Aflatoksin nedir, zararları neler? Aflatoksin hangi besinlerde bulunur?

Gündemdeki haberler nedeniyle "aflatoksin" maddesi gündem oldu. Açıkta satılan kuruyemiş ve baharatın uygun ortamda muhafaza edilmemesinden oluşabilecek küf kaynaklı aflatoksin maddesinin karaciğer hasarına, ilerleyen dönemde karaciğer kanserine neden olabiliyor. Peki, aflatoksin nedir, zararları neler? Aflatoksin hangi besinlerde bulunur?

Haberler 11.12.2024 - 10:58

Aflatoksin, Aspergillus cinsine ait mantarların ürettiği toksik bileşiklerdir. Bu toksinler, özellikle Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus türleri tarafından üretilir. Aflatoksinler, tarım ürünleri ve gıda maddelerinde kontaminasyona yol açabilir. Tahıl (pirinç, mısır, buğday, ince ve süpürge darı), yağlı tohumlar (pamuk, soya fasulyesi, yer fıstığı, ayçiçeği), baharat (kırmızı biber, kara biber, kişniş, zerdeçal, zencefil) ve kuru yemiş (badem, Antep fıstığı, ceviz, Hindistan cevizi, brezilya cevizi) sıklıkla etkilenenlerdir. Bunlarla beslenen hayvanların sütünde de aynı zehre rastlanabilir.

AFLATOKSİN ZARARLARI

Aflatoksinlerin en önemli etkilerinden biri karaciğer kanseri ile ilişkilendirilmesidir. Uzun süreli aflatoksin maruziyeti, karaciğerin hasar görmesine, siroz gelişmesine ve kansere yol açabilir. Ayrıca, bağışıklık sistemi üzerinde de olumsuz etkiler yapabilir, büyümeyi engelleyebilir ve genetik hasara yol açabilir​

Aflatoksinlerin etkilerini azaltmak için, gıda ürünlerinin doğru koşullarda saklanması ve kontaminasyonun önlenmesi önemlidir

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.