Orman yangınlarıyla mücadele: Karabük yangını kontrol altında

Türkiye orman yangınlarıyla mücadele ediyor. İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Yamanlar Dağı'nda çıkan orman yangını 62 buçuk saat sonra, Bolu Göynük'teki yangın ise 72 saat sonra kontrol altına alındı. Karabük'teki yangın da ekiplerin yoğun çalışması sonucu söndürüldü. Günlerdir süren yangınlara ilişkin son bilgileri veren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı,  Uşak ve Aydın'daki yangınların da büyük oranda kontrol altına alındığını belirtti. Yumaklı, "Muğla Yatağan'da bir risk yok ancak 3 köyde 58 ev tedbiren tahliye edildi." dedi. Adalet Bakanı Tunç, 12-17 Ağustos tarihleri arasında çıkan yangınlarla ilgili 22 şüphelinin gözaltına alındığını ve 9'unun tutuklandığını açıkladı.  

Haberler İHA, ntv.com.tr, Anadolu Ajansı, DHA 18.08.2024 - 20:19 Son Güncelleme : 19.08.2024 - 07:15

  • 1

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Karabük'ün Ovacık ilçesindeki orman yangınının kontrol altına alındığını açıkladı.

    Manisa, Bolu, İzmir ve Aydın çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmaları sürüyor.

  • 2

    ORMAN YANGINLARIYLA İLGİLİ SON AÇIKLAMA

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Şu an için bizi endişeye sevk edecek herhangi bir yangın yok." derken şu bilgileri verdi: 

    "Manisa Gördes'te gece soğutma çalışması sürecek.

    Karabük'te yangın an itibarıyla kontrol altında.

    Muğla Yatağan'da bir risk yok ancak 3 köyde 58 ev tedbiren tahliye edildi."

    Bakan Yumaklı, Uşak Eşme'deki yangında da büyük oranda kontrolün sağlandığını ancak soğutma işlemlerinin devam ettiğini vurgulayarak, son bilgiyi yarın vereceklerini söyledi.

  • 3

    "BİZİ ENDİŞEYE SEVK EDECEK BİR YANGIN YOK"

    Ekiplerin yoğun mücadele verdiğini kaydeden Yumaklı, "Perşembe günü sabahtan bu saate kadar 109'u orman yangını, 138'i kırsal yangın toplam 247 yangına müdahale edildi, bunlardan 241'i kontrol altına alındı. 241 yangını kontrol altına almak için bize destek veren herkese çok teşekkür ederim. Şu an için bizi endişeye sevk edecek herhangi bir yangın yok. Ancak müdahalesi devam eden, enerjisi düşmüş, büyük oranda kontrol altına alınmış ya da yarına kadar iyileşmeyi sağlayacak bize güzel haberler verecek sonuçları paylaşacağız." ifadesini kullandı.

  • 4

    En son İzmir'in Karşıyaka ilçesindeki Yamanlar yangınının kontrol altına alındığı bilgisini verdiğini belirten Yumaklı, "İzmir'in Menderes ilçesindeki Tahtalı Barajı'nın her iki tarafında devam eden yangının enerjisinin düşürüldüğünü söylemiştim. Arkadaşlarımız müdahaleye devam ediyorlar. Arazinin sarp, kayalık ve ulaşılma sorunu nedeniyle farklı yollardan ulaşarak, yollar açarak, birbirine hortumlar ekleyerek müdahaleler devam ediyor. Gece boyunca müdahale devam edecek. Tehlike arz eden durum yok." dedi.

    İkinci yangının Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde geniş alana yayılan yangın olduğuna değinen ve herhangi bir problemin kalmadığını, büyük oranda kontrol edildiğini bildiren Yumaklı, "Karabük'ün Ovacık ilçesindeki orman yangını an itibarıyla kontrol altına alındı. 5 yangından bir tanesi kontrol altına alındı. Manisa Gördes yangınını söndürme çalışması büyük oranda tamamlandı ancak gece soğutma çalışmaları devam edecek. Yarın sabah itibarıyla son kontrollerden sonra bilgisini verebiliriz." diye konuştu.

  • 5

    9 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 12-17 Ağustos arasında Türkiye'nin 7 ilinde çıkan orman yangınlarına ilişkin gözaltına alınan 22 kişiden 9'unun tutuklandığını bildirdi.

    Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 12-17 Ağustos'ta Aydın, Muğla, İzmir, Manisa, Tunceli, Bolu ve Uşak'ta çıkan orman yangınlarıyla ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarınca yürütülen soruşturmalara ilişkin bilgi verdi.

