Sahte zeytinyağı nasıl anlaşılır? Tehlike saçıyor: Hakiki zeytinyağını anlamak için bu yöntemi deneyin

Yemeklerde, salatalarda sıklıkla kullanılan ve sağlığa ciddi faydaları olan zeytinyağının sahtesi vücut için sandığınızdan daha tehlikeli. Son günlerde ülke genelinde pek çok sahte zeytinyağına el konuldu. Düşük kaliteli yağların ya da katkı maddeli başka yağlardan oluşan sahte zeytinyağları sağlık için ciddi riski oluşturuyor. Peki, sahte zeytinyağı nasıl anlaşılır, hakiki zeytinyağı nasıl ayırt edilir?

Haberler ntv.com.tr 09.10.2024 - 11:21

  • 1
    Zeytinyağı sağlığa faydalarıyla dikkat çeken bir yağ türü. Türk mutfağında çok sevilen zeytinyağı, sarmalara, dolmalara, sebzelere ve salatalara eklendiğinde tüm yemeklerin lezzetini iki katına çıkarabiliyor.
  • 2
    Türk mutfağında sıklıkla kullanılan ve en sağlıklı yağlarında başında gelen zeytinyağının sahteleri de üretiliyor. Hatta son günlerde Türkiye genelinde pek çok insan sağlığını tehdit eden pek çok sahte zeytinyağı ele geçirildi.
  • 3
    İçerisinde yeşil boya, zeytin esansı, pamuk yağı ve birçok tehlikeli madde tespit edilen sahte zeytinyağıyle gerçeğini ayırt edebilmek de pek kolay olmuyor. Ancak hakiki zeytinyağını ayırt etmenize yardımcı olacak pek çok ipucu var.
  • 4

    RENK VE KIVAM

    Gerçek zeytinyağı genellikle koyu yeşil veya sarı renkte olup, yoğun bir kıvama sahiptir. Sahte yağlar genellikle daha açık renkte ve akışkan olabilir.
  • 5

    DONMA TESTİ

    Hakiki yani gerçek zeytinyağı 0 ve -6 derece arasında kaldığında donmaya ve kristalleşmeye başlar. Bir bardak zeytinyağını donduruca koyun ve 30 dakika beklettikten sonra çıkarın. Bardaktaki zeytinyağının tamamı donmuşsa hakikidir. Ancak bir kısmı donmuş, bir kısmı sıvı kalmışsa gerçek olmayabilir.
  • 6

    SU TESTİ

    Bir bardak ılık suyun içerisine az miktarda zeytinyağını damlatın. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar. Bir süre sonra suya karışmaya başlar.
  • 7

    TADIM TESTİ

    Bir çay kaşığı zeytinyağının tadına bakın. Gerçek zeytinyağı boğazda yakıcı bir his bırakır ve bu his mideye kadar inmez. Eğer zeytinyağı genzinizi yakıyorsa gerçektir.
  • 8

    KOKU TESTİ

    Zeytinyağında baskın bir şekilde zeytin kokusu olur. Eğer kokladığınızda zeytin kokusunu alıyorsanız gerçektir. Ancak boyaya benzer bir koku alıyorsanız zeytinyağı sahtedir ve oksitlenmiştir. Bu tür yağlardan uzak durmak gerekir.
  • 9

    ETİKET KONTROLÜ

    Güvenilir markaların etiketlerini kontrol edin. Ürünlerin menşei, sertifikalar ve içindekiler listesi önemlidir.

    ZEYTİNYAĞININ FİYATINA DİKKAT!

    Çok ucuz olan zeytinyağları genellikle sahte veya düşük kaliteli olabilir. Piyasa fiyatını kontrol etmekte fayda var.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.