Uzmanlar açıkladı: Sadece yüksek zekalı insanlar bu sorunu yaşıyor

Yüksek zekaya sahip olan kişiler genellikle bulundukları her alanda kendilerini belli ederler ve zeki olmak her alanda bir avantaj olarak görülür. Yüksek zekaya sahip olan kişiler genellikle bulundukları her işte başarıyı yakalar. Ancak uzmanlar zeki insanların gündelik hayatta bazı zorluklar yaşayabileceğinin altını çiziyor. İşte en zeki insanların sıklıkla karşılaştığı o sorunlardan bazıları. 

Haberler 16.10.2024 - 15:26

  • 1
    IQ seviyesi ortalamaya göre daha yüksek olan kişiler aşırı düşünme eğiliminde olabilirler. Bu gereğinden fazla düşünme durumu pek çok sorunu da beraberinde getirebilir.

    İşte zeki insanların günlük hayatta karşılaştıkları zorluklar...
  • 2

    YÜZEYSEL SOHBETLERDEN KAÇINIRLAR

    Yüksek zekaya sahip olan kişiler yüzeysel konuşmalardan keyif almazlar. İnsanlar havadan sudan konuşurken onlar bu tarz sohbetlerden hoşlanmazlar.

    Psikolinguistik araştırmacısı Martina Cola, bu tür kişilerin genellikle karmaşık konuşmalar aradığını ve rutin veya sığ sohbetlerin zihinsel olarak yorucu olabileceğini belirtiyor. Zeki insanlar, entelektüel uyarılma içermeyen bu tür konuşmalardan tatmin olmaz ve bu da onları yorgun hissettirebilir.

  • 3
    Çoğu insan için son moda TV dizilerini izlemek veya modaya uygun giysiler giymek doğal bir davranışken, zeki bireyler için bu tür yüzeysel konular genellikle öncelikli değildir.
  • 4
    Psikoterapist Dr. Jennifer Hartstein, bu kişilerin küçük ve yüzeysel şeylere zihinsel enerji ayıramadıklarını söylüyor. Zihinsel olarak uyarılmadıkları zaman sıkılabilir ve bu da onları yorgun hissettirebilir.
  • 5

    SOSYAL İLİŞKİLERDE ZORLUK

    Yüksek IQ'ya sahip kişiler sosyal ilişkiler kurmakta zorluk yaşabilir.Psikoterapist Jonathan Alpert, bu kişilerin genellikle olayları fazla entelektüelleştirdiklerini ve duygusal bağ kurmakta zorlandıklarını belirtiyor.

    Bu durum, sosyal ortamlarda kaygıya yol açabilir ve daha fazla geri çekilmelerine neden olabilir. Aynı zamanda, bu kişiler daha fazla kişisel alana ihtiyaç duyabilir ve fiziksel dokunuşlara karşı daha hassas olabilir, bu da ilişkilerde sorun yaratabilir.
  • 6

    DUYGULARINI YÖNETEMEYEBİLİRLER

    Yüksek zekaya sahip kişilerde analitik düşünme yeteneği daha gelişmş olur. Her olaya mantık çerçevesinde baksalarda duygularını yönetme konusunda zorluk yaşayabilirler.
  • 7
    Klinik psikolog Dr. Dakari Quimby, bu kişilerin hem kendi duygularını hem de başkalarının duygularını dengelemede zorlanabileceğini söylüyor.
  • 8
    Ayrıca, bazı zeki bireyler yüksek hassasiyet gösterir; gürültü ve parlak ışıklara karşı duyarlılıkları, sabırsızlık ve öfke patlamalarına yol açabilir.
  • 9

    UYKUYA DALMAKTA ZORLANIRLAR

    Yüksek zekaya sahip kişiler uykuya dalmakta ve uyku düzenini sağlamakta zorluk yaşayabilir. 2022 yılında yapılan bir araştırma, yüksek akıcı zekaya sahip kişilerin uyku yoksunluğu yaşadıklarında bilişsel testlerde daha kötü performans sergilediklerini ortaya koymuştur.
  • 10
    Ayrıca, Dr. Hartstein'e göre, zeki insanlar kendilerine iyi bakmayı bilmedikleri için de uyku sorunları yaşayabilirler. Bu kişiler, nasıl rahatlayacaklarını bilmedikleri için uyku kaliteleri düşük olabilir.
Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.