TBMM'nin yeni başkanı Numan Kurtulmuş

Meclis, yeni başkanını seçti. TBMM Genel Kurulu'ndaki oylamada ilk iki turda adaylar yeterli oyu alamadı. 3. turda 321 oy alan AK Parti ve MHP'nin adayı Numan Kurtulmuş, 30. TBMM Başkanı oldu. Kurtulmuş'un TBMM Başkanı seçilmesine dair karar Resmi Gazete'de yayımlandı

Haberler ntv.com.tr, Anadolu Ajansı 07.06.2023 - 21:39 Son Güncelleme : 08.06.2023 - 00:42

  • 1

    AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanlığı seçiminin üçüncü turunda 321 oy alarak Meclis'in 30. başkanı oldu.

    Meclis Genel Kurulu saat 14.00'te toplandı. MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli - en yaşlı üye olarak - geçici başkan sıfatıyla oturumu başlattı.

  • 2

    Önce milletvekili olan eski bakanlar ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve 17 kabine üyesi yemin etti.

  • 3

    Oturuma verilen aranın ardından 30. Meclis Başkanı'nın seçimi için ilk oylama yapıldı. Birinci tur oylamada 586 milletvekili oy kullandı.

    AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 317, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl 131, Yeşil Sol Parti (YSP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç 51, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı 42, DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu 16, Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun 20, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay 3 oy aldı. 6 oy da geçersiz sayıldı. Adayların hiçbiri TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan üye tam sayısının üçte iki (400) çoğunluğuna ulaşamadı.

    İkinci tur oylamada 586 milletvekili oy kullandı. Numan Kurtulmuş 321,  Tekin Bingöl 131, Tülay Hatimoğulları Oruç 51, Cihan Paçacı 41, Mustafa Yeneroğlu 15,  Serap Yazıcı Özbudun 21, Şerafettin Can Atalay 3 oy aldı. 3 oy da geçersiz sayıldı.

    Adayların hiçbiri TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğuna (400) ulaşamadı. Özbudun ve Yeneroğlu, adaylıktan çekildi.

  • 4

    Üçüncü tur oylamada 584 milletvekili oy kullandı. Numan Kurtulmuş 321,  Tekin Bingöl 160, Tülay Hatimoğulları Oruç 51, Cihan Paçacı 43, Şerafettin Can Atalay 4 oy aldı. 5 oy da geçersiz sayıldı.

    Üçüncü tur oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunu (301 milletvekili) sağlayan AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, TBMM'nin 30. Başkanı oldu.

    Geçici TBMM Başkanı Devlet Bahçeli de TBMM Başkanı seçilen Kurtulmuş'a başarılar diledi.

  • 5

    KURTULMUŞ'TAN YENİ ANAYASA ÇAĞRISI

    3. tur oylamanın ardından Meclis Başkanlığı'na seçilen Numan Kurtulmuş teşekkür konuşması yaptı. Kurtulmuş, konuşmasında yeni anayasa ve diyalog çağrısında bulundu. Numan Kurtulmuş, milletvekillerinin teveccühleriyle Meclis Başkanlığı'na seçildiğini anımsatarak, "Anayasa'nın bana vermiş olduğu tarafsızlık ilkeleri, prensipleri içerisinde Meclis Başkanlığı görevini bütün siyasi partilerle diyalog içerisinde sürdüreceğimin bir kere daha altını çizerek ifade etmek istiyorum." ifadesini kullandı.

    Kurtulmuş, Meclis'te 16 farklı siyasi partinin yer aldığına, bu kadar farklı görüşlere sahip bir Meclis'in olmasının Türk demokrasisi bakımından bir zenginlik olduğuna işaret ederek, "Fikirlerimizi takip edeceğiz, başa baş mücadelemizi yapacağız, siyasi mücadelemizi yapacağız, her alanda partilerimizin görüşlerini dile getireceğiz ama ellerimizi asla yumruk şeklinde tutmadan, ellerimizi uzatacağız, el sıkışacağız ve Türkiye Yüzyılı'nı hep beraber birlikte kuracağız." diye konuştu. TBMM'nin, Cumhuriyet'in ikinci yüzyılının ilk Meclis'i olduğuna işaret eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "28. Dönem Meclis'in üzerine düşen çok büyük sorumluluklar olduğu gibi bir büyük sorumluluğu da başta şahsım olmak üzere her bir milletvekili arkadaşıma hatırlatmak istiyorum. O sorumluluk da Türkiye'de hala darbe döneminin izlerini taşıyan bu Anayasa yükünden Türkiye'nin kurtulması mecburiyetidir. Türkiye'de çağdaş, katılımcı, demokrat, kuşatıcı ve milli bir anayasa yapılarak 28. Dönemin Türkiye Yüzyılı'na büyük bir katkı sunacağını ümit ediyorum. Çünkü milletimizin bizden beklentilerinden biri de yeni bir anayasayla Türkiye'nin önünün açılması, Türkiye demokrasisinin daha da ileriye doğru gitmesinin temin edilmesidir."

