar arasındaki ilişkilerde bu kokular olumsuz etkilere yol açabiliyor. Özellikle stres ve fizik aktiviteyle artan terlemeler nedeniyle sorun yaşayan kişiler; günde birkaç kez yıkanmak, sürekli deodorant ve parfüm kullanmak gibi yöntemlere başvurarak geçici çözümler arıyor” diyor.
Aşırı terleme her 4 kişiden birinin sorunu. Kalıtımsal olan el ve ayak terlemesi Japonya’da dünya ortalamasından 20 kat daha fazla görülüyor.
HEM SAĞLIĞI HEM PSİKOLOJİYİ BOZUYOR

Kişi heyecanlandığında ve stres altındayken terleme artıyor. Dr. Sağlam, “Hiperhidroz, hem hijyen hem de sosyal ilişkiler açısından son derece rahatsız edici hale gelebiliyor. Koltuk altlarında olduğunda kötü kokunun yanı sıra giysilerin ıslanmasına ve lekelenmesine neden olurken, elleri terleyen kişiler için basit bir tokalaşma eylemi bile önemli bir sorun haline gelebiliyor. Ayak terlemeleri ise hem sağlık sorunlarına, hem de kokuya yol açıyor” ifadelerini kullanıyor.

ALTTA YATAN NEDENLER GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

Aşırı terleme teşhisinde hem ter bezlerinde hem de bunları uyaran sinirlerde bir sorun olduğu düşünülerek kontroller buna göre yapılıyor. Tedavi öncesinde bu duruma yol açan sistemik bir hastalık olup olmadığı araştırılıyor. Çeşitli hormonal bozukluklar, özellikle de tiroit hastalıkları terlemeyi artırabiliyor.
TEDAVİDE CERRAHİ YÖNTEMLER DE KULLANILIYOR

Aşırı terlemeyi azaltmak için en sık uygulanan ve en etkili olan cerrahi yöntemin sempatektomiler olduğunu belirten Dr. Sağlam, bu yöntemde kola ve koltuk altına giren sempatik sinirlerin kesildiğini söylüyor. Sağlam, “Etkili olmasına karşın bu yöntemin birçok yan etkisi bulunuyor. Diğer bir cerrahi yöntem ise koltuk altındaki cildin ter bezleri ile birlikte çıkarılması. Ancak çok belirgin yara izlerine yol açtığı için bu yöntem de çok fazla tercih edilmiyor” diye konuşuyor.

BOTOKS GEÇİCİ RAHATLAMA SAĞLIYOR

Dr. Hülya Sağlam, son dönemde terleme tedavisinde botoks yönteminin sıkça kullanıldığına dikkat çekerek, "Bu yöntemde koltuk altına, avuç içi ve ayak tabanlarına botoks iğneleri uygulanıyor ve terleme 6 – 9 ay boyunca engellenebiliyor. Bu yöntem ömür boyu sonuç vermese de 10 dakikalık bir uygulama ile kişi uzun süre rahat ediyor. Uygulama kolaylığı olması da tercih edilme nedenleri arasında” diyor.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.