    Orman yangınlarıyla ilgili soruşturmaların titizlikle ve çok yönlü sürdürüldüğünü vurgulayan Tunç, "Toplam 22 şüpheli gözaltına alınmış olup, şüphelilerden 9'u tutuklanmış, 5'i hakkında adli kontrol kararı verilmiş, 1'i ifadesinin ardından serbest bırakılmıştır. 7 şüphelinin gözaltı işlemleri devam etmektedir." bilgisini paylaştı.

    Tunç, hayat kaynağı ormanlara sahip çıkmanın herkesin görevi olduğunu belirterek, "Yangınlardan etkilenen vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, yeşil vatanımızı korumak için fedakarca görev yapan tüm ekiplerimize kolaylıklar diliyorum." ifadelerini kullandı.

  • 6

    BAKAN KURUM’DAN AÇIKLAMA

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yangından etkilenen bölgelerde hasar tespit çalışmalarına başlandığını söyledi.

    İzmir’de 52 bina ve 97 bağımsız bölümün incelendiğini söyleyen Kurum, bunlardan 43 bina ve 45 bağımsız bölümün yangından olumsuz etkilendiğini söyledi.

    Manisa Gördes’te 46 bina ve 66 bağımsız bölümün etkilendiğini açıklayan Bakan Kurum, yangınların devam ettiği bölgelerde alevlerin söndürülmesiyle hasar tespit çalışmalarına geçileceğini ifade etti.

  • 7

    KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

    Karayolları Genel Müdürlüğü, yangın nedeniyle kapanan yollarla ilgili açıklama yaptı.

    Açıklamada, "İzmir'de meydana gelen orman yangını nedeniyle Torbalı-Bayındır Yolu'nun 18-25. km'leri arası ile Menderes-Gümüldür Yolu’nun 0-26. km'leri arası geçici olarak trafiğe kapatılmıştır." denildi.
  • 8

    KARABÜK

    Karabük’ün Ovacık ilçesine bağlı Beydini ve Alınca köyleri arasındaki ormanda cuma günü saat 15.00 sıralarında yangın çıktı.
  • 9
    Yangın, rüzgarın da etkisiyle büyüyüp, geniş bir alana yayıldı.
  • 10

    Engebeli olan arazide ekipler yangın söndürme çalışmalarına devam etti.

    40 hektarlık alanda etkili olan yangına 73 araç ve 208 personel ile karadan, 2 yangın söndürme helikopteri ile havadan müdahale devam ediyor.

  • 11

    İZMİR MENDERES

    Menderes ilçesi, Şaşal Mahallesi yakınlarındaki orman yangını, dün saat 16.30 sıralarında başladı.

    Sabah havanın aydınlanmasıyla bölgeye Orman Genel Müdürlüğü ve Milli Savunma Bakanlığına ait 4 helikopter sevk edildi

    Helikopterler, Tahtalı Barajı'ndan aldıkları su ile yangına müdahale ediyor.

    Yangın bölgesinde İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait 18 arazöz ve 7 su ikmal aracı da görev yapıyor.

    Rüzgarın etkisini yitirdiği bölgede ekipler, yangını kontrol almaya çalışıyor.

  • 12

    AZERBAYCAN'DAN YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI DESTEĞİ

    Azerbaycan, Türkiye'deki orman yangınlarının söndürülmesine destek amacıyla İzmir'e "BE-200ÇS" amfibi uçak göndermişti.

    Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatı doğrultusunda gönderilen uçağın yangın söndürme çalışmalarına başladığı bildirildi.

  • 13

    İZMİR'DEKİ YANGINLARIN ÇIKIŞ NEDENİ

    Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, daha önce yaptığı açıklamada ise Karşıyaka'daki yangının piknikte yakılan ateş nedeniyle çıktığını söylemişti.

    Ödemiş'teki yangını ise iki çocuk, otluk alanda sigara içerken çıkardı.

  • 14
    Yanan alanlar, günün ağarmasıyla birlikte görüntülenirken facianın boyutu ortaya çıktı.
  • 15
    İzmir'de yanan alanlar havadan görüntülendi.
  • 16

    AYDIN

    Aydın'ın Bozdoğan ilçesindeki orman yangınına havadan ve karadan müdahale devam ediyor.
  • 17
    Alhisar Mahallesi'nin üst kısımlarında çıkan orman yangınına gece boyunca havadan ve karadan müdahale edildi.
  • 18

    Ekipler, alevlerin yoğunlaştığı Muğla'nın Kavaklıdere ilçesi ile Bozdoğan ilçesi sınırları arasında yer alan Hışımlar, Güre, Örmepınar ve Yeşilköy mahallelerinde yoğun çalışma gerçekleştirdi.

