TEMSA, üçüncü havalimanını
“elektriklendirmeye” hazır

Üçüncü Havalimanı ve Kanal İstanbul gibi mega projelerin, elektrikli araçlarla entegrasyonunun akıllı şehir vizyonuna büyük katkı sağlayacağını belirten TEMSA Genel Müdürü Hasan Yıldırım, “Dünyanın en büyük ve en modern havalimanı olacak Üçüncü Havalimanı aynı zamanda neden ‘dünyanın ilk elektrikli havalimanı’ olmasın? Yüzde 100 Türk mühendisliği ürünü araçlarımızla, mega projeleri elektriklendirmeye hazırız” dedi.

Haberler ntv.com.tr 01.02.2018 - 14:16

Hacı Ömer Sabancı Holding (SA) çatısı altındaki şirketlerden TEMSA, 2017 yılı değerlendirme toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi. TEMSA Genel Müdürü Hasan Yıldırım’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, şirketin 2017 yılı gerçekleşmeleri ve 2018 hedefleri katılımcılarla paylaşıldı. TEMSA’nın gelecek vizyonu ve hedeflerinden de söz eden Hasan Yıldırım, “TEMSA’nın, artık teknoloji odaklı bir otomotiv şirketinden çok, otomotiv üretimi yapan bir teknoloji şirketi konumuna geldi. Bu durum bizler için büyük bir gurur kaynağı” diye konuştu.

AKILLI ŞEHİR NE DEMEK?

Gelecekten vizyonlarına ilişkin üzerinde durulması gereken öncelikli konuların başında elektrikli araçlar ve ‘akıllı şehirler’ olduğunu vurgulayan Hasan Yıldırım, ‘akıllı şehirler’in önemli bir parçası olacaklarını vurgularken “Bugün zaten dünyanın çoğu bölgesinde A bölgesinden B bölgesine gitmek mümkün. Fakat akıllı şehir’ vizyonuyla artık bu iki nokta arasındaki yolculuğunuzun nasıl gerçekleşeceğiz masaya yatırılıyor. Yolcu bize artık, ‘Beni istediğim yere nasıl götüreceksin?’ diye soruyor. Bunun karşılığında da bizden temel olarak üç şey talep ediyor: Trafiği çöz ve güvenli bir yolculuk vaat et; çevreye duyarlı ol; seyahat sırasında online olmamı, diğer platformla iletişim halinde olmamı sağla. Bu talepler aslında bize şunu gösteriyor: Biz artık sadece birer otobüs üreticisi değil, aynı zamanda birer servis sağlayıcı olmalıyız” şeklinde konuştu.
TEMSA Safir

“YENİ NESİL ARAÇLAR” YOLDA

Dünyada bugün yoğun olarak kullanılan akıllı şehirlerin hayatımıza girebilmesi için yasal ve yapısal altyapının da buna hazır olması gerektiğinin altını çizen Hasan Yıldırım, “Biz TEMSA olarak akıllı şehirlere hizmet edecek yeni nesil araçlarımızla ilgili çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bugün seri üretim aşamasına getirdiğimiz MD9 electriCITY otobüsümüzün yanı sıra diğer iki elektrikli aracımız da 2019 başı itibarıyla seri üretime hazır hale gelecek. Bununla birlikte yüzde 100 Türk mühendisler tarafından tasarlanan sürücüsüz araçta da büyük yol kat ettik. Aracın tam anlamıyla gelişimini dört seviye olarak ifade edersek, şu anda üçüncü seviyedeyiz. Yakın zamanda da tamamen kendi kendine seyahat edebilen, diğer araçlarla iletişim kurabilen bir otobüsü banttan indirebilir hale getireceğiz. Ama tüm bu araçların yollarımızda yer alabilmesi için mevzuat ve kara yolu altyapısı da buna uygun hale getirilmeli” dedi.

“EN YEŞİL HAVALİMANI” OLABİLİR

Akıllı şehir vizyonunun Türkiye için büyük bir fırsat penceresi açabileceğini ifade eden Hasan Yıldırım, “Ülkemiz, son yıllarda hayata geçirdiği mega projelerle bugün dünyayı ‘en’lerle buluşturuyor. İstanbul’da bugün inşası devam eden Üçüncü Havalimanı tamamlandığı zaman dünyanın en büyük, en modern havalimanı olacak. Bunun yanında Üçüncü Havalimanı neden dünyanın ilk tam elektrikli havalimanı olmasın… Yaptığımız araştırmaya göre, havalimanı içerisinde ve havalimanı ile şehir bağlantılarında kullanılacak tüm otobüslerin elektrikli olması durumunda, sadece araçların amortisman bedelinde yarı yarıya bir tasarruf sağlamak mümkün. Söz konusu araçların çevreye olan pozitif katkısı ise paha biçilemez… Aynı şekilde Kanal İstanbul çevresinde yapılacak yeni altyapı çalışmalarının da yeni nesil araçlara uygun olarak tasarlanması ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Biz TEMSA olarak, yüzde 100 Türk mühendisliği araçlarımızla, mega projeleri ‘elektriklendirmeye’ hazırız” dedi.

Teknoloji devlerini TEMSA taşıyor

TEMSA’nın Fransa’dan Almanya’ya, İspanya’dan Amerika pazarına kadar 66 ülkede 12 bin aracı olduğunu ifade eden Hasan Yıldırım, ABD pazarından çarpıcı bir örnek verdi. ABD’de 1.000 adet TEMSA otobüsün yollarda olduğunu belirten Yıldırım, “ABD gibi uzak bir coğrafyada güçlenerek büyümeyi sürdürüyoruz. ABD pazarındaki payımız yüzde 10 seviyesinde. Facebook’tan Netflix’e, Tesla’dan Google ve Apple’a kadar Silikon Vadisi çalışanları bugün TEMSA markalı servis araçlarıyla taşınıyor. Diğer bir deyişle bir teknoloji firması olarak konumladığımız TEMSA, dünyanın teknoloji devlerine hizmet veriyor” diye konuştu. 

2018’de yüzde 20 büyüyecek

Yatırım planlarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Hasan Yıldırım, bugün TEMSA’nın faaliyet gösterdiği pazarlar başta olmak üzere, dünyanın dört bir yanında satın alma ve iş birliği fırsatlarını yakından incelediklerini belirtti. Şirketin sürdürülebilir büyümesine 2018 yılında da devam edeceğini belirten Yıldırım, “Hedefimiz yılı ciro olarak 2017’nin yüzde 20 üzerinde tamamlamak. İhracat rakamımızı da 2018 sonu itibarıyla 200 milyon dolar seviyesinin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. 

O OTOBÜS KÜLLİYE'DE HİZMET VERECEK

İnovasyon Haftası kapsamında, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a takdim edilen otobüsün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’de hizmet vereceğini aktaran Hasan Yıldırım, “Diğer bir Sabancı Topluluğu şirketi Enerjisa, Külliye’ye şarj istasyonlarını kuracak. Ardından elektrikli otobüsümüz Külliye içinde hizmet verecek” dedi.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.