'Sakin şehir' Halfeti
Sonbaharın gelişiyle birlikte, şehrin kalabalığından, gürültüsünden kaçıp huzur bulabileceğimiz yerlerinden başında gelen, Türkiye'nin 11 sakin şehrinden biri olan Halfeti doğal güzelliğiyle ilgi çekiyor.
Haberler Anadolu Ajansı 27.10.2016 - 11:34 Son Güncelleme : 30.01.2019 - 12:11
-
Asurlular, Süryaniler, Bizanslılar, Memlüklüler ve Osmanlılar döneminde de önemli bir şehir olan Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi Birecik Baraj Gölü sayesinde sahil kentini andırıyor.
-
-
Yunanların "Urima" adını verdikleri Halfeti M.Ö 855 yılında Asur kralı III. Salmanassar tarafından kurulduğu zaman "Şitamrat" adını taşıyordu.
-
Fırat Nehri'nin altında kalan taş mimarisiyle "Saklı cennet ve "Kayıp kent" olarak da anılmaya başlanan Halfeti sessizliğe büründüğü sonbahar aylarında ziyaretçilerine ayrı bir görsel şölen sunuyor.
-
-
Doğası ve sahip olduğu güzellikleriyle Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesince "sakin şehir" ağına dahil edilen Halfeti, her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor.
-
Bir kentin Cittaslow olması için Cittaslow felsefesine uygun hareket etmesi, nüfusunun 50.000 altında olması ve Birlik'e sunduğu başvuru dosyası üzerinden yapılan değerlendirmeden geçer puan alması gerekmekte.
-
-
Bir kentin değerlendirmeden geçmesi için çevre politikaları, altyapı politikaları, sosyal uyum, kentsel yaşam kalitesi politikaları gibi kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor.
-
Kurulduğu ilk yıllarda İtalyan kentleri arasında yaygınlaşan Cittaslow hareketi, günümüzde 28 ülkede 182 üyeye sahip.
-
-
Türkiye'de ise 2016 itibariyle 11 şehir "Sakin Şehir" unvanını almaya hak kazandı.
-
"Sakin şehir" unvanına layık görünen Halfeti'nin Birecik Barajı kıyısında 35 km'lik sahili bulunuyor.
-
-
Ayrıca %99 oranla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki en yüksek okuma yazma oranına sahip kent Halfeti.