Deniz suyu soğumayınca balıklar da havyarlarını bırakamadı
Karadeniz’de deniz suyunun ani ısınıp düşmesi nedeniyle balıklar, havyarlarını denize bırakamadı. Bilinçsiz avlanmanın da getirdiği sorunlar ile birlikte bu yıl Karadeniz’de balık neredeyse yok denilecek kadar azaldı.
Haberler İHA 31.10.2023 - 17:27
-
Eylül ayında "Vira bismillah" diyerek balık sezonuna büyük umutlarla açan balıkçılar, umduğunu bulamadı.
Küresel ısınma başta olmak üzere bilinçsiz avlanmanın getirdiği sorunlar sebebiyle bu yıl balık olmadı.
-
-
Küresel ısınma sebebiyle Karadeniz’de sıklıkla poyraz eserken deniz suyunda ise ani düşmeler ve ani ısınmalar yaşandı.
Deniz suyunun istenilen seviyede soğumaması balıkların havyarlarını da bırakmasına engel oldu.
-
Zamanında havyarlarını bırakamayan balıklarda, bilinçsiz şekilde avlanınca bu yıl Karadeniz’de balık yok denilecek kadar azaldı.
Yüksek mazot fiyatlarından dolayı balığa çıkamayan balıkçılar, Su Ürünleri Bakanlığı'nın kurulmasını talep ederek sorunlarına çözüm getirilmesini istedi.
-
-
Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde balıkçılıkla uğraşan Can Bağlan, küresel ısınmanın artmasından ötürü iklim değişikliklerinin yaşandığını belirtti.
"İklim değişikliği sebebiyle balıklarda 1 ay önce ya da 1 ay sonra yumurtalarını bırakmaya başladı. Deniz suyu ise normal sıcaklıkta değildi." diyen Bağlan, balığın yumurta bırakmasında doğal şartlar oluşmadığı için bazı balıkların havyarlarını bırakamadığını dile getirdi.
-
Bağlan, "Türkiye’nin üç tarafı denizlerle kaplı olmasına rağmen bizim bir Balıkçılık Bakanlığımızda yok. Balıkçıların sorunu üst safhada, pahalı mazot alıyoruz. İşçiliğimiz pahalı ve limanların özelleştirilerek kiraya verilmesi. Balık teknelerinin limanlara girememesi gibi balıkçıların sorunları bulunuyor." dedi.
-
-
Bağlan, şöyle devam etti:
"Bizim üç tarafımız denizlerle kaplı olmasına rağmen çupra, somon ya da levrek yemeye yöneltiliyoruz yani alabalık üretimine yöneltiliyoruz. Şu anda kalkan, barbun ya da mezgit, çaça gibi balıkları balık yemi fabrikalarına gönderiyoruz, niye çünkü palamut ya da hamsi yok denizlerde. Kalkan balığı mesela ne yiyecek, bunları balık yemi fabrikasına gönderdiğimizde."
-
Deniz suyunun 14 derece olmamasından ötürü palamudun havyarlarını bırakamadığını söyleyen Bağlan, “Palamut balığı 2-3 yıl olursa bir yıl olmaz. Palamut balığı yani torik istediği ortamı bulamadığı zaman havyar dökmez. Deniz suyu sıcaklığı 14 derece olacak, 14 metrede gidip havyar dökeceği yeri buluyor. 30 metrede ise 15’inci metresini bulup havyarını döküyor. Deniz suyu soğuk olduğu zaman havyarını dökmez ya da sıcak olduğu zaman yine dökmez, gidip başka bir yere döker. Palamut, 3 yıl az olur, 1 yıl çok olur.” diye konuştu.
-