  • 6

    GEÇİCİ TBMM BAŞKANI BAHÇELİ GÖREVİNİ KURTULMUŞ'A DEVRETTİ

    TBMM Başkanı seçilen Numan Kurtulmuş, görevi TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli'den devraldı.

    Bahçeli'ye teşekkür eden Kurtulmuş, kendisinin sorunsuz, çok güzel bir yönetim ortaya koyduğunu ifade etti.

    Yeni dönemin, Türkiye'nin tarihi dönemi olduğunu belirten Kurtulmuş, "28. Dönem, Türkiye Yüzyılı'nın başlangıcını yapan bir parlamento. Yapılacak çok iş var. İnşallah birlik, diyalog içerisinde; fikirlerimiz farklı olabilir ama hepimizin Türkiye'nin ileriye gitme hedefinde müşterek noktalarda buluşarak bu milletin beklentilerine cevap verebilmemiz lazım. Bu parlamentonun diyalog içinde olumlu işler yapacağına yürekten inanıyorum. Türkiye Yüzyılı da milletimize hayırlı olsun." diye konuştu.

    Devlet Bahçeli, bir gazetecinin "Mesai çok uzundu, zorlandınız mı?" sorusuna, "Görevin süresi olmaz." karşılığını verdi.

  • 7

    CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN KURTULMUŞ'A TEBRİK

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı seçilen AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş’u telefonla arayarak tebrik etti.

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Numan Kurtulmuş’un TBMM Başkanı seçilmesini kutlayarak, yeni yasama döneminin hayırlı olması ve başarılı geçmesi temennisinde bulundu.

  • 8

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, telefonla aradığı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye de, geçici TBMM Başkanlığı görevini başarıyla yürütmesinden dolayı tebriklerini ve teşekkürlerini iletti.

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Bahçeli'ye, AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş'un TBMM Başkanlığına seçilmesine Cumhur İttifakı olarak verdikleri destek için de teşekkür etti.

  • 9
    Toplamda 7 milletvekili aday gösterilmişti. İşte Meclis Başkanlığı için aday gösterilen milletvekilleri...
  • 10

    NUMAN KURTULMUŞ

    AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti ve MHP milletvekillerinin ortak imzasıyla Meclis Başkanı adayı gösterilmişti.

    Numan Kurtulmuş, lisans ve yüksek lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinde tamamladı. 1992 yılında İktisat Doktoru, 1994 tarihinde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde "doçent" unvanını alan Kurtulmuş, ABD'de Cornell Üniversitesinde akademik çalışmalarını sürdürdü, 2004'te profesör oldu.

    İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde uzun yıllar Sosyal Siyaset ve İnsan Kaynakları Yönetimi konularında ders veren Kurtulmuş, 1998 yılında aktif siyasete girerek Fazilet Partisi İstanbul İl Başkanı ve Genel İdare Kurulu üyesi olarak görev yaptı.

  • 11

    2008'de Saadet Partisi Genel Başkanı seçilen Kurtulmuş, 1 Kasım 2010'da Halkın Sesi Partisini (HAS Parti) kurdu. HAS Parti, 2012'de bütünleşme kararı alarak AK Parti ile birleşince, Kurtulmuş, AK Parti'de Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu.

    62. Hükümet'te Başbakan Yardımcılığı, 63, 64 ve 65. Hükümetler döneminde Başbakan Yardımcılığı ve Hükümet Sözcülüğü görevlerini üstlenen Numan Kurtulmuş, 65. Hükümet'te yapılan değişiklikle Kültür ve Turizm Bakanı oldu.

    AK Parti 6. Olağan Kongresinde MKYK üyeliğine seçilen Kurtulmuş, AK Parti Genel Başkanvekilliği görevini yürütüyordu. Numan Kurtulmuş, evli ve üç çocuk babası.

  • 12

    TEKİN BİNGÖL

    CHP'nin Meclis Başkanı adayı Ankara Milletvekili Tekin Bingöl'dü.
  • 13

    CİHAN PAÇACI

    İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekilleri Müsavat Dervişoğlu ve Erhan Usta'nın imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulan yazıda, "28. Yasama Dönemi Birinci Devre için TBMM Başkanlığına İstanbul Milletvekili Sayın Mustafa Cihan Paçacı'yı aday olarak gösteriyoruz." ifadeleri kullanıldı.
  • 14

    TÜLAY HATİMOĞULLARI ORUÇ

    Yeşil Sol Parti (YSP), TBMM Başkanlığı için Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç'u aday gösterdi.
  • 15

    CAN ATALAY

    TBMM seçimlerinde 4 milletvekili çıkaran TİP ise cezaevindeki Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay'ı aday gösterdi.
  • 16
    DEVA Partisi'nin adayı İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu'ydu.
  • 17

    Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi arasında varılan mutabakat sonucu aday gösterildi.

  • 18

    KARAR RESMİ GAZETE'DE

    AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş'un Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı seçilmesine dair TBMM Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

    Kurtulmuş'un TBMM Başkanı seçilmesine ilişkin kararda, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Genel Kurulun 7 Haziran 2023 tarihli 3'üncü birleşiminde İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş seçilmiştir." ifadesi yer aldı.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.