  • 19
    Bölgede havanın aydınlanmasıyla uçak ve helikopter sayısı arttırıldı.
  • 20
    Bozdoğan ilçesine bağlı Alhisar Mahallesi'nde 16 Ağustos'ta ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıkmış, Örmepınar Mahallesi'ndeki bazı evler tahliye edilmişti.
  • 21

    AYDIN'DAKİ YANGIN, MUĞLA KAVAKLIDERE SINIRINA ULAŞTI

    Bölgede etkili olan rüzgar birlikte alevler Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine bağlı Çavdır Mahallesi sınırına ulaştı. Alevlerin ilerlememesi için dozerler ve iş makineleri ile çalışmalar sürerken, itfaiye ekipleri hat üzerinde olası sıçramaya karşı hazır bekletiliyor.

    Mahalleli, kendilerine ait traktörlerle tedbir amaçlı bölgeden uzaklaştı. Jandarma ekipleri, iş makineleri, itfaiye ve yangına müdahale eden araçlar dışında bölgeye sivil araç almıyor.

  • 22

    Muğla'nın Ula ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına gece görüşlü helikopterlerle müdahale sürüyor. 

    Yatağan'ın Yava Mahallesi ile Ula ilçesindeki ormanlık alanda saat 13.25'de eş zamanlı yangın çıktı. Alevler, rüzgarın etkisiyle kısa sürede yayıldı.

  • 23

    İhbar üzerine bölgeye, Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne ait hava ve kara araçları sevk edildi.

    Yangınları kontrol altına alabilmek için 10 helikopter, 10 uçak, 30 arazöz, 14 su tankeri, 5 dozer, iş makineleri ve 294 personelle alevlere müdahale edildi.

  • 24

    Gündüz saatlerinde Azerbaycan'dan gönderilen Beriev Be-200 Amfibik yangın uçağı da söndürme çalışmalarına destek verdi.

    Havanın kararmasıyla bölgeye gönderilen 3 gece görüşlü helikopterle Ula'daki yangına müdahale sürüyor. Çok sayıda gönüllü de iki yangının söndürülmesi için çaba sarf ediyor.

    Orman ekipleri, yangınları kontrol altına alabilmek için cansiperane mücadele veriyor.

  • 25

    MUĞLA MİLAS'TAKİ YANGIN KONTROL ALTINDA

    Muğla'nın Milas ilçesi kırsal Beçin ile Çamovalı mahalleleri arasındaki ormanda dün saat 17.30 sıralarında yangın çıktı. Çevredekilerin 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbarı üzerine yangına Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait uçak ve helikopterle havadan, 63 araç, 30 iş makinesi, 260 personelle karadan müdahale edildi.

  • 26

    İtfaiye erlerinin de destek verdiği söndürme çalışmaları, havanın kararınca karadan sürdürüldü. Alevlerin rüzgarın da etkisiyle büyümesi üzerine Çamovalı Mahallesi boşaltıldı.

  • 27

    Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Milas'taki yangının kontrol altına alındığını açıkladı.

  • 28

    Öte yandan yangının çıkış nedenin belirlenmesi için Milas Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

  • 29

    UŞAK

    Dereli köyü yakınlarında dün başlayan ve rüzgarın da etkisiyle hızla büyüyerek Manisa'nın Sarıgöl ilçesine ulaşan yangına, gece boyu karadan müdahale devam etti.

    Yangını söndürmek için sabah tekrar hava müdahalesi başlatıldı.

  • 30
    Yangına, havadan 4 helikopter, karadan ise çok sayıda ekip müdahale ediyor.
  • 31
    Dereli köyü yakınlarında dün otluk alanda başlayan yangın, rüzgarında etkisiyle meşelik ve ormanlık alana sıçramış, alevler Manisa'nın Sarıgöl ilçesine kadar ulaşmıştı.
  • 32
    Yangın nedeniyle Dereli köyü ve Sarıgöl ilçesine bağlı Demirciler Mahallesi'nde 21 ev tedbir amaçlı tahliye edilmişti. Yangına ilişkin 1 kişi gözaltına alınmıştı.
  • 33

    AYDIN-MUĞLA KARAYOLU KAPATILDI

    Muğla Yatağan’da meydana gelen yangın dolayısıyla akşamüzeri can ve mal güvenliği gerekçesi ile trafiğe kapatılan Aydın-Muğla karayolu gece saatlerinde yeniden trafiğe açıldı.

    Muğla Valiliği gece yarısı yaptığı açıklama ile Aydın-Muğla yolunun trafiğe açıldığını duyurdu.

  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.