Ramazan ayının gözdesi haşhaşlı ve tahinli pideler
Afyonkarahisar’da Ramazan ayında taş fırınlarda pişirilen haşhaşlı pideler, lezzetiyle tam not alıyor. Aksaray'da ise odun ateşinde pişirilen yöresel lezzetlerden tahinli pide, ramazan boyunca özellikle sahur sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Haberler İHA, Anadolu Ajansı 30.04.2020 - 09:08
-
Ramazan ayında taş fırın ustaları tarafından özel olarak üretilen haşhaşlı tahinli pideler, özellikle hafif olması nedeniyle sahur vaktinde kahvaltılık yiyeceklerle tüketiliyor. İsteğe göre şekerin de ilave edildiği haşhaşlı, tahinli pide vatandaşlar tarafından yoğun talep görüyor.
-
-
Tok tutucu özelliği bulunan pidenin tarifini aktaran taş fırın işletmecisi Ahmet Özeski, “Hamur yoğrulduktan sonra hamur ince bir şekilde açılır. İçerisine haşhaş, tahin ve isteğe göre şeker ilave edilir. Bu şekilde bir karma hazırlanır. Bu karışım ince açılan hamura sürülür ve katlayarak her kata haşhaşlı ve tahinli karışım sürülür. Yaklaşık 1, 1.5 saat gibi dinlenmeye bırakılır. Dinlenme süresinden sonra odun ateşindeki taş fırınımıza atıyoruz. Fırında 8-10 dakika arasında pişer. Sahurda kahvaltılık olarak tercih edilen bir lezzet bu. Burası haşhaş bölgesi haşhaş yetişen bir bölge olunca bu ürün de bizim damak zevkimize uygun bir ürün” dedi.
-
Fırından pide alan Hasan Şengün, “İlçemizin geleneksel bir lezzetidir. Bunun içerisinde tahin ve haşhaş vardır. Sahur sofralarında peynir, domates gibi kahvaltılık ürünler ile tüketilir. İnsanı tok tutar ve günün yorgunluğunu alır, besleyici ve ilçenin geleneksel yöresel bir ekmeğidir” dedi.
-
-
Aksaray'da ise odun ateşinde pişirilen yöresel lezzetlerden tahinli pide, ramazan boyunca özellikle sahur sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
-
Ramazan ayı gelince fırında sadece tahinli pide çıkardıklarını anlatan başka bir usta Ferhat Şen, "Bu pidemizin en büyük özelliği Hasandağı'ndan getirdiğimiz meşe odunlarıyla kara fırında ve közde pişmesidir. Tahinini de Konya'da yaptırıyoruz, özel bir yağ kullanıyoruz. Bizimle birlikte 30-35 yıldır çalışan ustalarımızla bu şekilde pidelerimizi üretmeye devam ediyoruz" dedi.
-
-
Ustaların sabah erkenden dükkana gelerek hazırladıkları hamur biraz dinlendikten sonra tahinli pideleri yapmaya başladıklarını ifade eden Şen, "Sabah saat 07.00'de tahinli pidelerimiz çıkmış oluyor. Akşam iftara yakın bir süreye kadar halkımıza pide üretiyoruz" diye konuştu.