Edirne’de "Bocuk Gecesi" kutlandı
Edirne'nin Keşan'a bağlı Çamlıca köyünde eski bir Balkan geleneği olan "Bocuk Gecesi" kutlandı.
Haberler Anadolu Ajansı 08.01.2018 - 12:27
-
Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca köyünde, Balkanlardan kalma bir gelenek olan "Bocuk Gecesi" kutlandı. Gecede beyaz çarşaf giyen ve yüzlerini boyayan gençler, evlerin pencerelerine vurarak, köy sakinlerini korkuttu.
-
-
Balkanlarda kutlanan kötü ruhları kovma, bolluk ve bereket isteme ritüeli Bojik ve Kuker etkinliklerini andıran Bocuk Gecesi'nde kötü huylu, beyaz çarşaf giymiş yaşlı kötü ruhun sırtına bindiği kişi ya da hayvanın bereketini aldığına inanılıyor.
-
Yılın en soğuk gününde, kabak pişirilerek festival havasında kutlanan gecede, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve İstanbul'dan gelen yüzlerce kişi yüzlerini boyadı, kabak tatlısı yedi ve birbirlerini korkuttu.
-
-
Bocuk Gecesi'ne katılanlar Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği bahçesine yakılan ateşlerin etrafında ısındı.
-
Etkinlik yapılmadığında o yılın bereketsiz geçeceğine inanılan etkinlik sayesinde hem köyün hem tanınırlığı arttı hem de köy ekonomisine destek verildi.
-
-
Köyde kafesi bulunan Süreyya Aydın, Bocuk'a özgü akıtma, kabak tatlısı ve içecekten oluşan menüyü 15 liradan satıyor. Aydın, Bocuk'un bu yıl çok kalabalık geçtiğini söyledi.
-
Köy sakini Merve Yağmur Büyükyatıkçı da köylerinin her geçen yıl daha fazla ilgi gördüğünü, bu yılda yüzlerce kişinin birbirini korkutmak için köye geldiğini kaydetti.
-
-
Abdullah Ardıç ise geçmişte evlerde kutlanan Bocuk'un şimdi bir panayır gibi kutlandığını bunun da köye katkısının büyük olduğunu anlattı.
-
-
-
-
-
-
Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu da Bocuk'un bin yıllık bir Türk kültür ögesi olduğunu, Cadılar bayramı, Halloween benzetmelerine karşı çıktığını belirterek, şunları söyledi:
-
Geçmişte insanların gecenin en uzun ve soğuk olduğu zamanda ateş etrafında toplanarak kabak tatlısı yediğini anlatan Hacıoğlu, "İnsanlar korkularını yenmek için birbirine yaklaşmışlar. Eğlenceler düzenlemişler, ateşler yakmışlar ki 'bocuk gelmesin ve o korkuları olmasın' diye. Ama sanki Çamlıca'daki korku korkmaktan ziyade korkutmak üzerine kurulmuş. Ama olsun korku bizim korkumuz, kültür bizim kültürümüzdür" diye konuştu.
-
-
Hacıoğlu, gelecek yıl Trakya Üniversitesi ile Edirne'de de aynı kutlamayı yapacaklarını sözlerine ekledi.
-
BOCUK GECESİ
Balkanlar'daki Hristiyanların "bojic" adetleriyle karıştırılmasına rağmen bununla sadece kelime benzerliği olan "Bocuk" Orta Çağ'dan kalma bir gelenek olarak biliniyor. -
-
Bocuk Gecesi'nde her evde kabak pişirilip dağıtılması, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, badem, çekirdek, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı gibi cevizlerin yenen eski Türk folklorunun ögelerinden sayılıyor.
-
Bocuk sofralarının simgesi haline gelen kabak pişirme ve eşrafa dağıtma geleneğinin, ''Bocuk'' diye adlandırılan bir varlığın beyazlar içinde, insan görünümünde gezdiğine, ''Bocuk karısının'' kabak pişen eve gelip kötülük yapmayacağına inancından kaynaklanıyor.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-