Salda Gölü gezi rehberi: Türkiye'nin Maldivler'i Salda Gölü hakkında bilinmesi gerekenler
Bembeyaz kumsalı ve turkuaz sularıyla Maldivler'i anımsatan Salda Gölü, Türkiye'nin Maldivler'i ve Saldivler gibi unvanlarla son birkaç yıldır rekor zayıda ziyaretçinin akınına uğruyor. Türkiye'de görülecek en özel doğal güzellikler arasında yer alan Salda Gölü'ne daha yakından bakmaya ne dersiniz? (Hazırlayan: Serdar UZUN / serdar.uzun@ntv.com.tr)
Haberler ntv.com.tr 04.12.2020 - 14:37
-
SALDA GÖLÜ
Türkiye'nin Maldivler'i ve Saldivler gibi unvanlarla Salda Gölü de son birkaç yıldır rekor sayıda ziyaretçinin akınına uğruyor. -
-
Salda Gölü'nün bu unvanlarla anılmasının başlıca nedeni gölün, Maldivler'deki beyaz kumsalları andıran kireçli kıyıları. Bu beyaz-gri karışım, gölün sığ olan bölümünde renginin açık mavi ve turkuaz rengi olmasını sağlıyor.
-
DÜNYADAKİ MARS
Göle girdiğiniz bol kireçli suyuyla size sabunlu bir suya girmişsiniz hissiyatı veren Salda Gölü'nün en önemli özelliği dünyada Mars'ın yüzeyi ile aynı jeolojik özellikleri ve mineral yapısını taşıyan iki yerden biri olması.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Salda Gölü'nde bulunan yüksek magnezyum içerikli beyaz kayaçlar Mars'ta da bulunuyor ve bu da göldeki benzer koşulların bir zamanlar bu gezegende de hakim olduğunu kanıtlıyor. Yani Salda'ya gitmeniz sizde sadece Maldivler'e değil, Mars’a gitmişsiniz hissini de uyandırabilir!
Mars'ın bir zamanlar nasıl olduğuyla ilgili ipuçları veren göl bilim insanlarının araştırmalarına da konu oluyor.
-
-
NASA 'SALDA GÖLÜ' İÇİN BÖYLE DEMİŞTİ
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nce (NASA) Mars'taki Jezero Krateri ile benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olduğunun açıklanması ile Salda Gölü'ne olan ilgi daha da arttı.
NASA, resmi internet sitesinde, “Mars’a giderek Jezero Krateri'ni göremeyebilirsiniz ama ona en çok benzeyen yeri ziyaret edebilirsiniz, yani Türkiye'deki Salda Gölü'nü..." ifadelerini kullanmıştı.
-
"İNSANOĞLU HENÜZ MARS'A GİDEMİYOR AMA SİZ ÇIKIN ÇIKIN SALDA'YA GELİN"
Burdur Valisi Ali Arslantaş, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), Mars'taki Jezero Krateri ile Burdur'daki Salda Gölü'nün benzer bir mineral oluşumu ve jeolojik yapıya sahip olduğunu açıklamasının ardından Salda Gölü fotoğrafları ile sosyal medya hesabından paylaşım yapmıştı.
Vali Arslantaş paylaşımda, "Salda Gölü, Mars'taki Jezero Krateri ile jeolojik benzerliklere sahiptir diyor NASA. İnsanoğlu henüz Mars'a gidemiyor, ama siz çıkın çıkın Salda gölümüze gelin" demişti.
-
-
PEKİ SALDA GÖLÜ NEREDE?
Bembeyaz kumları, turkuaz rengi sularıyla görenleri büyüleyen Salda Gölü, Burdur'un Yeşilova ilçesinde bulunan bir cennet.
-
SALDA GÖLÜ'NE NASIL GİDİLİR?
