İlişkili Haberler
Küresel Isınma ve iklim değişikliğinin her geçen gün etkisini göstermesi enerjiye bakış açımızı yeniden sorgulamamızı zorunlu hale getiriyor.
Özellikle konvansiyonel enerji üretiminin ortaya çıkardığı atık maddeler ve gazların tetiklediği bu süreci yavaşlatmak adına üretimde verimliliği sağlamak oldukça önemli bir yer tutuyor.
Atılması gerekli adımların başında konvansiyonel enerji üretiminin bir sonucu olan sera gazı emisyonunun yaklaşık yüzde 40’ına neden olan enerji tüketiminin verimli hale getirilmesi geliyor.
Küresel Isınmanın gözle görülür etkileri sadece enerji sektörünü değil dolaylı yoldan iş dünyasınıda bu yönde adım atmasını adeta zorunlu hale getiriyor. Başka bir deyişle yıllık enerji tüketiminde payı üçte birin üzerine olan imalat sanayi de baskı altında.
Artan küresel nüfus ve her yıl küresel orta sınıfa dahil olan milyonların ihtiyaçları enerji üretimini daha da artıran faktörler arasında. İhtiyacın karşılanması adına üretimin azaltılamayacağını belirten uzmanlar, çözümün enerjiyi verimli kullanmaktan geçtiğinin altını çiziyor.
Uluslararası Enerji Ajansı, küresel sanayinin tüketeceği enerji miktarının önümüzdeki yıllarda düzenli olarak artacağını ve bu artış oranının minimum yüzde 1,8, maksimum yüzde 3,1 olacağı öngörüsünde bulunuyor.
VERİMLİLİK KAZAN KAZAN MODELİNE IMKAN SAĞLIYOR
Üretimde enerji verimliliğini sağlamak aynı zamanda kazan kazan formülünü de kapsıyor. Doğaya verilen zararın azaltılmasına imkan veren verimlilik ülke ekonomilerine de gözle görülür katkı sağlıyor.
Üretim yapılan tesislerde enerji muhasebesine imkan veren bir yöntem geliştirmek, gerekli kontrol sistemlerini üretime entegre etmek, enerji yalıtımını sağlayarak tasarruf sağlamak ve yeni teknolojilere yatırım yapmak verimliliği sağlayacak adımların başında geliyor.
ABD’DEN 6 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Üretimde verimliliği sağlamak kadar tüketimdeki tasarruf için adım atmak da oldukça önemli. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri Enerji Bakanlığı, 2030 yılına kadar binlerce okul ve devlet dairesine 6 milyar dolar (16.3 milyar TL) yatırım yaparak bu binaların daha az enerji kullanarak aynı hizmeti sunmalarına imkan verecek değişiklikleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.