Yılın ikinci Güneş tutulması gerçekleşti (Kehribar Güneş tutulması)
2019 yılının heyecanla beklenen doğa olaylarından olan tam güneş tutulması gerçekleşti. Yüz binlerce kişi tutulmayı izlemek için Güney Amerika ülkelerine akın etti. Tutulma esnasında çıkan kehribar rengi nedeniyle “Kehribar Gökyüzü” olarak nitelendirelen olay Şili ve Arjantin’den izlendi.
Haberler ntv.com.tr, AFP, Reuters 03.07.2019 - 10:05
-
50 yılda bir gerçekleşen tam güneş tutulmasının yüzde yüz görüldüğü Şili’de tutulma yoğun katılımla izlendi.
-
-
Türkiye saatiyle 17.23’de Güney Amerika ülkesi Şili’de başlayan ve 50 yılda bir gerçekleşen tam güneş tutulması vatandaşla özel gözlükler ve teleskoplar kullandı. Tutulma esnasında çıkan kehribar rengi nedeniyle “Kehribar Gökyüzü” olarak nitelendirelen olay Güney Amerika'dan izlendi.
-
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tutulmayı canlı olarak yayınladı.
-
-
Tam tutulmayı izlemek için 300 bin kişi, Şili’nin 200 bin kişilik şehri La Serena’ya akın etti. Güneş tutulması yaklaşık 2,5 dakika sürdü.
-
Paranal'daki Avrupa Güney Gözlemevi'nde çalışan gökbilimci Elyar Sedaghati, “Son 50 yılda, gözlemevleri sadece iki tutulmayı kayıt altına alabildi. Bu yüzden bu durum bizim için gerçekten çok özel. Nihayet oyuncaklarımızı gündüz kullanabileceğiz” dedi. Şilili gökbilimci Mara Teresa Ruiz de, “Tüm ihtişamıyla Samanyolu'nu yaşayacağız” ifadelerini kullandı.
-
-
Yılın ilk Güneş tutulması 6 Ocak’ta parçalı tutulma olarak yaşanmıştı.
-
GÜNEŞ TUTULMASI NASIL OLUR?
Güneş tutulması, Dünya’nın çevresinde dolanmakta olan Ay’ın Güneş diskinin önüne geçmesi ve gölgesinin Dünya yüzeyinin üzerinden geçmesi sonucu oluşur.
-
-
Gölgenin ortadaki bir bölümü içinden hiçbir Güneş ışığı geçmez. Yer yüzeyindeki gölgenin içindeki gözlemcilere Güneş diski, Ay diskiyle tümüyle örtülmüş gibi gelir.Buna tam Güneş tutulması denir.
-
Gölgenin Dünya ile kesiştiği kesimi dar olduğundan tam Güneş tutulması çok az yerden tam olarak gözlemlenebilir. Tam tutulmanın yanı sıra, halkalı tutulma ve kısmi tutulma diye iki ayrı güneş tutulması daha vardır.
-
-
Her yıl sayısı iki ila dört arasında değişen güneş tutulması olayı gerçekleşir. Tutuma sayısı nadiren dördü geçer.
-
Kısmı güneş tutulması gökbilimcilere fazla bilgi sağlamaz, ancak tam tutulma sırasında Güneş’in daha soluk kesimleri görünebilir hale geldiği için gözlem imkanı artar.
-
-
Bilim insanları, tam güneş tutulmasını ‘en gizemli doğa olaylarından’ biri olarak nitelendiriyor.
-
KEHRİBAR GÜNEŞ TUTULMASINDAN KARELER...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-