Şifa kaynağı olan yöresel tatlılar harire ve cevizli sucuk yapımı başladı |
Mardin’in şifa kaynağı olan yöresel tatlıları harire ve cevizli sucuk yapımı başladı. Kentte üzüm bağı olan evlerin damlarında harire, cevizli sucuk ve pestiller hazırlanıyor.
Haberler İHA 04.10.2021 - 10:27
-
Vatandaşlar, 20’den fazla üzüm çeşidine sahip Mardin’de üzüm suyundan üretilen harire ve cevizli sucuk yapımı için kolları sıvadı.
-
-
Doğal ve katkı maddesi içermeyen harire tatlısı ve cevizli sucuğun şifa kaynağı olduğu belirtildi.
Mardin’de mevsiminin başlamasıyla üzüm bağı olan bütün evlerin damlarında harire, cevizli sucuk ve pestil yapılmaya başlandı.
-
Sağlık açısından cevizli sucuk, enerji değeri yüksek proteinler içeriyor.
Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde üzüm şırasından üretilen cevizli sucuğun önemli etkiye sahip olduğu bildirildi. -
-
Kuruyemiş işletmecisi Halil Alkanoğlu, harire tatlısının yapılışını anlatırken, “Üzümleri topluyoruz, sonra sıkım aşamasına geçiyoruz. Yaklaşık 2-3 saat üzüm şıradan harire kıvamına geçinceye kadar kaynatıyoruz. Sonra biraz dinlendiriyoruz. Biraz un katıyoruz katılaşsın diye ve cevizleri karıştırıyoruz" şeklinde konuştu.
-
“HARİRE MARDİN'İN YÖRESEL TATLISIDIR”
Alkanoğlu, “Herhangi bir katkı maddesi bulundurmuyor, saf üzümden yapılıyor. Belirli bir karıştırmadan sonra cevizlerimizi batırıyoruz. Cevizli sucuk yapıyoruz. Pestil de yapılıyor. O da cevizli sucuğun cevizsiz hali. Yufka gibi oluyor, içine cevizleri dizip sarıp yiyorlar” dedi.
-
-
Cevizli sucuk yapımından bahseden Esra Bakay, “Sadece üzüm suyu ve un koyuyoruz cevizli sucuk için. Bunun zorluğu, tam bir gün boyunca bununla uğraşmamız. 3 saat kaynatıyoruz. İlk başta üzümü basıp ondan sonra üzüm suyunu sıkıp çıkarıyoruz. 2 saat kadar kaynatıp harire yapıyoruz. Daha sonra cevizleri batırıp kurutmaya bırakıyoruz. 2-3 gün boyunca güneşin altında kuruyor” diye konuştu.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-