Uzay çöplerine bir yenisi daha eklendi: Boeing uydusu gizemli şekilde parçalandı!

ABD merkezli küresel havacılık şirketi Boeing'in Dünya'nın yörüngesinde bulunan Intelsat 33e uydusu, gizemli bir şekilde parçalanarak uzay çöplerine eklendi. Olay, uydunun aniden güç kaybetmesiyle başladı ve ABD Uzay Gücü, en az 20 parçaya ayrıldığını doğruladı. 

Haberler ntv.com.tr 23.10.2024 - 10:34

  • 1

    ABD merkezli küresel havacılık şirketi Boeing, olumsuz haberleriyle gündemden düşmüyor.

    Son olarak, Boeing tarafından üretilen haberleşme uydusu gizemli bir şekilde parçalandı.

  • 2

    20 PARÇAYA AYRILDI

    20 Ekim’de meydana gelen olay, Avrupa, Orta Afrika, Ortadoğu, Asya ve Avustralya'daki iletişim kullanıcılarını etkileyen Intelsat 33e uydusunun, Hint Okyanusu'nun yaklaşık 35 bin kilometre yukarısında aniden güç kaybetmesiyle başladı.

    ABD Uzay Gücü, saatler sonra uydunun en az 20 parçaya ayrıldığını doğruladı.
  • 3

    SİGORTASI YOKTU

    Intelsat 33e, 2016 yılında Boeing tarafından üretilmiş ve geniş bant internet hizmeti sunmak üzere yörüngesine yerleştirilmişti.

    Ancak uydu, yörüngesine ulaşmakta üç ay gecikme yaşamış ve itici sistemiyle ilgili sorunlar nedeniyle ömrünü planlanan süreden 3,5 yıl önce tamamlayacağı bildirilmişti.

    Şirket bu nedenle 78 milyon dolar tutarında bir sigorta talebinde bulundu. Ancak parçalanma sırasında uydunun sigortalı olmadığı bildirildi.

    Şu an Intelsat, sorunun nedenini araştırıyor ancak kesin nedeni öğrenemeyebiliriz.

  • 4

    ÇÖP TEHDİDİ ARTIYOR

    Intelsat 33e’nin parçalanması, uzay çöplerine bir yenisini ekleyerek yörüngedeki tehlikeyi artırdı. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) verilerine göre, Dünya’nın yörüngesinde 10 cm’den büyük 40 binden fazla, 1 cm’den küçük ise 130 milyon uzay çöpü bulunuyor. Yörüngedeki toplam insan yapımı cisimlerin kütlesi 13 bin ton civarında olup, bu kütlenin üçte biri uzay çöpü olarak kaydediliyor.

    Yeni parçacıkların büyük kısmı mevcut teknolojiyle yerden gözlemlenemiyor, bu da diğer uydular için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Uzay çöplerinin sürekli izlenmesi gerektiği vurgulanıyor.
  • 5

    SORUMLU KİM?

    Uzayda oluşan enkazların sorumluluğu, 1972 tarihli "Uzay Nesnelerinin Verdiği Zararlar İçin Uluslararası Sorumluluk Sözleşmesi"ne dayanarak, cismi gönderen ülkeye aittir. Ancak pratikte sorumluluğun yerine getirilmesi zayıf kalıyor.
  • 6

    GELECEK PLANLARI

    Uzaya daha fazla uydu gönderilmesiyle yörüngedeki kalabalığın artması bekleniyor. Gelecekte benzer olayların yaşanmaması için uyduların kontrollü bir şekilde yörüngeden çıkarılması ve uzay çöplerinin en aza indirilmesi gerekiyor.

    Örneğin, Eylül ayında ESA’nın Cluster 2 "Salsa" uydusu güvenli bir biçimde yok edildi. NASA ise, 2030'da görev süresi dolacak Uluslararası Uzay İstasyonu'nun parçalanması durumunda 220 milyondan fazla enkaz parçası yaratabileceğini öngörerek, istasyonun yörüngeden çıkarılması için planlamalara başladı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.