Türkiye'de kendiliğinden yetişiyor! Değerini sadece Ruslar biliyor, bedava antikor üreten meyve
Sağlıklı bir vücuda sahip olmak ve bağışıklığı güçlendirmek için tükettiğiniz besinlere dikkat etmeniz gerekiyor. Doğada kendiliğinden yetişen bazı meyveler vücut için adeta bir şifa kaynağı. Türkiye'de özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen karamuk meyvesinin faydaları saymakla bitmiyor. Türkiye'de kendi kendine yetişen bu meyvenin değeri bilinmiyor.
Haberler ntv.com.tr 10.06.2024 - 11:55
-
Karamuk meyvesi, özellikle Orta Asya ve Kafkaslar'da yetişen küçük, siyah veya mor renkli bir meyvedir. Genellikle kuru ve acımsı bir tat profiline sahiptir.
-
-
Bu meyve genellikle taze olarak tüketilmez, daha çok kurutularak veya reçel, marmelat gibi tatlılar yapımında kullanılır. Besleyici olduğu kadar sağlık açısından da faydalı olabilir, özellikle antioksidan özellikleriyle bilinir.
-
Doğada kendiliğinden yetişen karamuk meyvesi, Türkiye'de özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişir. Bu bölgelerde özellikle dağlık ve yarı kurak alanlarda doğal olarak bulunabilir.
Karamuk genellikle yüksek rakımlı alanlarda ve kireçli topraklarda yetişir. Ayrıca bazı yörelerde bahçe ve tarlalarda yetiştirilerek ticari olarak da üretilmektedir. -
-
RUSLAR PİLAVLARIN İÇİNDE KULLANIYOR
Rusya'nın güney bölgeleri, özellikle Kuzey Kafkasya'da ve Karadeniz kıyılarında, karamuk yetiştirmek için uygun iklim ve toprak koşullarına sahiptir. Karamuk meyvesi bu sebeple Rusya'da çok popülerdir. Ruslar genellikle pilavlara karamuğu kullanıyorlar.
-
Karamuk genellikle meyve olarak tüketilse de dikeni ve yaprağı da şifa kaynağı olarak biliyor. Vücutta antikor üretimini destekleyen bu meyvenin faydalarıysa şaşırtıyor.
-
-
SOĞUK ALGINLIĞINA ÇOK İYİ GELİR
- Grip ve soğuk algınlığına çok iyi gelir.
- Vücuttaki iktihapları iyileştirici özelliğiyle bilinir.
- Diyabet hastaları için ideal olabilir. Ancak önce bir uzmana danışmaları önerilir.
- Tansiyon, kalp gibi hastalıklarda kullanır. Bağışıklı güçlendirici özelliğiyle hastalıklara karşı vücut direncini artırır.
-
7-8 SAATTE TOPLANIYOR
Karamuk bitkisinin toplanması oldukça zahmetlidir. Bir ağazın toplanması 7-8 saati bulabilir. Meyveler toplandıktan sonra yaş ya da kuru şekilde satılır. Vişne hoşafı, üzüm hoşafı yapılarak tüketilebilir. Tatlılarda kullanılabilir. Tatlı bir ekşiliği vardır. -
-
ÇAY OLARAK DA TÜKETİLEBİLİR
Karamuk kökleri ve gövde kabukları kurutulduktan sonra çay olarak kullanıldığı gibi meyveleri de taze veya kurutularak kullanılır. Meyvelerinden tatlı, şurup ve hoşaf yapılır. Yaprakları tat vermesi için çorba ve bulgur pilavına konur.