25 yıldır baba mesleğinin izinde: Kurban bayramından kalan koç boynuzlarına elleriyle şekil veriyor
Adana'nın Feke ilçesine bağlı Tapan bölgesinde koç boynuzu ve çelik usta ellerde coğrafi işaretli bıçaklara dönüşüyor.
Haberler İHA 06.01.2025 - 09:28 Son Güncelleme : 06.01.2025 - 09:29
-
Kozan Ticaret Odası tarafından coğrafi işaret alınarak bölgenin markası haline gelen Tapan bıçağı, son ustalarının elinde şekillenmeye devam ediyor.
-
-
Bıçak usta İlhan Tanrıverdi, birkaç usta kaldığını belirterek, Kurban Bayramında toplanan koç boynuzu ve çelikten yapılan bıçağı gelecek kuşaklara aktarmaya çalıştıklarını belirtti.
-
Tanrıverdi, gençlerin artık daha çok para kazandıran işlere yöneldiğini usta yetişmediğini, baba mesleğini 25 yıldır sürdürdüğünü ifade ederek şunları söyledi:
“Babam ustaydı bu mesleğe o yönlendirdi. Ben okuyacağım dedim ve okudum ama işe yaramadı. Babam 'gün gelir lazım olur' dedi ve baba mesleğini de öğrendiğim için devam ettiriyorum.''
-
-
''Koç boynuzundan ve çelikten üretiyoruz. Koç boynuzu bulmakta da artık zorlanıyoruz. Maalesef usta da yetişmiyor. Şu an en küçük Tapan bıçağı 100 TL'den satılıyor.''
-
Kozan Bilim ve Sanat Merkezi öğrenci ve eğitmenleri de mesleğin son ustalarından ziyaret ederek tapan bıçağı yapımını yerinde görürken ustalardan meslek hakkında bilgi aldı.
-
-
-
-
-