Uzmanlar uyardı: Suyu böyle içmek meğer zararlıymış
Su vücudun yaşam kaynağıdır ve temel ihtiyaçlarından biridir. Bu nedenle uzmanlar her gün 8-10 bardak su tüketilmesi gerektiğini öneriyor. Ancak su içmek faydalarının yanı sıra farkında olmadan vücudunuza zarar da verebilir.
Haberler 05.01.2025 - 07:42
-
Suyun vücuda olan faydaları saymakla bitmez. Vücudun yaşam kaynağı olan su, vücutta biriken ödem ve toksinlerin atışmasına yardımcı olur. Metabolizmayı temizler, organların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
-
-
Ancak yapılan araştırmalar suyu böyle tüketmenin bir zararı olabileceğini vurguluyor. Peki, su içmek nasıl zararlı bir hale dönüşebilir?
-
ŞİŞELENMİŞ SULARA DİKKAT!
Bilim insanları, şişelenmiş suların içinde zararlı parçacıklar bulunduğunu belirterek, şişelenmiş su içen kişilere uyarıda bulunuyor.
-
-
Araştırmacılar, çevreye yardımcı olmak amacıyla insanları plastik şişeler yerine yeniden kullanılabilir şişeler kullanmaya teşvik ederken, sürdürülebilir faydalarının yanı sıra sağlık açısından da faydaları olduğu ortaya çıktı.
-
Bol su içmek her durumda sağlıklıdır. Ancak suyunuzu nereden aldığınız ve nasıl tükettiğiniz konusunda farklılıklar yaratır.
-
-
240 BİN PLASTİK PARÇACIK BULUNUYOR
Bilim insanlarına göre, ortalama bir litrelik su şişesinin içinde 240 bin plastik parçacık bulunuyor. -
Bu parçacıklara nanoplastikler de denir ve kanser, doğum kusurları ve doğurganlık sorunları dahil olmak üzere birden fazla sağlık sorunuyla ilişkilendirilmiştir. Onları tehlikeli yapan şey boyutlarıdır; çok küçük olmaları, kan hücrelerine ve beyne doğrudan girmelerini sağlar.
-
-
Şişeleri oluşturmak için kullanılan plastik olan ftalatlar da sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir.
-
Ulusal Çevre Sağlığı Bilimleri Enstitüsü, plastiğin "gelişim, üreme, beyin, bağışıklık ve diğer sorunlarla bağlantılı" olduğunu söyledi.
-
-
Çevre kimyacısı Beizhan Yan, elde edilen bilgiler üzerine şunları söyledi: "Bu şaşırtıcı değil, çünkü birçok su şişesinin yapıldığı madde bu." Uzman, plastiğin sadece su şişelerinde kullanılmadığını da ortaya koydu.
-
Şöyle devam etti: "Pet ayrıca şişelenmiş içecekler, spor içecekleri ve ketçap ve mayonez gibi ürünlerde de kullanılır. Muhtemelen şişe sıkıldığında veya ısıya maruz kaldığında parçaları dökülerek suya karışır."
-
-
Su şişelerinde bulunan bir diğer plastik parçacığı ise naylonun bir türü olan poliamiddir.
-
Araştırmacı şunları ekledi: "İronik olarak, bu muhtemelen şişelenmeden önce suyu arıtmak için kullanılan plastik filtrelerden kaynaklanıyor."
-