İlişkili Haberler
Endüstriyel internet sayesinde akıllı makinaların yerini öngörü sahibi, olaylara tepki verebilen ve daha sosyal cihazların alması elbette pek çok sektörü derinden etkileyecek
Machine to machine (M2M) yani makinadan makinaya iletişim diye tabir edilen teknoloji sayesinde makinalar kendi topladıkları verilerin kendileri analiz ediyor ve kendilerine çizilen sınırlar dahilinde kararlar alarak süreci şekillendirebiliyor.
Peki endüstriyel internet hangi sektöre ne yönde etki edecek? Uzmanlar bu teknolojinin kısa vadede en çok etkisini göstereceği sektörlerin havacılık, sağlık ve enerji olacağını belirtiyor.
ZAMAN KAYBINI MİNİMUMA İNDİRECEK
M2M sayesinde insan müdahalesine minimum ihtiyaç duyacak olan cihazlar hasta bakımı ve gözetimini kökünden değiştirecek. Hastaların durumlarını takip eden cihazların sorunu kavrama ve analiz etmedeki hızı sağlık sektörünün en çok ihtiyaç duyduğu şey olan zamanı kazanmasını sağlayacak.
Örneğin yoğun bakımdaki bir hastayı 7/24 gözetim altında tutan cihazlar, hastadan topladıkları veriyi aynı zamanda analiz ederek günümüzde doktorların yaptığı işin daha kısa bir sürede yapılmasını sağlayarak sağlık ekiplerine de olası müdahale için hatırı sayılır bir zaman kazandıracak.
M2M cihazların hastanelerdeki kullanımının yaygınlaşmasından en büyük fayda sağlayacak kesim kuşkusuz hastalar olacak. Zira sağlık ekiplerine daha kısa sürede daha etkili bir müdahale şansı tanınması daha etkili tedavi ve daha çok kurtarılan hayat anlamına geliyor.
M2M sayesinde hastayı hem izleyen hem de analiz eden cihazlar sayesinde doktorlar daha hızlı karar alabilir, daha hızlı tedaviye başlayabilir ve tedavi seyri sırasında hastanın gelişimini daha kolay izleyebilir.
EKONOMİK KAYBI DA DÜŞÜRECEK
İnsan hayatına yapacağı etkinin dışında endüstriyel internet sektöre ekonomik anlamda da artılar sunacak. 2013 yılında ABD’nin San Francisco kentinde düzenlenen TED Konferansı’nda konuşan ekonomist Marco Annunziata, bir doktorun hastaları hakkında ihtiyaç duyduğu tüm bilgilere anlık bir şekilde ulaşabilmesi durumunda hem zaman kaybının hem de ekonomik kaybın azalacağı görüşünü dile getirmişti.
Sensörlerin maliyetindeki keskin düşüş ve bulut bilişimdeki ilerlemeler sayesinde endüstriyel internetin kullanımının arttığını belirten Annunziata, tedavi sürecindeki zaman kayıplarının düşürülmesinin ekonomik getiri anlamına geleceğini savunuyor.
Annunziata’ya göre, günümüzde yaşanan veri yetersizliğinin yüzde bir oranında azaltılması bile yaklaşık 60 milyar dolarlık bir kaybın önlenmesini sağlayabiliyor.