Salda Gölü'ne kara yolu ulaşım sağlanabiliyor. Salda Gölü'ne tur yapan acenteler dışında, Isparta, Denizli, Antalya'ya havayolu ile ulaşım sağladıktan sonra toplu taşımayı kullanarak da Salda Gölü'ne ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu şehirlerden Salda Gölü'ne giden özel otobüsler bulunuyor. Havayolu+karayolu kombinasyonu ile Salda Gölü'ne gidebilirsiniz. Salda Gölü, Isparta'ya 110 km, Antalya'ya ise 150 km uzaklıkta.
Burdur'dan Salda Gölü'ne nasıl gidilir? Burdur'a vardıktan sonra Burdur Otogarı'ndan Salda Gölü'ne giden otobüsler bulunmaktadır. Bu otobüslerle cüzi bir ücret karşılığında göle gidebilirsiniz.
-
-
TÜRKİYE'NİN EN DERİN GÖLÜ
184 metreye varan derinliğiyle Türkiye'nin en derin ve en temiz göllerinden biri olan Salda Gölü, deniz seviyesinden 1.140 metre yükseklikte yer alıyor.
184 metreye ulaşan derinliği ve 44 kilometrekarelik bir alanıyla Salda, Türkiye'nin derin gölü.
-
SALDA GÖLÜ'NÜN ÖZELLİKLERİ
Salda Gölü, 1989 yılında 1'inci Derece Doğal Sit Alanı ilan edildi.
Dünyanın ender sulak alanlarından biri olan Salda Gölü ve çevresi buna rağmen korunamadı.
Endemik Salda yosun balığına da ev sahipliği yapan göl ve çevresi 110 kuş türünün de yaşam alanı.
Hidromanyezit içeren bembeyaz kumsalları ise benzersiz bir görsel şölen sunan gölün suyu uzmanlara göre, bazı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılabiliyor.
Alkalin içeren göl, suyu en temiz göller arasında.
-
-
SALDA GÖLÜ'NDE NE YAPILIR?
- 44 kilometrekarelik Salda Gölü'nün etrafını muhakkak turlayın.
- Beyaz Adalar: Salda'nın adalarını keşfebilirsin.
- Salda'daki efsanevi gün batımını izleyebilirsin.
- Salda Gölü'nün ormanlarında doğa yürüyüşlerine çıkabilirsin.
- Salda Gölü'nde yüzebilir, dalış ekipmanınız varsa dalış da yapabilirsin.
- Kil maskesiyle cildine terapi uygulayabilirsin.
- Salda Gölü'nün kamp alanlarında çadır kampı yapabilirsin.
- Instagram'lık fotoğraflar için en güzel yerler tabelalarda adını 'Maldivler Plajı' veya 'Saldivler Plajı' olarak göreceğiniz nokta.
- Kış aylarında Salda Gölü Kayak Merkezi'nde kayak yapabilirsin. -
BURDUR'DA GEZİLECEK YERLER
Salda Gölü'ne arabayla 1 saat mesafedeki Lisinia Doğal Yaşam Köyü'ne uğrayın.
Burada doğada yaralı halde bulunan yaban hayvanlarının tedavi edildiği Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi'nin yanı sıra susuzluğa dikkati çekmek için yapılan ahşap heykeller, kansere dikkati çekmek için oluşturulan alanlar ve lavanta tarlalarını gezebilirsiniz.
-
-
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK LAVANTA BAHÇESİ: AKÇAKÖY LAVANTA DERESİ
Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Akçaköy Lavanta Deresi, 375 dekarlık alanıyla Türkiye'nin en büyük lavanta bahçesi. Uçsuz bucaksız görünümüyle Fransa'nın meşhur Provence bölgesindeki lavanta tarlalarını andıran tarlalara günübirlik ziyaret ederek harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
-
SALDA KAYAK MERKEZİ
Burdur merkezine 77, Salda Gölü'ne ev sahipliği yapan Yeşilova ilçesine 17 km mesafede bulunan Salda Kayak Merkezi'nde Salda Gölü’nün harika manzarası eşliğinde kayak keyfi yapılabilir.
2.079 metre yükseklikte bulunan kayak merkezinde en uzunu 1600 metre olmak üzere farklı zorluklarda 5 adet pist bulunuyor.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-