"Gelecekteki Sen" ile tanış: 60 yaşındaki kendinizle sohbet edebilirsiniz!  

ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT)  bir grup araştırmacıyla geliştirilen yeni bir proje ile 60 yaşınızdaki kendinizden tavsiye alabilirsiniz. Ekip tarafından geliştirilen "Future You" (Gelecekteki Sen) isimli sohbet robotu, kullanıcılara 60 yaşındaki benlikleriyle yapay zeka destekli sohbet etme imkanı sağladı. Sohbetler sonucu kullanıcıların kaygı düzeylerinde azalma olduğu, motivasyonlarında  ise artış yaşandığı bildirildi. 

Haberler ntv.com.tr 14.10.2024 - 12:05 Son Güncelleme : 14.10.2024 - 15:57

  • 1
    Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) liderliğinde geliştirilen yeni bir proje, kullanıcıların yapay zeka aracılığıyla 60 yaşındaki halleri ile etkileşimde bulunmalarına olanak sağlıyor. Bilim insanları bu deneyimin kullanıcılar üzerinde, kaygı azalmasına ve motivasyonlarının artmasına yol açtığını bildirdi.
  • 2

    60 YAŞINDAKİ SEN İLE KONUŞ

    Proje, kullanıcıların  yaşamları ve istekleri hakkında kendilerinin daha yaşlı bir versiyonuyla konuşabilmelerini mümkün kılıyor. MIT Media Lab ve uluslararası işbirlikçilerinin geliştirdiği "Future You" (Gelecekteki sen) isimli sohbet robotu, kullanıcıların 60 yaşındaki hallerinin simülasyonunu oluşturmak için yapay zeka kullanıldı. 

  • 3

    Araştırma ekibinin, insanların gelecekteki benlikleriyle bağlantı kurma hissini vermek için geliştirdiklerini söylediği projede kullanıcılar, yapay zeka ile bir metin arayüzü üzerinden, yaşam koşullarına, inançlarına ve hedeflerine dair sohbet ediyor. 

  • 4

    Kaliforniya Üniversitesi'nden Hal Hershfield, yaşlı halinizden alınan tavsiyenin, kullanıcıların geleceğe dair daha olumlu hissetmelerini sağladığını ifade etti. “Platformun etkileşimli bileşenleri, kullanıcıya bir dayanak noktası vererek kaygılı düşünceleri somut ve üretken hale getiriyor” dedi.

  • 5

    Projede ilk olarak kullanıcıların yüklediği özçekimlerden yola çıkarak, yaşlanma sürecinde nasıl görünecekleri yapay zeka tarafından oluşturuldu. Sistem, kırışıklıklar ve gri saç gibi özellikleri ekleyerek, 60 yaşındaki görünümü elde etti. 

  • 6

    Diğer veriler ise, kullanıcıların mevcut yaşam durumları, demografik bilgileri ve gelecekle ilgili hedefleri hakkında verdikleri yanıtlarla oluşturuldü.. Bu yanıtlar, OpenAI'nin ChatGPT'si tarafından işlenenerek ve araştırmacıların "gelecek belleği" olarak adlandırdığı yapıyı tamamladı. 

    Örneğin sohbet robotu, lisede biyoloji öğretmeni olmak isteyen bir kullanıcıya öğrencilerini doğa koruma alanına geziye götürdüğü unutulmaz bir anı anlatabiliyor.

  • 7

    Kullanıcının yanıtlarına göre bir persona benimseyen chatbot, gelecekteki yaşamıyla ilgili sorulara yanıt vererek,  olası yollar hakkında tavsiyelerde bulundu. Araştırmacılar, kullanıcıların gelecekteki benlikleriyle yaptıkları konuşmalardaki olumsuz dönüşlere karşı dikkatli olduklarını, sistemin yalnızca  potansiyel gelecek sunduğunu sürekli hatırlattırlatı. 

  • 8

    Projeye katılan 1-30 yaş arası 344 İngiliz genç, gelecekteki benlikleriyle 10 ila 30 dakika arasında etkileşimde bulundu. Katılımcıların çoğu, kaygı düzeylerinde düşüş ve motivasyonlarında artış bildirdi.

    Araştırmacılar, bu tür deneyimlerin uzun vadeli karar alma süreçlerini olumlu yönde etkileyebileceğini belirtiyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır

NTV’de canlı olarak yayınlanan tüm programlar ile ilgili bilgiler, program bölümleri ve programlarla ilgili haberler NTV Ekranı’nda. Günlük NTV yayın akışı ve program saatlerini de NTV Ekranı kategorisinden saat bazında görebilirsiniz. %100 Futbol ile son dakika spor haberlerini, Gündem Masası ile gündem haberleri ile ilgili değerlendirmeleri NTV Ekranı’nda.